HC Stadion Vrchlabí – Prohlášení HC Vrchlabí s.r.o. k podpoře Města Vrchlabí hokejovému klubu
Tiskové zprávy

Prohlášení HC Vrchlabí s.r.o. k podpoře Města Vrchlabí hokejovému klubu

12.03.2010
Redakce

Před několika dny se zástupci Města Vrchlabí dohodli na další podpoře hokejového klubu, bez které by byl vrchlabský hokej v ohrožení. Díky této podpoře se tak můžeme těšit na další sezónu, kdy budeme moci sledovat zápasy druhé nejvyšší hokejové soutěže. K tomuto kroku vydal klub tiskové prohlášení.

Po 3 letech končí dne 31.5. 2010 vzájemná smlouva o poskytování dotací Města Vrchlabí hokejovému klubu HC Vrchlabí. Tato dohoda vzešla z přesvědčení zastupitelů města o nutnosti podpory nejsledovanějšího sportu ve Vrchlabí, který tvoří „výkladní skříň“ města , a v kterém se podařilo, především díky městu a velkému úsilí většinového majitele Petra Dědka, udělat velký výkonnostní skok a posunout tento sport od nejnižší třídy až na profesionální úroveň , tj. do I. ligy ledního hokeje ČR.

Nutno říct, že hokejový klub po svém postupu do této druhé nejvyšší soutěže ledního hokeje v ČR dělal svým velmi úspěšným vystoupení, především v sezoně 2007-2008 a 2008-2009 velkou reklamu městu Vrchlabí a bavil mnoho příchozích diváků, což dokládá i průměrná návštěva na mistrovská utkání, která za uplynulé 3 roky dělala 1400 diváků na jedno utkání.

Nesmíme zapomenout i na velmi kvalitní práci s mládeží, kdy již 3. sezonu nastupují některá naše mládežnická mužstva v nejvyšších celostátních soutěžích a nevedou si zde vůbec špatně. V letošní sezoně jsme např. v kategorii dorostu přeborníkem kraje. Sportovní úspěchy jsou jedna věc, nám však záleží také na tom, aby tyto děti věnovaly svůj volný čas této sportovní aktivitě a neměly čas na „výdobytky“ současného světa, jakými jsou kouření, drogy apod. Počet dětí, které tráví čas na zimním stadionu má rostoucí charakter a svědčí o kvalitní práci všech trenérů, vedoucích mužstev a dalších činovníků našeho hokejového klubu. Jako podpůrný fakt hovoří následující statistika. Naši mladí hokejisté stráví na zimním stadionu více jak 600 hod. v sezoně trénováním a více jak 200 hod. v sezoně při zápasech. Myslím, že tato čísla nepotřebují dalšího komentáře.

Při zmapování celorepublikové podpory jednotlivých měst hokejovým klubům hrajících I. ligu jsme došli my, ale i většina zastupitelů k poznání, že dotační politika města výkonnostnímu sportu je v dnešní době nutnost, bez které nemohou jednotlivé kluby fungovat. Starat se o svůj majetek a hradit náklady spojené s provozem ZS je povinnost každého města, které má ZS ve vlastnictví, což zastupitelé našeho města plně respektují a nezpochybňují. Otázka dotace na výkonnostní sport je hodně diskutovaný problém. Je však zřejmé, že v dnešní ekonomické době, kdy sehnat partnery pro podporu jakéhokoliv sportu je velmi náročné až někdy nemožné, je podpora od města nutností. Jsme velmi rádi, že zastupitelé došli ve většině ke stejnému názoru jako zástupci dalších měst, kde se hraje I. liga, a podpořili svými hlasy i dotaci na výkonnostní sport. Zde podotýkám, že o tuto dotaci jsme požádali poprvé a především z důvodu již zmíněné ekonomické situace.

Posledním bodem podpory města Vrchlabí hokejovému klubu je podpora mládežnickému hokeji. Aby Město spravedlivě rozdělilo celkové finance na všechny sporty, které se o dotaci přihlásí, funguje již druhým rokem sportovní komise, která pečlivě zváží došlé žádosti o dotace na jednotlivé sportovní oddíly a při několika jednáních se snaží dojít ke kompromisnímu řešení rozdělení celkové částky. Sportovní komise je tvořena ze zástupců jednotlivých sportů a ve středu bylo na jednání zastupitelstva konstatováno z úst předsedkyně této komise paní Blanky Paulů, že komise opět došla ke shodě a rozdělila po vzájemné dohodě všech zúčastněných finance všem sportům, které si podaly žádost.

Jsem přesvědčený, že tato odsouhlasená celková podpora Města Vrchlabí hokejovému klubu přispěje k tomu, že náš klub potvrdí svoje pevné postavení v I. lize LH ČR a pokusí se udělat v sezoně 2010-2011 dobrý výsledek, bude předvádět atraktivní hokej, potěší naše věrné a výborné fanoušky a bude dobře reprezentovat naše město, jako tomu bylo doposud.

Závěrem chci ještě jednou poděkovat členům Zastupitelstva Města Vrchlabí za jejich podporu v této nelehké době.

Ing. Kmoníček Aleš – sportovní ředitel HC Vrchlabí s.r.o.