HC Stadion Vrchlabí – Další sezóna je v jednání, říká sportovní ředitel klubu
Rozhovory

Další sezóna je v jednání, říká sportovní ředitel klubu

08.03.2010
Jana Poskerová

Sportovní ředitel klubu Ing. Aleš Kmoníček hodnotí letošní sezónu jako neúspěšnou. Na jejím začátku byly optimistické předpoklady, soupiska mužstva vypadala také velice slibně. Výsledky už tak dobré nebyly. Zranění, střelecké neúspěchy, výměna trenéra to vše provázelo mužstvo Vrchlabí v sezóně 2009/2010.

Hokejová sezóna pro mužstvo skončila před čtvrtfinále play-off, jak byste zhodnotil její průběh?
Stručně řečeno - sezona byla velmi neúspěšná, pro mě velké zklamání. Důvodů, proč takto dopadla, bylo více, pokusím se je vyjmenovat:

1) před sezonou jsme si dali za cíl posílit mužstvo - některé posily nám nedopadly - měli jsme dohodu s MB na využívání Šindeláře, který však těsně před podpisem smlouvy odešel do Vítkovic. Oslovili jsme také dva velmi kvalitní centry - jeden chtěl být doma s rodinou, druhý nás po týdnu působení ve Vrchlabí nechal ve štychu a upřednostnil finanční nabídku na Slovensku. Na trhu bylo i několik dalších kvalitních obránců a útočníků, avšak nemohli jsme akceptovat jejich finanční požadavky, které byly nad naše možnosti. Některé ostatní "posily", které jsme nakoupili, nás v sezoně velmi zklamaly nebo odehrály z důvodu zranění pouze část sezony. Obecně lze říct, že papírově byl kádr doplněn dostatečně, skutečnost a výkony byly však někde jinde.

2) Troufám si říct, že největším důvodem letošních neuspokojivých výsledků byla velká četnost zraněných či nemocných hráčů. Někteří klíčoví hráči byli zraněni velkou část sezony, Beck, Kubeš, Pácal, Tvrdek a i ostatní zranění nám komplikovala celý průběh sezony Urban, Hubáček, Chaloupka, Látal, Čaloun. Tato zranění způsobila jednak neustálé změny v sestavě, ale také nutné doplnění mužstva hráči, kteří v dané době nemohli nahradit zraněné, především klíčové hráče.

3) Výměna trenéra - u minulého trenéra došlo k určitému sebeuspokojení a v kombinaci s dalšími důvody jsme se dostali do období, kdy jsme podávali špatné výkony , nebyli jsme schopni změnit styl hry, který byl již všemi „přečtený“, a především chyběly výsledky. V důsledku toho jsme se dohodli s trenérem Jeřábkem na ukončení spolupráce. Nutno dodat, že v době tohoto rozchodu jsme se s trenérem shodli na tom, že je tento krok potřeba udělat, dokonce trenér Jeřábek řekl, že se mělo jeho odvolání realizovat již dříve, že mužstvo určitě potřebuje nový impuls. O tom, že jsem trenérovi pomohl v realizaci jeho angažmá v Brně, se ani nechci moc zmiňovat, ale skutečnost taková prostě je. Proto mě velmi zklamaly současné výroky některých lidí spjatých s hokejem o tom, jak jsme s trenérem Jeřábkem "zametli", jak jsme se k němu zachovali apod. Nutno říct, že po příchodu trenéra Řeháčka impuls přišel a udělali jsme bodovou zápasovou šňůru. Vzhledem k tomu, že se nový trenér snažil změnit systém hry a také určitou dobu pracoval sám, nebyly celkové výsledky takové, jaké jsme si představovali. Celkové působení trenéra Řeháčka u týmu však bylo pozitivní, což vyplynulo z posezónních pohovorů s jednotlivými hráči.

4) Velká vyrovnanost všech týmů - tento ročník byl velmi vyrovnaný, o čemž svědčí jak výsledky jednotlivých zápasů, tak i konečné minimální bodové rozestupy v tabulce. Samozřejmě vyjímkou jsou mužstva Ústí nad Labem a Chomutova, která pracují s extraligovým rozpočtem a nemají v I. lize konkurenci.

5) Špatná produktivita našich hráčů - již od počátku sezony jsme si dokázali v každém zápase vytvořit řadu gólových příležitostí, které jsme však nedokázali proměnit a se špatnou koncovkou jsme se potýkali celou sezonu. Naše neschopnost vyvrcholila i v play-off, kde jsme po velmi vyrovnané partii s Třebíčí nedokázali využít řadu gólových příležitostí a nedokázali proměnit ani jeden samostatný nájezd, což nás stálo postup do čtvrtfinále play-off. Myslím si, že jsme střelce, nebo alespoň hráče, kteří byli v předešlých sezónách produktivní, měli, avšak ti to nedokázali potvrdit. Hodnotit jednotlivé hráče nechci, myslím, že každý, kdo chodil na zápasy, ví, kdo hrál dobře, kdo špatně a kdo velmi špatně. Kdo splnil očekávání a kdo zůstal daleko za očekáváním.

Co Vás a hokejisty čeká nyní?
Probíhají už jednání o další sezóně, před námi je jednání s městem, pak samozřejmě s hráči. Některým hráčům končí smlouvy nebo hostování, zvažujeme tedy, jak bude kádr vypadat pro příští sezónu, kde uplatníme opci, koho uvolníme. Ze současného mužstva zůstává určitě Láďa Gengel, Kamil Tvrdek, Vláďa Kubeš, Andres, Urban, Hubáček…. Jednáme s Martinem Filipem, Tomášem Pácalem a dalšími. Stejně tak řešíme a jednáme o spolupráci s extraligovým mužstvem či mužstvy, zatím ale nechci být konkrétní. Chystá se legislativní úprava spolupráce klubů extraligy a I. ligy, čehož bychom rádi využili. Tato úprava umožňuje větší fluktuaci hráčů mezi kluby a je zde posunutá věková hranice pro hostování a střídavé starty. Také možnost spolupráce jednoho prvoligového klubu se dvěma extraligovými se nám líbí a rádi bychom této možnosti využili. Co se týká Mladé Boleslavi, tak spolupráce vzhledem k jejich nepříliš širokému kádru pro nás nebyla úplně vyhovující. Na druhou stranu je pro nás, a stejně tak pro Boleslav, výhodná dostupnost, co se týká dojíždění. Co se týká hráčů, tak ti budou mít teď volno, a pak se sejdeme někdy na konci dubna a začne se s letní přípravou. Ta bude probíhat trochu jinak než-li tomu bylo v předešlých sezonách, jelikož bychom rádi minimalizovali četnost zranění hráčů během přípravy a chtěli bychom jim přípravu i trochu zpestřit. Také počítáme s tím, že si k letní přípravě řekne své slovo i kondiční trenér.

Máte v hledáčku nějaká zajímavá jména pro příští sezonu?
Zajímavá jména? To se těžko hodnotí. Jméno může být zajímavé, ale také se může stát, že hráč své pověsti nedostojí. Máme s tím bohužel svoje zkušenosti. Samozřejmě, že nějaké tipy mám, ale je předčasné je prozrazovat. Řešíme situaci na pozici brankáře, stejně tak potřebujeme dobrého střelce a kvalitní obranu. Důležité je, aby hráči zapadli do koncepce trenéra a samozřejmě i do kabiny. Neméně důležitá je také finanční otázka, jak už jsem uvedl v předchozích dotazech.

Byl v letošní sezóně přestup, o kterém byste řekl, že se nepovedl?
Nepovedl… Jak už jsem řekl, papírově jsme měli připravený kvalitní mančaft, bohužel se projevila zranění, dlouhodobé nemoci, některým se sezóna prostě nevydařila. Spíš bych to zhodnotil, že se hráč neprosadil a nebo neodvedl z určitých důvodů svoje maximum. To bych mohl říct třeba o Rasťovi Konečném , který angažmá u nás v prosinci ukončil nebo o Kamilovi Tvrdkovi, kterému se, pevně věřím, povede v příští sezoně mnohem lépe.

Dojde k nějaké změně na trenérských postech?
Jak již proběhlo v tisku z úst majitele klubu Petra Dědka, na příští sezonu dostal důvěru Pepa Řeháček, který si v současné době shání k sobě asistenta.

Děkuji Vám za informace a určitě se sejdeme v letní připravě, kdy nám budete moci poskytnout další zprávy o celku HC Vrchlabí .