HC Stadion Vrchlabí – Vrchlabí čeká jeden z nejdůležitějších zápasů sezóny
Preview k zápasu

Vrchlabí čeká jeden z nejdůležitějších zápasů sezóny

31.01.2010
Jan Pečeňák

Dva velmi důležité zápasy čekají na vrchlabské hokejisty. Půjde v nich totiž o jejich udržení na pozicích zajišťují předkolo play off. Definitivní rozhodnutí může přijít již na ledě Benátek nad Jizerou, kdy v případě zisku tří bodů mohou naši hráči slavit postup do závěrečných bojů. Utkání se koná na zimním stadioně Benátek ve středu 3.2. od 17:30.

Benátky bojují o play off

Benátky, stejně jako Vrchlabí, čeká ještě tuhý boj o pozice v předkole play off. I z toho důvodu se kádr středočeského klubu během ledna měnil. Klub získal dva beky. Na střídavé starty z Litvínova přišel Matěj Stříteský a na hostování do konce sezóny bude v Benátkách působit někdejší obránce Vrchlabí - Tomáš Vyskočil. Z liberecké juniorky pak může klub využít služeb Michala Bulíře a Daniela Skalického.

Dva nejproduktivnější hráči Benátek mají na svém kontě 22 kanadských bodů. Jsou to Petr Kica (10+12) a Josef Skořepa (7+15). Třetím nejčastěji bodujícím hokejistou je Tomáš Urban (10+10). Benátky mají ve svém kádru i jednoho z nejproduktivnějších obránců 1. ligy. Je jím Petr Kolmann, který již získal devatenáct bodů (4+15). V brance se střídá dvojice Nedvídek, Stejskal. Výborné výkony odvádí první jmenovaný, který vychytal nejvíce čistých kont a řadí se tak k nejlepším prvoligovým brankářům.

Kvůli zranění by do utkání neměli v dresu soupeře naskočit obránci Hrach, Kolmann a Harant. Na marodce Benátek je i útočník Miroslav Kopic.

V posledním kole prohrály Benátky ve Znojmě

První branka utkání padla již po devatenácti vteřinách a zasloužil se o ní domácí Tomáš Protivný. Hosté však dokázali v sedmé minutě díky početní výhodě vyrovnat, když se tvrdou ranou prosadil Ctibor Jech. Další branka padla také v přesilové hře, ale tentokrát do sítě Stejskala. V 15. minutě vrátil Znojmu vedení Radek Haman.

I tentokrát dokázaly Benátky vyrovnat a opět při výhodě jednoho muže v poli. Před brankou zůstal osamocený Marek Pabiška, který bez větších potíží poslal puk do znojemské branky - 25. minuta 2:2. Další branka padla o osm minut později a opět do sítě gólmana hostí a jak jinak než v přesilové hře. Z branky se radoval Karel Plášek. Ještě jedné branky se diváci dočkali ve druhé třetině. Na 4:2 upravil domácí Adam Havlík.

V posledním dějství již branka nepadla, i když možnosti ke změně skóre byly na obou stranách. Ani jeden z hráčů však neuspěl, a tak se z vítězství 4:2 radovali Znojemští.

V letošní sezóně mají prozatím Benátky s Vrchlabím lepší bilanci

V prvním zápase byl od prvních minut k vidění hokej s řadou šancí. V úvodní pětiminutovce to byli především hosté, kteří po většinu času drželi puk na svých hokejkách a častěji se dostávali do gólových příležitostí. První branka však padla na druhé straně. V 16. minutě poslal domácí do vedení Adam Mikšovský. Zvýšit vedení na rozdíl dvou branek, mohl vteřinu před koncem první třetiny Filip, který však nedokázal proměnit nařízené trestné střílení po faulu na ujíždějícího Urbana. Hned v úvodu druhé části se už domácí fanoušci pomalu radovali z druhé branky, když Konečný střílel nad ležícího Nedvídka, ten však na poslední chvíli stačil puk vyrazit. Poté se opět ukázalo, že platí pravidlo „nedáš, dostaneš“. Po závaru před vrchlabskou brankou se k odraženému puku dostal Michal Bárta a dorazil ho za brankovou čáru – 22. minuta 1:1. Poté byla k vidění řada šancí na obou stranách, ale gólmani za záda již puk nepustili. Většina fanoušků čekala, že domácí hráči utkání rozhodnou ve třetí třetině, opak byl však pravdou. Byli to hosté, kdo měl převahu a dokázal se dostat k ohrožení soupeřovy branky. Hráči Benátek však naráželi na skvěle chytajícího Ševčíka. Jelikož branka nepadla ani na druhé straně, přišlo na řadu prodloužení. To přesnou střelou rozhodl utkání po 54 vteřinách Michal Pavlů. Z vítězství se tak radovali hráči Benátek díky výhře 2:1 v prodloužení.

V druhém zápase byli v první třetině lepší domácí hráči, ale řadu svých šancí nedokázali využít. Postupně na Ševčíka nevyzráli například Bárta, Urban či Jech. V prvním dějství nebyli úspěšní ani hostující hráči a tak se do kabin odcházelo za stavu 0:0. Do prostředního dějství vstoupili lépe hosté a brzo se také ujali vedení. Při přesilové hře vypálil od modré čáry Lukáš Chmelíř a puk skončil za zády Nedvídka – 24. minuta 0:1. I v pokračujících minutách měli zápas pod kontrolou Vrchlabští a domácí hrozili pouze sporadicky. V závěru třetiny měl dobrou příležitost k zvýšení náskoku Klimt, ale neuspěl. I v úvodu poslední části hry byli lepší hosté, ale dobře chytajícího Nedvídka překonat nedokázali. Postupem času přebírali aktivitu na své hokejky hráči Benátek, ale překonat Ševčíka byl pro ně nadlidský úkol. Definitivní rozhodnutí přišlo v poslední minutě, kdy se do úniku dostal Kamil Tvrdek, který kličkou oklamal gólmana a zvýšil na 2:0 pro Vrchlabí. V utkání se zaskvěl vrchlabský brankář Petr Ševčík, který za svá záda nepustil jedinou z 39 střel vyslaných na jeho branku.

Třetí vzájemný zápas se konal na ledě Vrchlabí v nadstavbové části po Novém roce. První třetina mnoho vzruchu nepřinesla a skóre se nezměnilo. Na první branku si diváci museli počkat až do druhé poloviny utkání, kdy hned v 31. minutě poslal hosty do vedení v početní výhodě Marek Pabiška. Domácím se však za čtyři minuty podařilo vyrovnat. Bronislav Andres tvrdě vypálil, puk se odrazil brankáři od ramena a spadl za brankovou čáru. V poslední části hry chtěli Vrchlabští rychle rozhodnout, ale naráželi na dobře chytajícího Nedvídka. Hosté však hrozili z rychlých protiútoků. Po jednom z nich dokonce trefil Kudrna tyč vrchlabské branky. O chvíli později již byly Benátky mnohem úspěšnější. V 50. minutě se k odraženému kotouči dostal Miroslav Kopic, který překonal Ševčíka – 1:2. Domácí již vyrovnat nedokázali. Tři body za výhru 2:1 si tak z Vrchlabí odvážejí Benátky.

Zimní stadion Benátky nad Jizerou
3.2. 17:30
HC Benátky nad Jizerou 45. kolo HC Vrchlabí
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
10. 61 b. Umístění 11. 60 b.
15 – 6 – 4 - 19 Celková bilance 15 – 5 – 5 - 19
Petr Kica 10 g.+ 12 as. Nejproduktivnější hráč Martin Filip 11 g.+ 23 as.
Marek Pabiška 16 g. Nejlepší střelec Jan Čaloun 13 g.
Josef Skořepa
Petr Kolmann oba 15 as.
Nejvíce asistencí Martin Filip 23 as.
Petr Kica
Petr Kolmann
Michal Nevyhoštěný
Lukáš Vantuch všichni +5
Nejlepší hráč v +/- Martin Filip +16
Tomáš Hudíček -7 Nejhorší hráč v +/- Jan Čaloun
Ladislav Gengel oba -13
David Kájínek 99 min. Nejtrestanější hráč Stanislav Procházka 55 min.
Michal Nedvídek 2,28
Jiří Stejskal 3,13
Brankový průměr na zápas Petr Ševčík 2,77
Radovan Biegl 2,75
Michal Nedvídek 92,73 %
Jiří Stejskal 90,86 %
Úspěšnost gólmanů Petr Ševčík 92,09 %
Radovan Biegl 91,61 %
Michal Nedvídek 5
Jiří Stejskal 0
Čistá konta Petr Ševčík 3
Radovan Biegl 1

Benátkám se v posledních kolech moc nedaří

44. kolo Orli Znojmo - HC Benátky nad Jizerou 4:2
43. kolo HC Benátky nad Jizerou - SK Kadaň 3:1
42. kolo HC Tábor - HC Benátky nad Jizerou 5:3
41. kolo HC Benátky nad Jizerou - Salith Šumperk 4:5sn
40. kolo KLH Chomutov - HC Benátky nad Jizerou 9:1

Sestavy z posledního kola

HC Vrchlabí: Ševčík (od 16. Biegl) - Matějíček, Chaloupka, Bendík, Vála, Chmelíř, Čížek, Novajovský, Hanzl - Tvrdek, Filip, Andres - Kubeš, Rusnák, Klimt - Gengel, Zíma, Beck - Procházka, Mikšovský

HC Benátky nad Jizerou: Stejskal - Drábek, Stříteský, Pavlů, Kajínek, Mrkvička, Tondr, Hobza - Kica, Urban, Loskot, Jech, Skořepa, Bárta, Kudrna, Pubiška, Nevyhoštěný, Hudíček, Weiss, Vařecha

Rozhodčí

Utkání mezi Benátkami a Vrchlabí bude jako hlavní rozhodčí pískat pan Přikryl, kterému budou asistovat pánové Dřínovský a Svoboda.