HC Stadion Vrchlabí – Budou konečně body ze zápasu s Olomoucí?
Preview k zápasu

Budou konečně body ze zápasu s Olomoucí?

21.01.2010
Jan Hanuš

Předposlední zápas odehrají vrchlabští hokejisté před domácím publikem před koncem základní části. Pod Krkonoše přijede olomoucká Mora a Řeháčkův výběr má poslední šanci zmírnit letošní nelichotivou bilanci, neb s Hanáky ze třech utkání nevyválčil ani bod. Jak celé utkání dopadne ukáže sobotní podvečer.

Představení soupeře

Olomouc se v prvoligové tabulce stabilně drží kolem čtvrtého místa, zatím získala 72 body. Základní část jim šla o něco lépe než nadstavba sudá lichá, neboť v nadstavbě více zápasů Olomouc prohrála (5) než vyhrála(4). V lednu Mora vyhrála domácí utkání pouze s Hradcem Králové (7:1), jinak odcházeli domácí fanoušci domů zklamáni. První výbuch nastal v utkání se Šumperkem, slibně rozehrané utkání, kdy Olomouc vedla po první třetina skončilo krutou prohrou 3:7, o týden později skončil kohoutí zápas výhrou tábora 1:2 a naposled padla Mora doma a to dost krutě, v zápase se Znojmem 1:6. Co se nedaří doma napravují hanáci na venkovních kluzištích.

V Chomutově se to ještě nepodařilo a do Olomouce putovala porážka 3:2, ovšem dohrávka 35. kola se podařila a vítězství 1:4 dalo trochu zapomenout na krutý výsledek duelu se Šumperkem. Dva body si Mora přivezla z daleké Kadaně, kde všechny tři branky vstřelil olomoucký kapitán Richard Brančík.

Nejproduktivnějším hráčem Mory je útočník Richard Brančík, který má na svém kontě z 39 zápasů 32 bodů za 11 branek a 22 asistencí, což jej řadí i do pozice nejlepšího nahrávače týmu. Nejlepším střelcem je s 18 góly Martin Davídek. Z obránců si nejlépe vede Jan Mikel s 18 body za tři branky a 15 asistencí. Nejvíce času strávil mezi třemi tyčemi Štefan Žigárdy, celkem 1891 minut, během kterých obdržel 76 branek, ale také třikrát udržel čisté konto.

HC Olomouc – Orli Znojmo 1:6

Necelá tisícovka diváků byla svědkem velkého úvodního náporu domácí Olomouce, který byl korunován již ve čtvrté minutě brankou z hole Milana Ministra. Jak ovšem ukázal další průběh zápasu jednalo se o poslední úspěch domácí Mory. Již v osmé minutě srovnal skóre Tomáš Vyletelka a o necelé dvě minuty později poslal hosty do vedení Václav Meidl. Žádná z dalších šancí na obou stranách již v první části v síti neskončila a tak se šlo do šaten za stavu 1:2 pro hosty.

Ve druhé třetině nestačili olomouckým hráčům ani dvě přesilovky na srovnání stavu, to naopak Znojmu stačilo ze své přesilovky pouze 46 vteřin a Karel Plášek zvýšil na 1:3 pro hosty. Třetí branka v domácí síti notně pošramotila domácí sebevědomí a Olomouci se nic nedařilo. Navíc před druhým odchodem do šaten Znojmo odskočilo již na rozdíl tří branek, přečíslení Orlů proměnil ve čtvrtou branku Tomáš Hradecký.

V poslední třetině vystřídal v domácí svatyni Alexandra Hyláka Štefan Žigárdy, ale ani ten nezabránil navýšení skóre. Ve 43. minutě přidal pátý znojemský gól Zdeněk Kubica, poslední hřebíček do olomoucké rakve zatloukl půl minuty před koncem Jan Lattner a Olomouc tak i napočtvrté se Znojmem nebodovala.

HC Olomouc – HC Vrchlabí 4:3

Velkým náporem začali domácí úvodní dějství zápasu. Hostující gólman Ševčík měl v průběhu prvních čtyř minut k řešení velkou porci střel, které ho řádně rozehřály. Na začátku 7.minuty si domácí zahráli dvojnásobnou početní výhodu, když krátce po sobě museli na trestnou Látal a Gengel. Mora sice vrchlabskou trojici sevřela do kleští, jenže ta kanonádě Mory s úspěchem odolávala. A to i poté, co svou prudkou ranou propálil Ševčíkovy betony Selingr, puk však zpod nich vyklouzl mimo brankovou konstrukci. V 11.minutě byla zase Mora o kousek blíže vedoucí brance, Ševčík ramenem vytěsnil dělovku Venkrbce, pak zůstal nehnutě klečet, ovšem kotouč mu nezapadl do výstroje, ale vedle betonu, olomoucká dorážka však přišla později než vrchlabský záchranný odpal. O minutu později šel Elektromont opět do oslabení, když Novajovský nešetrným krosčekem poslal na mantinel Černého. Mora přesilovku přetavila ve vedoucí branku, do skrumáže před Ševčíka vypálil od modré Michal Nedbálek, jeho střelu pak za brankovou čáru poslal Pavel Selingr -1:0. Odpověď hostů ale přišla za 70 vteřin, při vyloučení Korhoně si vzal puk za olomouckou bránou Martin Filip, dojel až do rohu, odkud se vydal před Žigárdyho. Po naznačení přihrávky doleva mu beci Mory ochotně udělali místo a tak se hostující forvard prodral až před olomouckého gólmana a doslova mu protlačil puk mezi bruslemi – 1:1. Dvě minuty před prvním klaksonem musel na trestnou ještě Mikel za faul loktem. A hosté opět trestali. Opět byl u celé finální kombinace agilní Filip, který ale tentokráte připravil jasnou pozici pro Nikolu Gajovského -1:2.

Do druhého dějství vlétli aktivněji hosté, svým důrazným vysunutým a aktivním forčekingem prakticky nepouštěli domácí za polovinu hřiště, navíc dokázali držet puk v útočném pásmu a bránící pětici Mory pod tlakem. Navzdory tomu ale ve 29.minutě přišlo olomoucké vyrovnání, když do otevřeného okénka v hostující defenzivě vyrazil Radim Kucharczyk a jako blesk z čistého nebe dokázal překvapit Ševčíka pohotovým švihem – 2:2. Domácí evidentně ožili a po necelých dvou minutách jako lavina vlétli do pásma Vrchlabí. Ta se přehnala přes celou bránící pětici hostí a po ráně Jana Tomajka se zastavila až ve vrchlabské síti – 3:2. Rázem otěže hry převzali do rukou domácí a před Ševčíkem bylo pořádně horko. Hosté se k Žigárdymu dívali spíše z dálky, ovšem když se ve 35.minutě dostali až do jeho blízkosti, Mora vyrobila chybu v podobě faulu Ondruška. Přesilovka hostům ale absolutně nevyšla, dalo se říci, že nebezpečnější byla Mora, která dvakrát nastartovala k samostatnému úniku.

Začátek poslední třetiny byl oboustranně opatrný, dříve nabrali odvahu k útočení domácí. A Postupem času se před Ševčíkem začínalo stále více jiskřit, i když rány Korhoně, Ministra a dorážka Davídka v očekávaném prostoru neskončily. Poté se probrali i hosté, hra se vyrovnala a náznaky příležitostí se začaly střídat na obou stranách. Žádná však nebyla šancí vyloženou. S narůstajícím časem bylo jasné, že každá chyba může být rozhodující a osudová. Tak také polevilo útočné snažení a obě mužstva se více soustředila na zakládání útoků z dokonale zabezpečené defenzívy. Na kvalitě hry, její rychlosti a důrazu to však nijak neubralo. V 52.minutě byl na trestnou vykázán hostující Matějíček a domácím se tak nabízel rozhodující moment zápasu. Mora ale v přesilovce spíše váhala a to jak střelecky, tak kombinačně. Až v 54.minutě, kdy už se hrálo 5 na 5 přišel úder, když po Ministrově pasu vymetl horní růžek nad lapačkou Ševčíka Jan Mikel – 4:2. Hosté se sice ještě snažili o zdramatizování zápasu, Mora ale dobře odehrála defenzivní fázi, navíc hosty neustále obtěžovala rychlými kontry. Neujal se však ani Černého samostatný nájezd, ani vrchlabská střela, která orazítkovala horní tyč Žigárdyho brány. Hostům vyšla až porada v oddechovém čase a necelou minutu před koncem zadělal na drama lehounkým nahozením od mantinelu Nikola Gajovský, Žigárdy polostřelu hrubě podcenil a pustil plachtící puk do sítě nad svojí lapačkou – 4:3! Hosté pak zkusili ještě power-play, ovšem poslední vteřiny si už domácí zkušeně pohlídali.

D&D Elektromont Aréna
23.1. 18:00
HC Vrchlabí 42. kolo HC Mora Olomouc
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
9. 60 b. Umístění 4. 72 b.
15 – 5 – 5 – 17 Celková bilance 19 – 6 – 3 – 13
Martin Filip 11 g.+ 23 as. Nejproduktivnější hráč Richard Brančík 11 g.+ 21 as.
Jan Čaloun 13 g. Nejlepší střelec Martin Davídek 18 g.
Martin Filip 23 as. Nejvíce asistencí Richard Brančík 21 as.
Martin Filip +16 Nejlepší hráč v +/- Lubomír Korhoň +14
Jan Čaloun -11 Nejhorší hráč v +/- Jakub Čuřík -7
Stanislav Procházka 55 min. Nejtrestanější hráč Jan Mikel 62 min.
Petr Ševčík 2,65
Radovan Biegl 2,75
Brankový průměr na zápas Štefan Žigárdy 2,41
Alexandr Hylák 3,48
Dalibor Sedlář 2,18
Petr Ševčík 92,42 %
Radovan Biegl 91,37 %
Úspěšnost gólmanů Štefan Žigárdy 92,46 %
Alexandr Hylák 90,92 %
Dalibor Sedlář 93,04 %
Petr Ševčík 3
Radovan Biegl 1
Čistá konta Štefan Žigárdy 3
Alexandr Hylák 1
Dalibor Sedlář 0

Pět posledních kol Olomouce

37. kolo KLH Chomutov - HC Olomouc 3:2
38. kolo HC Olomouc - Salith Šumperk 3:7
39. kolo HC Olomouc - HC Tábor 1:2
40. kolo SK Kadaň - HC Olomouc 2:3 pp
41. kolo HC Olomouc - Orli Znojmo 1:6

Sestavy z posledního kola

HC Vrchlabí: Ševčík - Matějíček, Chaloupka, Čížek, Vála, Chmelíř, Novajovský, Hanzl - Andres, Filip, Rusnák - Čaloun, Gengel, Klimt - Kubeš, Zíma, Procházka - Mikšovský

HC Olomouc: Hylák (od 41. Žigárdy) - Ministr, Mikšan, Černý, Brančík, Čuřík, Ondrušek, Zbořil, Janáček, Vyrůbalík, Nedbálek, Tomajko, Venkrbec, Pala, Staněk R., Bordowski, Polodna, Kucharczyk

Rozhodčí

Na utkání byl delegován a měl by ho řídit pan Jiří Florian z Chodova, na čarách mu budou asistovat pánové Jan Bertlík z Mostu a Radek Koskuba taktéž z Mostu