HC Stadion Vrchlabí – Rok 2010 začíná v Havířově
Preview k zápasu

Rok 2010 začíná v Havířově

01.01.2010
Jan Hanuš

Starý rok ukončili vrchlabští hráči vítězstvím nad jasným lídrem tabulky z Ústí nad Labem. Nový rok začnou z druhého konce a zajíždí na led posledního Havířova. Dosavadní vzájemné zápasy v sezóně skončily vždy vítězstvím domácího mužstva a jak se bude situace vyvíjet v novém roce se dozvíme v sobotu 2. ledna od 17:00

Marodka se nepatrně vyprazdňuje

Zraněními a nemocemi zdecimovaný tým trenéra Řeháčka vyrazí na dlouhou cestu do Havířova s novým asistentem Jindřichem Setikovským. Ovšem bez Petra Hracha kterému skončilo hostování a místo něho se vrátil z Benátek nad Jizerou Aleš Vála. V zadních řadách se objeví uzdravený Petr Chaloupka a do útoku se navrací Jan Čaloun.

Krátké představení Havířova

Havířovští Panteři vyhráli svůj poslední zápas 28. listopadu na ledě šumperských Draků a od té doby se nad Havířovem táhne černá desetizápasová šňůra proher. Jeden jediný bod v této lapálii sebrali Panteři doma v zápase s berounskými Medvědy. Tato nedobře vypadající bilance je dostala až na samé dno tabulky dva body za předposlední Šumperk.

Poslední zápas Havířova

Přes dvě tisícovky diváků se ve znojemské Hostan Aréně marně těšilo celou první třetinu na gól. Obě mužstva si vytvořila několik příležitostí, ovšem bez brankového zakončení.

Až v 25. minutě rozjásal domácí příznivce Přemysl Sedlák který neměl problém trefit prázdnou havířovskou branku. Když hostům nepomohla ani přesilovka na srovnání stavu, odcházeli do kabin po druhém dějství šťastnější hráči Znojma.

Podruhé přivedl k radosti znojemský stadion ve 43. minutě po přihrávce Kolafy Zdeněk Kubica. Radost domácích zkalil v 51. minutě Filip Seman. Znervóznělé znojemské hráče jistil vzadu až do 57. minuty bezchybný Horčička. Tehdy unikl spolu s Hradeckým Přemysl Sedlák a zvýšil na 3:1. Panteři se v závěru pokusili vylepšit svoji přesilovku odvoláním brankáře Čecha, ovšem to potrestal střelou z obranné třetiny do prázdné branky – 4:1.

HC Vrchlabí – HC Havířov Panthers 6:1

Utkáni začali aktivněji domácí hráči, ale v samotném úvodu se jim gólmana soupeře překonat nepodařilo. Nepovedlo se to ani v první přesilové hře, kdy Vrchlabští vyslali na branku několik nebezpečných střel, ale neujala se ani jedna. Početní výhodu dokonce dvou mužů v poli si o malou chvíli později zkusili i hosté, ale sami se o ní po chvilce připravili zbytečným vyloučením. Již při plném počtu hráčů na ledě padl první gól utkání.

Ladislav Gengel přihrál před branku Tomáši Klimtovi a ten poslal svůj celek ve 12. minutě do vedení. Odpovědět mohli Havířovští o chvíli později a jak jinak než v početní výhodě, ale ta se jim vůbec nepovedla a Vrchlabí se bez problémů ubránilo. Pět na pět se však hrálo pouhou minutu, než na trestnou lavici usedl další havířovský hráč. Ani tentokrát však domácí početní výhodu nevyužili. Stejně pak dopadl i jejich soupeř, při vyloučení Čížka dvě minuty před koncem třetiny. Do kabin tak s jednobrankovým náskokem odcházeli domácí hokejisté.

Začátek druhé třetiny se podobal té předcházející. Domácí již od úvodních minut hýřili aktivitou a hosté se bránili za cenu nedovolených zákroků. Při signalizovaném vyloučení dalšího havířovského hráče našel Gengel u tyčky osamoceného Jana Bendika, který překonal Čecha – 27. minuta 2:0. Za tři minuty bylo pro Vrchlabské ještě veseleji, když pěknou kombinaci zakončil Pavel Kříž. Hosté mohli bleskově odpovědět, ale puk směřující do odkryté branky na poslední chvíli Ševčík vyrazil.

Svou druhou branku v zápase mohl poté přidat obránce Bendik, který se proháčkoval před havířovskou svatyni, ale v posledním okamžiku mu sjel puk z čepele. Domácí to však mrzet nemuselo, protože již ve 33. minutě vedli o čtyři branky. Svůj důraz předvedl Bronislav Andres a procpal puk za brankovou čáru. Ve 35. minutě se po delší odmlce opět vylučovalo a hosté měli možnost snížit v přesilové hře. Ještě v téže minutě se jim to podařilo, když pěknou kombinaci zakončil Roman Szturc. Do konce druhé části zaujaly už pouze vyloučení na obou stranách, ale ani jedno z mužstev se k ohrožení branky nedostalo.

Hned v úvodu třetího dějství se zastřeloval Tvrdek, ale branku netrefil. Na druhé straně přesněji mířil Szturc, ale jeho pokus postrádal potřebnou razanci. Ještě blíže ke vstřelení branky byl Šedivý, který se dostal před Ševčíka, ale nadvakrát ho překonat nedokázal. Po několikaminutové pasáži bez střeleckých příležitostí o sobě dal vědět opět aktivní Szturc, který obkroužil vrchlabskou branku, ale puk za Ševčíkova záda neprocpal.

Branka nakonec padla v 54. minutě na druhé straně. V přesilové hře tečoval puk nad ležícího gólmana po střele Chaloupky od modré čáry Nikola Gajovský a zvýšil již na 5:1. O odpověď se snažil kdo jiný než Szturc, ale s jeho pokusem od modré si domácí gólman poradil. Hůře už dopadl v 56. minutě Čech v brance Havířova, který sice nejprve vyrazil ránu Tvrdka, ale pouze na hůl Martina Filipa, který kotouč poslal za záda brankáře již pošesté.

Zimní stadion Havířov
2.1. 17:00
HC Havířov Panthers 36. kolo HC Vrchlabí
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
16. 32 b. Umístění 10. 47 b.
8 – 2 – 4 – 21 Celková bilance 12 – 3 – 5 – 15
Filip Seman 12 g.+ 10 as. Nejproduktivnější hráč Martin Filip 10 g.+ 21 as.
Filip Seman 12 g. Nejlepší střelec Martin Filip
Ladislav Gengel
Jan Čaloun
všichni 10 g.
Marek Haas 11 as. Nejvíce asistencí Martin Filip 21 as.
Marek Sikora +11 Nejlepší hráč v +/- Martin Filip +18
David Rangl -5 Nejhorší hráč v +/- Jan Čaloun -13
Marek Sikora 50 min. Nejtrestanější hráč Kamil Tvrdek 48 min.
Jakub Čech 3,37
Michal Gleich 0
Jan Strmeň 0
Tomáš Vošvrda 3,01
Brankový průměr na zápas Petr Ševčík 2,67
Radovan Biegl 2,81
Jakub Čech 91,14 %
Michal Gleich 100,00 %
Jan Strmeň 100,00 %
Tomáš Vošvrda 90,63 %
Úspěšnost gólmanů Petr Ševčík 92,21 %
Radovan Biegl 91,15 %
Jakub Čech 1
Michal Gleich 0
Jan Strmeň 0
Tomáš Vošvrda 0
Čistá konta Petr Ševčík 2
Radovan Biegl 1

V nadstavbě zatím bez bodu

31. kolo KLH Chomutov - HC Havířov Panthers 7:0
32. kolo HC Havířov Panthers - Salith Šumperk 4:5
33. kolo HC Tábor - HC Havířov Panthers 3:2
34. kolo HC Havířov Panthers - SK Kadaň 4:6
35. kolo Orli Znojmo - HC Havířov Panthers 4:1

Sestavy z posledního kola

HC Vrchlabí: Ševčík - Matějíček, Novajovský, Bendík, Čížek, Chmelíř, Hrach, Hanzl - Gajovský, Filip, Rusnák, Gengel, Hubáček, Klimt, Mikšovský, Zíma, Hruška, Andres, Kříž, Látal

HC Havířov Panthers: Čech - Štefanka, Peštuka, Tesařík, Krisl, Zientek, Jindřich, Rangl - Seman, Piecha, Szabo, Červenka, Zeliska, Haas, Szturc, Roman, Strapáč, Haas, Říčka

Rozhodčí

Na zápas v Havířově byl delegován jako hlavni arbitr pan Jiří Florian z Chodova. Na čarách s ním budou pánové Jiří Jureček z Ostravy a Pavel Rychlý z Opavy.