HC Stadion Vrchlabí – Petr Dědek - Nadzvedne mě výkon rozhodčích
Rozhovory

Petr Dědek - Nadzvedne mě výkon rozhodčích

23.12.2009
Jana Poskerová

Podnikatel, politik, radní a majitel prvoligového hokejového klubu HC Vrchlabí. To je Petr Dědek. Klub pojal jako úspěšně fungující firmu, vybudoval management, řád, pravidla. Říká, že ve sportu je to stejné jako v podnikání, nesmí chybět pevné vedení a organizace. Klub se pod jeho vedením probojoval do první ligy a zároveň dal o Vrchlabí vědět celé republice.

Většina z nás se na hokej dívá, někteří ho hrají, ale Vy jste se rozhodl mít hokejový klub, co Vás k tomuto kroku vedlo?
Je to dlouhá historie. Letošní sezona je pro mě u hokeje šestá. První sezona byla v krajské lize, poté to byly dvě sezony v druhé lize a nyní je to třetí sezona v první lize. A jak jsem k tomu přišel? Ještě o rok dříve mě oslovili jako partnera hokeje, ten rok jsem se ještě vůbec neangažoval ve vedení, jednalo se spíše o sponzorování. Párkrát jsem se byl na hokej podívat a na konci sezony jsem šel za vedením klubu s tím, že se mi nelíbí, jak se věci mají. Řekl jsem, že buď vstoupím do vedení klubu a povedu jej jako firmu, nebo s partnerstvím končím. Vlastník klubu TJ svolal valnou hromadu a na ní se odhlasoval prodej mé osobě. To byl klíčový okamžik, na valné hromadě jsem slíbil, že do pěti let budeme v první lize. Závazek jsme splnili dřív a od té doby jsme začali zdejší klub vést a budovat jako úspěšnou firmu. Vrchlabský hokej je nyní známý po celé republice a určitě neděláme městu ostudu.

Co Vás nejvíce nadzvedne v hokejovém zápase?
Samozřejmě, že jsem za ty roky v hokeji byl hodně naštvaný a většinou to bylo z výkonu rozhodčích. Člověk musí být nad věcí, i rozhodčí je jenom člověk. Ale byla spousta zápasů, kdy nás rozhodčí zařízli, ať to bylo v druhé lize při play-off s Benátkama, pak v prní lize opět při play-off s Chomutovem. Byla to vždy stejná situace. Rozhodčí se může upísknout, ale pokud je to pětkrát za sebou a vždy odpískáno obráceně, pak už jde o úmysl. Nejvíc adrenalinu je vždy spojeno s výkonem rozhodčích.

Jak jste spokojený s dosavadním průběhem letošní sezóny, došlo k výměně trenéra?
Na rovinu řeknu, že jsem rád, že po skončení Vladimíra Jeřábka jsem mohl dát šanci Josefu Řeháčkovi. Hodně jsme o tom přemýšleli, ale zápas v Hradci mě přesvědčil, že hrajeme dobře a že by tedy Pepa šanci měl dostat. Trochu jsme se uklidnili, získali body a jsme na dobré cestě dostat Vrchlabí zase tam, kam patří, do vrchní části tabulky.

Kde Vy sám vidíte nějaké vysvětlení k počátečním nevyrovnaným výsledkům?
To jsou různé okolnosti. Trenér Jeřábek začínal u mužstva třetí sezónu a domnívám se, že některé věci už trochu podcenil. V mužstvu nevládla úplně optimální atmosféra, jak uvnitř, tak mezi mužstvem a trenérem. Začalo to skřípat a cítili jsme napětí mezi hráči a trenérem. Hráči nehráli v pohodě a bylo to vidět. Takže byl nejvyšší čas k tomu, abychom dali nějaký impuls. Snažili jsme se o změny v týmu, ale nefungovalo to, nezbývalo tedy nic jiného, než přistoupit ke změně ve vedení a jsem rád, že tento krok vyšel.

S kterým hráčským přestupem jste zatím nejvíce spokojený a s kterým zase naopak nejméně?
Myslím, že pro posílení mužstva jsme udělali hodně. Potěšil mě výkon třeba Tomáše Klimta, který vlastně měsíc nehrál a nyní se zlepšuje zápas od zápasu. Měli jsme smůlu, že se nám zranili dva klíčoví hráči a to Patrick Beck a Vláďa Kubeš, na zranění a nemoci máme prostě letos smůlu. Ale věřím tomu, že až se dají kluci dohromady, tak budeme mít velmi silné mužstvo a předvedeme to na výsledcích. Jinak bych nechtěl hodnotit jednotlivé hráče. Pro mě je důležité, aby si kluci věřili a hráli dobře jako tým.

Komu fandíte kromě Vrchlabí?
Nejvíce jsem na zápasy jezdil do Pardubic a do Liberce, tam je dobrá atmosféra. Ale jinak od malička fandím Spartě.

Jak se díváte na vyhrocenou situaci s Hradcem?
Víte, při hokeji je spousta adrenalinu a v tomto případě pan Višňák atmosféru jenom zhoršil. Hráči na ledě si to musí vyříkat mezi sebou, když do těchto situací vstupuje vedení, tak je to vždycky špatně. Ale teď už je to vyhrocené, přijel jsem do Hradce a tam už policie zjišťovala, jestli se naši fanoušci nechystají na tažení proti hradeckým fans. Prostě hráči se na ledě poprali a tak, jako má vítěze a poraženého zápas, tak je to i s bitkou. Hradečtí se cítí ukřivdění, ale mě se to jejich chování, nápisy, pokřiky, nelíbí, myslím, že už je to za hranicí.

Co Vy a Vánoce?
Letos se na ně určitě těším, hlavně že si odpočinu, protože jsem tento rok vůbec neměl čas na dovolenou. Byl jsem hodně pracovně vytížený a mám za sebou náročný rok. Doufám, že budu odpočívat. I když hokejově moc volno není. Taky doufám, že vydrží sníh, abychom si mohli zalyžovat.

Při této příležitosti bych chtěl vzkázat fanouškům, aby se hokejem bavili a aby zažili spoustu dobrých zápasů, jako třeba ten proti Ústí. A samozřejmě aby si svátky užili v klidu a měli úspěšný nový rok.