HC Stadion Vrchlabí – Bude Vrchlabí poprvé v sezóně bodovat v zápase s Jihlavou?
Preview k zápasu

Bude Vrchlabí poprvé v sezóně bodovat v zápase s Jihlavou?

20.12.2009
Jan Pečeňák

Již tři zápasy včetně letního Tipsport Cupu odehráli v letošní sezóně vrchlabští hokejisté s jihlavskou Duklou. Ani v jednom z těchto zápasů však nedokázali naši hráči bodovat. Ani tentokrát nečeká Vrchlabí nic jednoduchého, protože počet zraněných hráčů vrchlabského celku je alarmující. Čtvrtý zápas mezi Vrchlabím a Jihlavou se koná v pondělí 21.12. od 18:00 v Elektromont aréně.

V sestavě vrchlabského celku by se měla objevit trojice hráčů, která jinak hraje na střídavé starty v druhé lize. Jedná se o obránce Jaroměřského a útočníky Hrušku s Kotrbou.

Jihlava během sezóny

Od posledního duelu mezi Jihlavou a Vrchlabím došlo v Dukle k změně na trenérském postu, když od týmu odešel Josef Augusta a novým trenérem se stal Roman Mejzlík. K několika málo změnám došlo i v hráčském kádru, když na hostování přišli útočníci Petr Haluza z Olomouce a Jan Dušátko z Havlíčkova Brodu. Na střídavé starty pak další útočník Tomáš Pitule z Plzně.

Po výměně trenérů se hráčům Jihlavy docela daří, když v devíti zápasech pouze dvakrát odešli z ledu bez bodového zisku. Skalp Dukly si připsali Ústí a v posledním kole Znojmo. Naopak Jihlavští dokázali ještě v základní části zdolat například Chomutov, Chrudim či znojemské Orly. Jihlava sbírá body především na domácím ledě. V zápasech na cizích kluzištích odehrála šestnáct zápasů se ziskem 19 bodů.

Dukla se opírá především o body trojice Tomáš Čachotský (14+22), Daniel Hodek (15+19) a Oldřich Bakus (13+17). Posledně jmenovaný se však v posledním zápase s Vrchlabím zranil a do pondělního souboje určitě nenastoupí. I tak se stále drží v elitní desítce kanadského bodování 1. ligy. V kádru Jihlavy najdeme také nejproduktivnějšího prvoligového obránce, kterým je Rostislav Malena (2+15). V brance se střídá dvojice Benda a Řehoř, když více prostoru dostává Milan Řehoř, který si drží procentuální úspěšnost zákroků nad 93 %, což ho řadí na páté místo mezi prvoligovými gólmany.

Dukla utpěla na domácím ledě debakl se Znojmem

Utkání začalo pro domácí hororově. Hned po 56 vteřinách hry přihrál Hradecký na Petra Štracha, který překonal Bendu - 0:1. O dvě minuty později využil početní výhodu Miroslav Barus - 0:2. Ve čtvrté minutě se prosadil Jiří Beroun a svým gólem na 3:0 vyhnal Bendu z branky. V poslední minutě první části se k puku dostal Václav Meidl a umístěnou střelou zvýšil na 4:0.

Domácí hokejisty neprobudil ani důrazný proslov trenérů v první přestávce. Ve 26. minutě vystřelil od modré čáry Přemysl Sedlák a po teči Petra Štracha puk změnil svou trajektorii a Řehoř mohl jen smutně sklopit oči k ledu - 0:5. Stejným výsledkem již třetina skončila.

V poslední části hry už oba celky tušily, že je definitivně rozhodnuto. Čestný úspěch Jihlavy zaznamenal v 52. minutě Jaroslav Mareš tečí Kašparovy střely - 1:5. Znojmo si z Jihlavy odvezlo zasloužené tři body.

Ve Vrchlabí uspěla Jihlava

Začátek utkání nabídl divákům spíše opatrný hokej z obou stran. Přesto si mírnou převahu vybudovali domácí hokejisté, ze které vyplynulo o něco více střeleckých pokusů na jihlavskou branku. Většinou se však jednalo o střely z větší vzdálenosti, bez nároku na úspěch v podobě vstřeleného gólu. Stejně si počínali při ojedinělých výpadech i hosté.

Druhá třetina nabídla divákům mnohem lepší podívanou. Od úvodního vhazování zatlačili Vrchlabští svého protivníka do jeho obranného pásma. Měli i několik šancí ke skórování, ale to by v brance nesměl být skvělý Benda.

Stav se poprvé měnil ve 42. minutě. Hostům se povedla nádherná kombinace na jeden dotek, kterou zakončoval do prázdné branky Jiří Hanzal - 0:1. Než se domácí tým vzpamatoval byl rozdíl ve skóre již dvoubrankový. Přesilovou hru využil Tomáš Čachotský, když z úhlu propálil Ševčíka, který měl zakrytý výhled – 44. minuta 0:2. Domácí se snažili o rychlé snížení, ale dočkali se až 15 vteřin před koncem, kdy od modré čáry vypálil Chaloupka, puk Benda pouze vyrazil před sebe, kde již číhal připravený Ladislav Gengel, který střelou do odkryté branky vstřelil čestný úspěch Vrchlabských – 1:2.

I ve druhém letošním zápase zvítězili Jihlavští

Ve 4. minutě se Jan Kašpar dostal při rozehrávce pod tlak a chyboval. Kotouč mu sebral Jan Čaloun a Ladislav Gengel umě využil momentu překvapení - 0:1. Zatím nejlepší zápas sezóny odehrál v barvách Dukly Tomáš Ficenc. Zkušený obránce zužitkoval v 16. minutě nabídku Bakuse zpoza brány a vstřelil svůj první gól v tomto ročníku - 1:1. Za minutu dostal domácí do vedení dorážkou Malenovy střely Oldřich Bakus - 2:1.

Diváci sledovali ve druhé třetině pohledný hokej. Zejména jednoduché akce Rytnauerovy pětky, kterou oživil novic Hubáček, si nesčetněkrát vysloužily potlesk na otevřené scéně. Skvělý výkon podtrhl ve 36. minutě Tomáš Ficenc. V oslabení se nebál vyrazit do rychlého protiútoku a rychlým švihem poslal puk mezi Bieglovy betony - 3:1. Jenže o půl minuty později srazil Oldřich Bakus nahození Jiřího Hanzala od mantinelu do vlastní brány a opět to bylo jen o gól - 3:2.

Ve třetí třetině se však skóre nezměnilo a tři body tak zůstaly na Vysočině po výhře Jihlavy 3:2.

D&D Elektromont Aréna
21.12. 18:00
HC Vrchlabí 33. kolo HC Dukla Jihlava
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
9. 45 b. Umístění 6. 50 b.
12 – 2 – 5 - 13 Celková bilance 13 – 4 – 3 - 12
Martin Filip 8 g.+ 20 as. Nejproduktivnější hráč Tomáš Čachotský 14 g.+ 22 as.
Ladislav Gengel
Jan Čaloun oba 10 g.
Nejlepší střelec Daniel Hodek 15 g.
Martin Filip 20 as. Nejvíce asistencí Tomáš Čachotský 22 as.
Martin Filip +19 Nejlepší hráč v +/- Jiří Dobrovolný +9
Jan Čaloun -13 Nejhorší hráč v +/- Tomáš Ficenc -14
Kamil Tvrdek 48 min. Nejtrestanější hráč Daniel Hodek 48 min.
Petr Ševčík 2,68
Radovan Biegl 2,81
Brankový průměr na zápas Milan Řehoř 2,72
Marek Benda 2,50
Petr Ševčík 92,15 %
Radovan Biegl 91,15 %
Úspěšnost gólmanů Milan Řehoř 93,08 %
Marek Benda 93,18 %
Petr Ševčík 2
Radovan Biegl 1
Čistá konta Milan Řehoř 0
Marek Benda 0

Výsledky Dukly jako na houpačce

32. kolo HC Dukla Jihlava - Orli Znojmo 1:5
31. kolo SK Kadaň - HC Dukla Jihlava 1:4
30. kolo HC Dukla Jihlava - SK Kadaň 1:2p
29. kolo HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Dukla Jihlava 3:4p
28. kolo HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Dukla Jihlava 5:2

Sestavy z posledního kola

HC Vrchlabí: Ševčík (Biegl) - Matějíček, Novajovský, Bendík, Čížek, Chmelíř, Hrach, Hanzl - Kříž, Filip, Rusnák - Gengel, Hubáček, Klimt - Andres, Gajovský, Mikšovský - Zíma

HC Dukla Jihlava: Benda (od 4. Řehoř) - Ficenc, Chvátal, Dobrovolný, Staněk, Takáč, Kašpar - Hodek, Čachotský, Rytnauer - Stránský, Mareš, Haluza - Krupka, Zeman Bezděk - Polcar, Dušátko, Hrbatý - Man

Rozhodčí

Předvánoční souboj mezi Vrchlabím a Jihlavou bude jako hlavní rozhodčí pískat pan Skoupý, kterému budou asistovat pánové Čížek a Prchal.