HC Stadion Vrchlabí – Do Vrchlabí míří Chrudim
Preview k zápasu

Do Vrchlabí míří Chrudim

05.11.2009
Jan Pečeňák

V dalším kole dojde k souboji dvou týmů, které v letošní sezóně zůstávají za očekáváním. Na vrchlabským led zavítá další východočeské mužstvo a to Chrudim. Ta se prozatím nachází na jedenácté příčce s tříbodovou ztrátou na náš celek. Dokáže se Vrchlabím svému soupeři vzdálit a nebo Chrudim bodové manko sníží? To se dozvíme po skončení zápasu, který se koná v sobotu 7.11. se začátkem v 18:00.

Chrudimi se letos nedaří

Od vzájemného utkání, které se odehrálo v září, došlo na chrudimské střídačce k výměně trenérů. Koncem října byli od mužstva odvoláni Martin Hosták a Jiří Zavoral, které nahradili Pavel Rohlík a Jiří Seidl. V sestavě se moc změn neudálo. Odešel pouze útočník Martin Slovák, v posledních dnech ukončil kariéru zkušený gólman Libor Barta a angažmá bylo z výkonostních důvodů ukončeno Lukášovi Královi.

Změna na trenérském postu měla zvednout výkony Chrudimských, ale to se zatím nedaří. Tým i nadále sbírá spíše porážky. Celkem jich má na svém kontě již jedenáct, z toho jednu v prodloužení a jednu až po samostatných nájezdech. Zbylých šest utkání dokázali hráči Chrudimi vyhrát v základní hrací době, když postupně zdolali Havířov, Beroun, Znojmo, Jihlavu, Havlíčkův Brod a Benátky nad Jizerou. Více bodů zatím posbírali na cizích kluzištích, kde dokázali již čtyřikrát vyhrát a v Chomutově získat bod po prohře v prodloužení.

V brance zatím dostává nejvíc prostoru pardubický Martin Růžička, který se svými výkony zařadil na páté místo mezi všemi prvoligovými gólmany. Náš Radovan Biegl je podle statistik prozatím třetím nejlepším gólmanem v 1. lize. V obraně Chrudimi se nejvíce daří sbírat body Petr Mockovi, který jich má sedm (3+4). Daří se i Michalu Šedovi, který již připravil čtyři branky. V útoku je v kanadském bodování nejlepší Jan Šeda se ziskem 15 bodů (7+8), což z něho dělá sedmnáctého nejproduktinějšího prvoligového hráče. Za ním následuje dvojice velezkušených matadorů Tomáš Blažek (3+9) a Tomáš Martinec (5+6).

Na výkonech Chrudimi má velký podíl gólman. Nové posile Vladislavu Koutskému se vůbec nedaří, a když chytá, tak Chrudim nevyhrává. Jelikož je reprezentační přestávka bude v brance Chrudimi nejspíše Martin Růžička, kterého je velmi těžké překonat. Když k tomu připočteme, že Chrudim je čtvrtým nejčastěji bodujícím týmem na ledě soupeře a naopak našemu týmu se v Elektromont Aréně nedaří, vychází z toho, že naše hokejisty nečeká v sobotu nic snadného.

V posledním kole podlehla Chrudim na domácím ledě Havířovu

Od úvodních minut byli lepší domácí borci a také se dostali do vedení. V 9. minutě se v přesilové hře přesně trefil Petr Mocek - 1:0. Tento stav však vydržel pouhé čtyři minuty, než se Panterům podařilo vyrovnat. Srovnávací branka padla také v přesilové hře a jejím autorem byl Adam Červenka. To hosty nabudilo a ještě do přestávky stav utkání otočili úplně. V 19. minutě zužitkoval přečíslení Marek Sikora - 1:2.

Ve druhé části se domácí hnali za vyrovnáním, ale své možnosti nevyužili například Martinec či Procházka. Postupem času byla převaha ještě větší a zápas se stal soubojem domácích útočníků a gólmana Havířova Čecha. Ten však během druhé třetiny odolal.

Snaha Chrudimských ve třetí třetině lehce opadla a do šancí se dostávali i hosté, ale Červenka již podruhé v zápase úspěšný nebyl. O několik minut později mířil přesněji Smejkal, ale trefil jen spojnici břevna a tyče. Zbytek utkání se už dohrával v marné snaze domácích dostat se k ohrožení branky soupeře a vyrovnat, což se jim už nepodařilo. Hosté skóre také nenavýšili a tak utkání skončilo jejich výhrou v poměru 2:1.

Díky třetí třetině si Vrchlabí odvezlo z Chrudimi výhru

Od začátku bylo utkání vyrovnané a do šancí se dostavály obě mužstva. Úspěšný byl však jediný hráč. Ve 13. minutě se v přesilové hře prosadil přesnou tečí Jan Semorád - 1:0. Od této chvíle panovalo na ledě už pouze jedno mužstvo a to Vrchlabí.

Prakticky celá druhá třetina byla v moci hostujících hráčů, ale ve snaze o vyrovnání neuspěl Gengel či v závěru třetiny Mikšovský. Proto byl stav stále 1:0.

Hra se v závěrečném dějství moc nezměnila, jedinou a také důležitou změnou bylo to, že hosté začali střílet branky. Nejprve se ve 46. minutě po závaru před chrudimskou brankou nejlépe zorientoval Bronislav Andres a vyrovnal. O dvě minuty později už Vrchlabí vedlo. Přesně ranou z mezikruží se prosadil Kamil Tvrdek - 1:2. O chvíli později mohlo být pro hosty ještě veseleji, ale Čaloun svou velkou příležitost nevyužil. Zbytek zápasu si už Vrchlabští pohlídali a mohli tak oslavit výhru 2:1.

D&D Elektromont Aréna
7.11. 18:00
HC Vrchlabí 18. kolo HC Chrudim
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
8. 23 b. Umístění 11. 20 b.
6 – 1 – 3 - 7 Celková bilance 6 – 0 – 2 - 9
Jan Čaloun 7 g.+ 6 as. Nejproduktivnější hráč Jan Šeda 7 g.+ 8 as.
Jan Čaloun 7 g. Nejlepší střelec Jan Šeda 7 g.
Martin Filip 10 as. Nejvíce asistencí Jan Šeda
Tomáš Blažek oba 8 as.
Ondřej Látal +5 Nejlepší hráč v +/- Tomáš Blažek
Daniel Rákos oba +5
Jan Čaloun
Ladislav Gengel
Jan Bendik
Radek Hubáček
Petr Hrach
David Vrbata všichni -3
Nejhorší hráč v +/- Jan Semorád -7
Štefan Rusnák 32 min. Nejtrestanější hráč Marek Zadina 54 min.
Radovan Biegl 2,11
Petr Ševčík 3,02
Brankový průměr na zápas Martin Růžička 2,13
Vladislav Koutský 4,51
Filip Landsman 2,68
Radovan Biegl 93,50 %
Petr Ševčík 90,68 %
Úspěšnost gólmanů Martin Růžička 93,10 %
Vladislav Koutský 87,32 %
Filip Landsman 93,90 %
Radovan Biegl 1
Petr Ševčík 0
Čistá konta Martin Růžička 2
Vladislav Koutský 0
Filip Landsman 0

Chrudim (také) v krizi

17. kolo HC Chrudim - HC Havířov Panthers 1:2
16. kolo HC Benátky nad Jizerou - HC Chrudim 1:4
15. kolo Salith Šumperk - HC Chrudim 6:4
14. kolo HC Chrudim - HC VCES Hradec Králové 0:4
13. kolo SK Horácká Slavia Třebíč - HC Chrudim 4:2

Sestavy z posledního kola

HC Vrchlabí: Ševčík (od 21. Biegl) - Matějíček, Pácal, Chmelíř, Chaloupka, Čížek, Bendík, Flašar, Hrach - Kubeš, Filip, Rusnák, Gengel, Čaloun, Látal, Bahenský, Gajovský, Handlovský, Urban, Zíma, Mikšovský

HC Chrudim: Landsman (od 21. Růžička) - Mocek P., Toužimský, Drtina, Mocek D., Malinský, Vágner, Charousek - Martinec, Blažek, Procházka, Bělohlávek, Semorád, Žák, Král, Kaut, Rákos, Šeda, Bláha, Klejna

Rozhodčí

Souboj mezi východočeskými soupeři bude jako hlavní rozhodčí pískat pan Úlehla, kterému budou pomáhat pánové Čížek a Padevět.