HC Stadion Vrchlabí – Vrchlabí se utká s posledním mužstvem tabulky
Preview k zápasu

Vrchlabí se utká s posledním mužstvem tabulky

22.10.2009
Jan Pečeňák

Stává se již pomalu tradicí, že domácí zápas vrchlabským hokejistům nevyjde, a naopak utkání na cizím kluzišti končí výhrou mužstva z Krkonoš. Aby to platilo i tentokrát, musí Vrchlabí zvítězit na ledě Havířova. Podle postavení obou týmů v tabulce by to tak být mělo, protože domácí se prozatím nachází na posledním místě tabulky. Zda tomu bude i ve skutečnosti, se dozvíme po skončení zápasu, který se koná v sobotu 24.10. od 17:00 na havířovském zimním stadionu.

Z důvodů rozšiřující se marodky v mužstvu hostů, se podruhé v sezóně v sestavě Vrchlabí objeví mladoboleslavský útočník David Vrbata.

Panteři v nové sezóně

Před startem 1. ligy došlo v mužstvu Havířova, stejně jako v ostatních týmech, k několika změnám v sestavě. Kádr mimo trenéra Kaňkovského opustili obránce Jakub Evan, v říjnu útočník Daniel Brynecký a také obránce Martin Vajda. Většina nových tváří přišla do Havířova na hostování. Například z Vítkovic Adam Falter a z Třince další obránce David Hoďa. V útoku najdeme také řadu nových jmen. Namátkou Tomáš Bursík z Vítkovic, Petr Žajgla z Olomouce či Lukáš Zeliska z Třince. V rozehrané sezóně pak ještě dres Panterů oblékli Patrik Fořt z Hradce Králové, Michal Šafařík z Prostějova, David Rangl z Šumperka, Martin Piecha a především zkušený útočník David Moravec.

V přípravě stačil Havířov odehrát deset přátelských zápasů, ve kterých šestkrát zvítězil. Hráči severomoravského týmu porazili dvakrát polský Krakow, dvakrát Vsetín, Šumperk a v posledním zápase polský Sosnowiec. Porážky přišly v zápasech s Šumperkem, Vítkovicemi, francouzským Grenoblem a polským Jastrzębie.

Jestliže v přípravě měl Havířov víc vyhraných utkání než těch, ze kterých odešel poražen, tak v základní části 1. ligy to je zatím naopak. Po dvanácti odehraných kolech získali hráči Panterů devět bodů, za výhry nad Havlíčkovým Brodem, Benátkami nad Jizerou, po nájezdech nad Znojmem a jeden bod si přivezli z Kadaně. Zbylých osm zápasů Havířovští prohráli, když nestačili na Tábor, Chrudim, Chomutov, Jihlavu, Třebíč, Hradec Králové, Šumperk a Ústí nad Labem. Špatná je především bilance na domácím ledě, na kterém získali pouhé tři body za vítězství nad Havlíčkovým Brodem.

I když se jedná o zápas týmů, které se nacházejí na opačných pólech tabulky, nedá se čekat jednoznačný průběh. Už poslední zápas Havířova na ledě Ústí nad Labem naznačil zlepšení herního projevu Panterů. Pikantní by byl určitě souboj mezi olympijskými vítězi a mistry světa Davidem Moravcem a Janem Čalounem, vrchlabský útočník je však bohužel zraněn a do utkání nenastoupí.

V posledním kole Havířov nestačil na Ústí

V úvodu zápasu byli lepší hráči hostujícího celku, ale svou převahu nedokázali gólově využít. Postupem čase se začali prosazovat i domácí a v poslední minutě se jim podařilo vstřelit branku. Střelou pod břevno se o to zasloužil Marek Hovorka.

Již po třech minutách druhé části hry byl rozdíl ve skóre dvoubrankový, když přesilovou hru využil Pavel Janků. Dvougólové manko trošku zabrzdilo snahu Havířova, který se v dalších minutách musel bránit nájezdům Lvů. Přesto se do konce třetiny stav již nezměnil.

Třetí dějství už bylo o něco vyrovnanější, hosté se tlačili do útoku a snažili se co nejvíce střílet, v brance stál však zkušený Orct, který si se všemi pokusy poradil. Jelikož stejně úspěšný byl i na druhé straně Vošvrda, skončilo utkání výhrou Ústí nad Labem v poměru 2:0.

Zimní stadion Havířov
24.10. 17:00
HC Havířov Panthers 13. kolo HC Vrchlabí
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
16. 9 b. Umístění 5. 19 b.
2 – 1 – 1 - 8 Celková bilance 5 – 1 – 2 - 4
Filip Seman 4 g.+ 4 as. Nejproduktivnější hráč Martin Filip 1 g.+ 9 as.
Filip Seman
Michal Velecký oba 4 g.
Nejlepší střelec Jan Čaloun 6 g.
Filip Seman
Filip Smejkal oba 4 as.
Nejvíce asistencí Martin Filip 9 as.
Filip Seman
Marek Sikora
Michal Szabo
Michal Šafařík
Dárius Rusnák
Ivo Peštulka
Lukáš Zientek všichni +2
Nejlepší hráč v +/- Jiří Matějíček +6
Jan Tesařík -5 Nejhorší hráč v +/- Ladislav Gengel -7
Marek Sikora 46 min. Nejtrestanější hráč Štefan Rusnák 28 min.
Jakub Čech 3,31
Tomáš Vošvrda 2,47
Brankový průměr na zápas Petr Ševčík 2,13
Radovan Biegl 2,65
Jakub Čech 90,67 %
Tomáš Vošvrda 92,56%
Úspěšnost gólmanů Petr Ševčík 93,39 %
Radovan Biegl 91,13%
Jakub Čech 0
Tomáš Vošvrda 0
Čistá konta Petr Ševčík 0
Radovan Biegl 1

Havířovu se nedaří

12. kolo HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Havířov Panthers 2:0
11. kolo HC Benátky nad Jizerou - HC Havířov Panthers 3:5
10. kolo HC Havířov Panthers - Salith Šumperk 2:4
9. kolo HC VCES Hradec Králové - HC Havířov Panthers 3:1
8. kolo HC Havířov Panthers - SK Horácká Slavia Třebíč 2:3

Sestavy z posledního kola

HC Vrchlabí: Ševčík (Biegl) - Matějíček, Pácal "A", Bendik, Chaloupka "C", Chmelíř, Vála, Flašar, Hanzl - Kubeš, Filip, Andres, Konečný, Hubáček, Mikšovský, Gengel "A", Čaloun, Rusnák, Urban, Zíma, Hruška

HC Havířov Panthers: Vošvrda (Čech) - Klimeš, Zientek, Rangl, Peštuka, Šafařík, Tesařík, Krisl, Hruška - Žajgla, Moravec, Fořt - Haas, Piecha, Smejkal - Seman, Sikora, Zeliska - Červenka, Velecký, Szabo

Rozhodčí

Utkání mezi Havířovem a Vrchlabím bude pískat trojice Úlehla, Jureček a Rychlý.