HC Stadion Vrchlabí – Olomouc přijede prověřit aktuální formu Vrchlabí
Preview k zápasu

Olomouc přijede prověřit aktuální formu Vrchlabí

30.10.2007
Jan Hanuš

První hokejová liga je v plném proudu. V 17. kole přijedou do Krkonoš k historicky prvnímu vzájemnému utkání hokejisté Olomouce. Ani jeden tým nečeká lehký zápas. Vrchlabští hokejisté budou chtít konečně prorazit smůlu domácích zápasů a Mora Olomouc vylepšit neveselou bilanci venkovních utkání.

Jak si vede Olomouc

Po loňském ročníku první ligy, kdy Olomouc skončila na posledním čtrnáctém místě se ztrátou devíti bodů na předposlední Kadaň, si letos musejí fanoušci Olomoucké Mory připadat jako ve snu. Krásné druhé místo za suverénní Kometou Brno, hovoří za vše. Klub posílili např. Marek Knebl z Jindřichova Hradce, Martin Davídek a Jan Zapletal ze Vsetína, Jan Tomajko z Liberce, Tomáš Jurdič z Třince, a Ondřej Kříž ze Znojma. Dále přišli do Olomouce Petr Janečka ze Sarezy, Richard Brančík z Komety a Petr Vlk z jihlavské Dukly. Olomouckou svatyni přišel strážit Dalibor Sedlář ze Zlína. Celý tým řídí z trenérské lavičky Petr Fiala. V domácích zápasech si Olomouc vede naprosto suverénně a je s 21 body na prvním místě Východní skupiny, bohužel venkovní zápasy Kohoutům moc nejdou a zatím v nich nasbírali 10 bodů. Dohromady tedy má Olomouc 31 bodů a je na druhém místě

HC Olomouc - HC Berounští Medvědi 4:1

V minulém kole zavítal do Olomouce Beroun. První třetina byla ve znamení přesilovek na obou stranách, ovšem bez gólového zakončení a tak první gól padl až ve druhé třetině, kdy se v přesilovce trefil hostující Tvrzník. V následné přesilovce domácích trestala i Mora, to byl úspěšný Smejkal. Poslední třetina přinesla jasnou dominanci domácích, hned v 41. minutě skóroval Žajgla, o pět minut později přidal třetí gól Mory Sršeň a skóre zápasu uzavřel na konečných 4:1 v 50. minutě Ministr. Z pěti branek v zápase byly čtyři dosaženy v přesilových hrách.

Historie Olomouckého hokeje

Hokej má v Olomouci dlouholetou tradici. První hraní ledního hokeje je datováno ještě před vznik samostatné republiky. Řádná organizace klubů ale proběhla až v roce 1929, kdy byla založena Moravská župa hockeyová. Ta byla o dva roky později rozdělena na dvě části - Slezskou a Hanáckou. Lední hokej byl ale v těch dobách velmi závislý na přízni počasí, například v sezoně 1938/39 nemohlo být župní mistrovství sehráno.

První klub, na který navazuje HC Olomouc, byl založen v roce 1955 pod názvem Spartak Moravia Olomouc. V sezoně 1955/56 hrál Spartak krajskou soutěž. Poté, od sezony 1956/57, 2.ligu.V roce 1965 přišla podstatná změna pro Spartak, a to změna názvu. A tak od roku 1965 hrál 2.ligu ne Spartak, ale TJ Moravia DS Olomouc. Tento název vydržel celých čtrnáct let než přišla další, ale nikoliv poslední změna názvu klubu. Od roku 1979 byl hokej v Olomouci spojován s názvem TJ DS Olomouc. Pod tímto názvem vstoupil olomoucký hokej do 1.ligy, kde se držel až do roku 1991. V tomto roce dosáhl olomoucký hokej na nejvyšší metu, na kterou se lze v hokeji dostat - v roce 1991 vstoupila Olomouc do Extraligy.

V roce 1992 potkala olomoucký hokej poslední změna klubového jména. Pod tímto názvem zná olomoucký hokejový klub snad každý dnešní fanoušek - HC Olomouc (Hockey Club Olomouc). V nejvyšší soutěži olomoučtí hokejsté nezaháleli a stali se v roce 1994 historicky prvním mistrem Extraligy samostatné ČR, a to byl zatím největší úspěch olomouckého hokeje.

D&D Elektromont Aréna
31.10. 18:00
HC Vrchlabí 17. kolo HC Olomouc
3. 28 b. Umístění 2. 31 b.
7 – 3 – 0 -1 - 5 Celková bilance 8 – 3 – 0 – 1 - 4
Kamil Tvrdek ( 9 g.+6 as. ) Nejproduktivnější hráč Milan Ministr ( 8 g.+14 as. )
Kamil Tvrdek (9 g.) Nejlepší střelec Milan Ministr (8 g.)
Daniel Brynecký (9 as.) Nejvíce asistencí Milan Ministr (14 as.)
Kamil Tvrdek
Martin Rýgl
oba (+8)
Nejlepší hráč v +/- Martin Vyrůbalík (+12)
Ctibor Jech (-4) Nejhorší hráč v +/- Matouš Venkrbec
Jiří Paška
oba (-2)
Petr Přeučil (94 min.) Nejtrestanější hráč Radek Meidl (51 min)
Pavel Falta (2,20)
Petr Ševčík (1,50)
Brankový průměr na zápas Štefan Žigárdy (2,54)
Dalibor Sedlář(2,54)
Pavel Falta (93,01%)
Petr Ševčík (93,94%)
Úspěšnost gólmanů Štefan Žigárdy (91,83%)
Dalibor Sedlář (91,53%)
Pavel Falta 0
Petr Ševčík 0
Čistá konta Štefan Žigárdy 0
Dalibor Sedlář 0

5 posledních zápasů Olomouce

12. kolo HC Havířov Panthers - HC Olomouc 3:5
13. kolo HC Dukla Jihlava - HC Olomouc 4:2
14. kolo HC Olomouc - HC Sareza Ostrava 4:3 pp
15. kolo KLH Chomutov - HC Olomouc 4:1
16. kolo HC Olomouc - HC Berounští Medvědi 4:1

Sestavy z posledního kola

HC Vrchlabí:Falta - Rýgl, Vála, Bendík, Chaloupka, Vyskočil, Hrach, Matějíček - Tvrdek, Špaček, Brynecký - Horčička, Bárta, Nevyhoštěný - Přeučil, Kříž, Plodek - Gengel, Jech

HC Olomouc:Sedlář - Ondrušek, Kříž - Vyrůbalík, Bartoň - Paška, Janáček - Zapletal - Bouz, Ministr, Smejkal - Meidl, Brančík, Žajgla - Bordowski, Čuřík, Zbořil - Sršeň, Janečka, Knebl

Rozhodčí

Pod Krkonoše přijede pískat pan Martin Fraňo, na čarách mu budou pomáhat pánové Lukáš Podrazil a Ondřej Žídek