HC Stadion Vrchlabí – Vrchlabí jede do Jihlavy
Preview k zápasu

Vrchlabí jede do Jihlavy

26.10.2007
Jan Hanuš

Druhý zápas se soupeřem z východní skupiny čeká v sobotu na hokejisty HC Vrchlabí. Hokejisté se vydají z Krkonoš až na Vysočinu, kde se utkají s HC Dukla Jihlava a budou chtít z venku přivézt body, když doma se jim to moc nedaří. I když Jihlava je šestá ve východní skupině, nečeká vrchlabské hokejisty lehké utkání.

Jak si vede Jihlava

Dukla Jihlava v letošní sezóně nasbírala 19 bodů, na jejich zisku se kromě jiných podílel Oldřich Bakus s 20 kanadskými body a Ladislav Rytnauer, který již 12 krát rozvlnil síť v soupeřově brance. Jihlavská cesta letošní první ligou je jako na houpačce, po dvou – třech výhrách, následuje stejný počet proher a tak pořád dokola.

HC Beroun – HC Dukla Jihlava 4:2

V 8. minutě dostal Jihlavu do vedení Hanzal, ovšem v 18. minutě za Medvědy srovnal Heřman, ale ještě do konce první třetiny poslal hosty do vedení Kubát. Ve 36. minutě vyrovnal Besser a necelou půl minutu před druhou sirénou vstřelil třetí gól Berouna vrchlabákům dobře známý Petr Braniš. Na začátku třetí třetiny vstřelil poslední branku utkání Tvrzník a z Berouna si Dukla odváží porážku 4:2.

Historie Dukly Jihlava

Od roku 1956, kdy vzniklo hokejové mužstvo HC DUKLA JIHLAVA, uběhlo mnoho let. Převážnou část z této doby patřilo jihlavské mužstvo mezi to nejlepší, co bylo ve světovém hokeji k vidění. Bývaly časy, kdy v reprezentačním výběru hráli nejdůležitější roli hráči, kteří oblékali jihlavské červenožluté dresy. Velkou zásluhu na tom měla armáda, neboť právě její zásluhou museli za Duklu hrát ti nejlepší z hokejových branců. Přesto většina z nich dorostla mezi hokejové osobnosti právě až během svého působení v Jihlavě. V období 1966 až 1972 Dukla opanovala československou ligu, výsledkem bylo šest titulů v řadě. Podobnou sérii měla i v letech 1981 až 1985, kdy její hráči celkem čtyřikrát zvedli nad hlavu pohár pro mistra ligy. Po "Sametové revoluci" v roce 1989 se v naší společnosti uvolnily poměry, čím dál tím více hráčů se začalo vyhýbat základní vojenské službě a tak se vytrácela i síla našeho mužstva. I přesto jsme dokázali vyhrát celkově dvanáctý titul mistra Československa v roce 1991. Bohužel to byla pouze "labutí píseň". Od té doby šel jihlavský hokej každoročně níž a níž. Jeden rok Jihlavu v lize zachránila úspěšná baráž, podruhé rozšíření ligy. V osudné sezóně 1998-99 však Duklu už nezachránilo nic. Velmi ambiciozní mužstvo HC Excalibur Znojemští Orli dokázalo v nelítostné barážové bitvě Jihlavu na 7 zápasů porazit a tak se Dukla objevila v I. lize. Díky pomoci města Jihlavy se hokej v tradiční baště udržel a hned v prvním roce po sestupu chyběl jihlavskému mužstvu jen jeden krok k návratu mezi elitu. Ten se nakonec podařilo udělat v páté prvoligové sezoně, když favorizované Budějovice Dukla udolala ve čtyřech urputných bitvách. Následovala ale pouze roční anabáze v nejvyšší soutěži a tito soupeři se opět utkali. Tentokrát uspěli Jihočeši a od sezony 05/06 se tak Jihlava opět pokouší o návrat mezi elitu.

Jihlava - Horácký zimní stadion
27.10. 17:30
HC Dukla Jihlava 16. kolo HC Vrchlabí
6. 19b. Umístění 3. 26b.
5 – 2 – 0 – 0 - 8 Celková bilance 7 – 2 – 0 – 1 - 5
Oldřich Bakus ( 5 g.+15 as. ) Nejproduktivnější hráč Kamil Tvrdek ( 9 g.+6 as. )
Ladislav Rytnauer ( 12 g.) Nejlepší střelec Kamil Tvrdek ( 9 g.)
Oldřich Bakus( 15 as.) Nejvíce asistencí Daniel Brynecký ( 8 as.)
Pavel Staněk (+9) Nejlepší hráč v +/- Kamil Tvrdek (+8)
Lukáš Krupka (-6) Nejhorší hráč v +/- Ctibor Jech (-3)
Milan Řehoř (91,67%)
Kaspar Zgraggen (90,00%)
Úspěšnost gólmanů Pavel Falta (92,98%)
Petr Ševčík (93,94%)
Milan Řehoř 0
Kaspar Zgraggen 0
Čistá konta Pavel Falta 0
Petr Ševčík 0

Jak si vedla Jihlava v posledních kolech

11. kolo HC Dukla Jihlava - HK Jestřábi Prostějov 2:5
12. kolo HC Kometa Group Brno - HC Dukla Jihlava 5:3
13. kolo HC Dukla Jihlava - HC Olomouc 4:2
14. kolo HC Havířov Panthers - HC Dukla Jihlava 2:3 sn
15. kolo HC Berounští Medvědi - HC Dukla Jihlava 4:2

Sestavy z posledního kola

Vrchlabí: Falta (21.Ševčík) - Matějíček, Vála, Nakládal J., Chaloupka, Rýgl, Holub, Vyskočil, Hrach, Bendík, Tvrdek, Pajič, Brynecký, Gengel, Horčička, Jech, Přeučil, Kříž, Plodek, Bárta, Nevyhoštěný

HC Dukla Jihlava: Zgraggen - Kuchyňa, Staněk, Míka, Balčík, Martinka, Štrach - Rytnauer, Bakus, Kubát - Krupka L., Hanzal, Říha - Nekvasil, Hradecký, Krupka M. - Slavík

Rozhodčí

Na Horáckém zimním stadionu bude pískat jako hlavní Jaroslav Kubeš, na čarách Roman Hejduk a Radovan Křivský