HC Stadion Vrchlabí – Oplakal jsem to, říká smutně fanoušek Vrchlabí
Rozhovory

Oplakal jsem to, říká smutně fanoušek Vrchlabí

31.03.2011
Patrik Huber

V R C H L A B Í - Je to již skoro týden, co padlo rozhodnutí o konci I. hokejové ligy ve Vrchlabí. V tisku se již objevila vyjádření všech zainteresovaných osob, jako třeba Petra Dědka, Aleše Kmoníčka nebo starosty Vrchlabí Jana Sobotky. Je ale také potřeba vědět, co si o celé věci myslí ti, kteří trpí nejvíce - fanoušci. Proto Vám přinášíme rozhovor s jedním z vybraných fandů vrchlabského hokeje. Čtěte níže.

Dobrý den, mohl byste se nám na úvod trochu představit? Jak dlouho již fandíte celku z Podkrkonoší?
Jmenuji se Petr a je mi 25 let. Hokeji ve Vrchlabí fandím již 10 let, od krajského přeboru až do nynějška.

Jak často jste navštěvoval zápasy vrchlabských hokejistů?
Bylo toho spousty. Absolvoval jsem několik krásných a nezapomenutelných výjezdů třeba do Havlíčkova Brodu, či Hradce Králové a dalších měst. Nikdy nezapomenu na tu atmosféru na výjezdech, bylo to něco úžasného. Domácí zápasy jsem navštívil téměř všechny. Za 4 sezony v první lize jsem vynechal pouze dvakrát.

Je to jistě velká rána pro každého fanouška. Dal se konec hokeje ve Vrchlabí předpovídat, nebo je to překvapení?
Já osobně jsem byl překvapen jak koncem hokeje, tak ale i předešlým rozhodnutím města, kdy jsem nevěřil, že poskytne na vrchlabský hokej potřebné finance. Je to určitě velká rána, já to oplakal a myslím, že nebudu sám. Ale co se dá dělat, život jde dál. Ovšem už nikdy nebudu fandit jinému týmu jako Vrchlabí. To byla srdeční záležitost.

Co bylo tím stěžejním bodem, proč se Petr Dědek rozhodl ukončit spolupráci? Myslíte si, že hrály roli finance, či spíše politika? Dalo se tomu nějak zabránit?
Já si myslím, že za konec hokeje ve Vrchlabí nemůžou peníze, to je podle mě až to poslední. Je to spíše chování některých činitelů města, kteří házeli Petru Dědkovi klacky pod nohy a ani obyvatelé města si ho nedokázali vážit jako podnikatele, všichni v něm viděli zloděje a jen to nejhorší. Já si ho velice vážím za to, co pro vrchlabský hokej udělal. Jestli se tomu dalo zabránit? Určitě, kdyby byla lepší komunikace mezi městem a Petrem Dědkem a také kdyby si i občané více vážili toho, co pro ně dělal.

Myslíte si, že je ještě teoretická šance pro setrvání 1.ligy ve Vrchlabí? Spekuluje se o podpoře ze strany ČEZu.
Pokud by byla jakákoliv šance, já bych byl nadšený, ale bojím se, že s první ligou ve Vrchlabí je už asi definitivně konec. Určitě by to bylo krásné, kdyby se někdo našel, ale je to asi pouze sen. Bylo by totiž potřeba sponzorovat hokej na delší dobu, protože řešit každým rokem, zda hokej setrvá, to je o ničem.

V minulých dnech bylo oficiálně oznámeno, že Petr Dědek vstoupil do hradeckého klubu, který bude značnou sumou podporovat v rozletu. Volná je i pozice generálního manažera, kde skončil Roman Višňák a bývalý vrchlabský mecenáš by si tak s sebou mohl přivést Aleše Kmoníčka. Co si o tom myslíte?
Já se tomu vůbec nedivím a ani Aleš Kmoníček na postu generálního manažera by mě nepřekvapil. Jestliže Petru Dědkovi nabídli v Hradci dobré podmínky, tak proč by tam nešel. Pokud on chce investovat peníze do hokeje a ve Vrchlabí mu nesplnili ani jednu jeho podmínku, tak je jasné, že půjde za lepším. Já bych se v jeho situaci zachoval stejně. Když ve Vrchlabí je vidět nezájem města o hokej, proč nejít tam, kde si toho budou více vážit.

Konec hokeje ve Vrchlabí sebere mladým hokejistům vzory, na které se chodili pravidelně koukat a také šanci zahrát si někdy za svoje město. O co dalšího se ještě přišlo? Bude to mít dopad na město jako takové?
Určitě. Pro mladé hokejisty je třeba si najít vzor, který si asi v žádném hráči krajské ligy nenajdou. Nicméně nejen pro ně je to škoda, ale i pro ostatní, co chodili obdivovat umění třeba Koutského. Vždyť si vemte, že za Vrchlabí hrál olympijský vítěz z Nagána, Hašek tu vychytal svojí první nulu po návratu. To je přece úžasné na tak malé město. Je to prostě velká škoda a já si myslím, že město si to brzy uvědomí, bohužel ale už je pozdě.

Kdyby se podařilo dát dohromady kádr na krajskou ligu, což je podle Aleše Kmoníčka nelehký úkol, chodil byste dále na hokej?
Já osobně bych na krajskou ligu chodil, ale určitě bych už nejezdil na venkovní zápasy. Všichni jsme namlsaní z té první ligy, kde se hrál krásný hokej. Teď to bude trochu o něčem jiném. Já se ale obávám, že se kádr na krajskou ligu dohromady nedá.

Děkujeme za možná již poslední rozhovor na těchto webových stránkách!