HC Stadion Vrchlabí – Kluci jen potřebují získat zkušenosti, míní trenér Jeřábek
Rozhovory

Kluci jen potřebují získat zkušenosti, míní trenér Jeřábek

14.10.2007
Petr Novotný

Vladimír Jeřábek vloni dovedl tým z Hradce Králové až k vítězství v základní části. Do Podkrkonoší přišel na jaře tohoto roku s cílem vybudovat nové mužstvo pro I. ligu. Podařilo se a tým překvapil svými výtečnými výsledky v první čtvrtině soutěže. Tento muž chce hrát se svým kádrem letošní play-off a zatím k tomu má ty nejlepší předpoklady.

Jak se vám líbí ve Vrchlabí? Mám na mysli fanoušky, zázemí, stadion, město…

Určitě se mi tu líbí. Jednoznačně už od května, kdy jsem přišel. Měl jsem tady perfektní podmínky na trénování, lidi jsou zapálení, stadion je perfektní. Myslím si, že dnes (zápas s Hr. Králové 10.10. 2007) byla špičková kulisa. Je potřeba to městu a fanouškům vracet našimi výkony a výsledky. Proto jsem obzvlášť rád, že to dnes dopadlo a nebyla třetí porážka.

Vrchlabí je v popředí tabulky, což asi nikdo od nováčka první ligy nečekal. Jak byste zhodnotil první čtvrtinu soutěže a myslíte si, že je takový stav udržitelný?

Nás tam nastartoval ten týden, kdy jsme v pondělí, středu a sobotu získali devět bodů a tím jsme vlétli na místa, na kterých nyní jsme. Pak jsme si to umístění udržovali, kluci si začali věřit. Myslím si, že to udržitelné je, už v zápase s Hradcem bylo vidět, že ten Hradec asi půjde nahoru, že to je silné mužstvo. My ale musíme jít zápas od zápasu a hrát takhle podobně, máme ještě rezervy v proměňování šancí a v přesilovkách a to za čas přijde. Někteří hráči ještě nemají zkušenosti s první ligou. To přijde...

Z Hradce Králové jste odešel po tom, co si někteří tamní hráči stěžovali na váš tvrdý přístup. Přesto jste tým dovedl k vítězství v základní části. Máte pocit zadostiučinění?

Já už se k tomu nebudu vracet, o tom toho bylo napsáno už dost. Mě to hrozně mrzelo. Teď mě nemrzí, že jsem ve Vrchlabí. Tenkrát mě hodně mrzelo, že jsem odcházel z Hradce, protože si myslím, že ta sezona byla perfektní. Je to uzavřená kapitola, teď trénuji Vrchlabí a chtěl bych mít co nejlepší výsledky.

Ostatním nováčkům se zatím v první lize nedaří. Šumperk i Most jsou zatím ve svých skupinách poslední. Neměl jste strach, že Vrchlabí na tom nebude lépe?

Já jsem z toho měl strach po přípravných zápasech. Věděl jsem, že nás pořád čeká velká práce. Hráči byli navyklí hrát takový lehčí hokej, protože na to byli zvyklí z loňské sezóny, z 2. ligy. Nevěděli, že obránci budou mít na modré čáře mnohem méně času, nebudou tolik střílet, protože na to není čas, je tam hodně soubojů... Nakonec bylo k něčemu dobré, že jsme se v přípravných zápasech trápili, nedávali jsme góly a odehráli jsme je tak, jak jsme je odehráli. Hráči dostali mírné obavy, i když trénovali pořád perfektně, že to doopravdy nebude jednoduché. Pak jsme prohráli první zápas doma s Berounem, kde jsme si vybrali „nováčkovskou daň“ se vším všudy. Vlastně ve všem - trestné střílení, dostali jsme jednoduchý gól v naší přesilovce, brankový rozhodčí rozsvítil červené světlo a gól nebyl. Zkrátka já jsem říkal: „Tak snad jsme si to vybrali dneska tím prvním zápasem a teď už pujdeme dál a dál". Ukázalo se to už, když jsme potom jeli do Chomutova. Ukázalo se, že doopravdy umíme zabojovat. Musíme dále pracovat na disciplíně a dalších věcech.

Jsme jeden z nejvíc faulovaných týmů, speciálně Tvrdek s Gengelem dostávají v každém zápase „do těla". Čemu to připisujete?

Někteří hráči se výborně pohybují a fauly na ně jsou toho důsledkem. Musí to tak být, nemůžeme přeci sedět na trestné jen my. I když abych se vrátil k přesilovkám, jsem radši, když hrajeme pět na pět, než abychom měli oslabení a za chvíli to rozhodčí kompenzoval a hráli jsme přesilovku.

Jakub Nakládal je i na soupisce „A" teamu extraligových Pardubic. Začíná tedy fungovat spolupráce i s tímto extraligovým klubem?

Jakub Nakládal sem přišel i s bráchou Ondrou po přípravných zápasech Pardubic. Jakub je nadějný obránce, který dobře bruslí. Hrál nám stále v základu, má dobrou střelu, jenže si momentálně přinesl zranění, které si myslím že mohlo být už dávno vyléčené. Přinesl si zkrátka zranění, které ho teď zastavilo a uvidíme co bude dál – v pátek (12.10.) jde na kontrolu. Je to škoda, bylo to vidět i třeba dnes, že nám chyběl. Měli jsme jen 7 beků a jeho místo tam bylo volnější. Je to škoda, to mě mrzí hodně.

Jak vlastně funguje spolupráce s Bílými Tygry Liberec? Konzultujete výměnu hráčů s libereckým trenérem?

Určitě. Voláme si, ta spolupráce je perfektní, na velké úrovni. Máme tady některé hráče nastálo, sem tam se to promění. Není žádný problém, ti kluci chtějí. Teď ještě čekáme, až se Liberci uzdraví útočníci, pak bysme ještě mohli posílit útok o další hráče. Lukáš Vantuch se tady perfektně rozehrál – teď je v Liberci. Dnes přišel Ondra Hruška. Jednoznačně perfektní spolupráce.

Jak vám funguje spolupráce s vaším asistentem Řeháčkem, který byl hlavním koučem v obou druholigových sezonách?

My jsme si to vyříkali s Josefem už v létě a já si myslím, že to funguje dobře. Josef má více méně stejné názory na hokej. Nevidím tam žádný problém.

Máte nějakou představu o posílení kádru ještě v průběhu této sezóny?

Uvidíme, to je právě to... My máme spolupráci s Libercem, samozřejmě s Pardubicemi v malé míře kvůli Ondrovi a Jakubovi Nakládalovým. Teď uvidíme, co přijde z Liberce, protože my nemůžeme jinam, musíme vždycky počkat po konzultaci s Libercem, jak to bude vypadat. Škoda, že Liberec má zrovna dost zraněných, má zraněné beky, má zraněné útočníky. Já si myslím, že tenhle kádr je dobrý a myslím si, že pokud někdo přijde, tak to bude kvalitní hráč.

Vaši svěřenci mají před sebou zápasy s východní skupinou. V západní skupině jsme se přesvědčili, že je hratelný každý soupeř. Jaká máte očekávání?

Já ty mužstva trochu znám, myslím že se moc nezměnila, neznám akorát Šumperk. Zkrátka, jestliže chceme být tam, kde jsme teď – do čtvrtého místa - musíme bodovat. Myslím si, že napoví už první zápas doma s Ostravou, ta mužstva jsou všechna skoro stejná. Tam se soupeř nedá vybírat, jde jen o to ježdění, pokud tedy budeme hrát pořád stejně, pořád stejné nasazení. Myslím si, že máme relativně dobrou hru v oslabení, zlepšíme přesilovky. Musíme je hlavně zjednodušit. Jinak si myslím, že je to dobré.

Naším absolutně nejtrestanějším hráčem je Petr Přeučil, který si v zápase s Chomutovem prý vyřizoval staré účty a pochroumal chomutovskému obránci Bombicovi ve rvačce nos. Jaké máte k jeho výkonům stanovisko?

Já nevím, jestli si vyřizoval staré účty, to mě vůbec nezajímá. Za Chomutov jsem mu neřekl ani slovo, tam se zkrátka pobil, ale to je v pořádku, to k hokeji patří. Horší jsou potom jeho vyloučení, zrovna v Chomutově, kdy jsme tím prohráli zápas - to je něco jiného. S Chomutovem udělal jednoznačně dobrou věc.

Jedním z největších problémů je asi produktivita střelby. V zápase s Mladou Boleslaví měl vrchlabský tým přibližně stejný počet střel na branku, ale zápas přesto skončil 0:3 pro hosty.

To je to, o čem jsme se bavili (na tiskové konferenci). Potence střelby souvisí s přesilovkami. Boleslav má lepší přesilovky, protože má lepší střelce, to je jednoznačné. Ale to je normální, ti hráči, kteří tady jsou, chtějí hrát, bojují a my na tom budeme dál a dál dělat. Já si myslím, že už jsme na tom udělali od 23. července, kdy jsme šli na led, velký kus práce a budeme pokračovat dále. Boleslav má ve svém kádru 10 nebo 11 hráčů, kteří hráli extraligu - my máme ve svém kádru řadu hráčů, kteří hráli loni 2. ligu. To je práve trošku rozdíl. To je normální, my jsme spokojení s tím, že prostě chtějí, bojují a tyhle věci přijdou. Možná že přijdou před Vánocemi, možná po Vánocích. Kluci jen potřebují hrát tu soutěž..

Zatím skvěle si vede slovinský útočník Rok Pajič s posilou z Karlových Varů, Kamilem Tvrdkem. Čekal jste od nich, že budou tak velkými tahouny?

Oni se v přátelákách drželi, byli asi tak nejlepší jak jsme to pořád motali, takže jsme je nechali. Tam hlavně nesmíme zapomenout na „černou práci“ Dana Bryneckého, který za ně brání oddře na tom ledě hrozně moc. Na to si myslím, že nesmíme zapomenout v téhle lajně. Oni jsou šikovní. Rok je šikovný právě na to zakončení a tak je to správné, že hrají spolu – hrají dobře.

Play-off se zdá být při pohledu na tabulku reálným cílem. Které týmy by letos mohly bojovat o prvenství v lize a tím i privilegium postupu do extraligy?

Já opravdu nebudu mluvit o všem, my se samozřejmě chceme dostat do play-off. Musíme si uvědomit, že dnes je první čtvrtina za námi, ještě nás čekají tři čtvrtiny a to je hrozně moc, hodně dlouhý maraton. A play-off – já přeju ať si o extraligu hrají v podstatě Boleslav, Chomutov a Brno. Já myslím, že my budeme škodit a doufám, že budeme škodit až do konce. Tato mužstva jsou silná a já bych byl rád, kdybychom si mohli s těmito týmy zahrát play-off.

V brance zatím jasně kraluje Pavel Falta. Jak se vám jeví Petr Ševčík? Letos ještě neodchytal jediný zápas, ale v uplynulých dvou sezonách podával velmi solidní výkony (Petr Ševčík odchytal následující zápas v Havl. Brodě).

Ševča i dobře trénuje! Byli jsme rádi, že jsme získali Pavla Faltu a je to pro nás jednička. Samozřejmě budeme chtít, aby si Ševča také zachytal nějaký zápas. Zatím jsou ty zápasy těžké, takhle to jde a to je zkrátka úděl toho brankáře. Nebudu se vracet k loňské sezoně sezoně, že chytal Ševča dobře. Já to nedovedu odhadnout. Já tvrdím, že mezi II. a I. ligou je obrovský rozdíl, ale Ševča odchytal špičkové přáteláky, takže gólman kvalitní určitě je, proto ho tady máme jako dvojku, proto jsme si ho tady nechali a zkrátka na svou příležitost musí počkat. Možná, že na ni počká týden, možná 14 dní, možná, že bude chytat příští zápas. To se uvidí...

Jak velký je podle vás rozdíl mezi extraligou a 1. ligou?

Já si myslím, že poslední mužstva v extralize jsou zhruba stejné jako první mužstva v téhle lize. Tam moc velký rozdíl není. Jak jdeme tabulkou nahoru, rozdíl je jednoznačný.

Co považujete za největší trenérské úspěchy vaší kariéry? A čeho byste chtěl dosáhnout s Vrchlabím?

Já vždycky když někam přijdu, chci hrát play-off. Vždycky. To je takový vrchol jak v hokeji, tak trenéra, protože ty zápasy jsou úplně jiné. Hraje se třeba 2x doma, 2x venku, jsou to vyřazovací boje a to je vždycky pěkné, když se do toho to mužstvo dostane. A byl bych hrozně rád, kdybychom se tam letos dostali. Ale znovu říkám: Buďme na zemi, je první čtvrtka za námi a musíme jít zápas od zápasu.

Děkuji Vám za rozhovor a přeji mnoho úspěchů.
Rozhovor byl pořízen po utkání s HC VCES Hradec Králové ve Vrchlabí dne 10. října 2007.