HC Stadion Vrchlabí – Druhá liga je tady! Vrchlabí na úvod přivítá Řisuty
A Team

Druhá liga je tady! Vrchlabí na úvod přivítá Řisuty

13.09.2013
Tomáš Pavlík

Fanoušci, těšte se! V sobotu začíná pouť Stadionu druholigovou sezonou, do které se horalé vrací po šesti letech. Hostující buldoci hrají třetí nejvyšší soutěž v Česku od sezony 2007/2008. Mistrovské utkání mezi těmito dvěma celky tedy zatím neproběhlo a bude se jednat o historicky první zápas Vrchlabí a Řisut. Tento duel startuje ve vrchlabské Elektromont aréně v sobotu v 18 hodin!

HC Řisuty - jeden z nejlepších týmů ligy posledních sezon

Ano, los přivál Vrchlabským na začátek opravdu těžkého soupeře. Řisuty ve svých šesti sezonách ve II. lize ve své skupině zaznamenaly jednou první, dvakrát druhé, dvakrát čtvrté a pouze jednou nelichotivé dvanácté místo ze sezony 2008/09. Loni skončili buldoci právě na druhé příčce, když je přeskočil pouze Tábor.

Řisuty mají za sebou šest přípravných zápasů a ve všech dokázaly uspět! Ano, je to opravdu tak, nikdo nedokázal na buldoky najít recept, byť třeba Bílina k tomu měla v posledním přípravném klání Řisut před sezonou hodně blízko, když prohrála 5:6. I to nahrává tomu, že Vrchlabí na startu sezony čeká velice těžký duel. Celek ze Středočeského kraje hrál se třemi soupeři, s každým dvě utkání. Prvním byla pražská Kobra (6:2, 6:3), následoval dvojzápas s právě už zmiňovanou Bílinou (5:3, 6:5) a ve zbylých dvou duelech byl jejich sokem Klášterec nad Ohří (7:5, 6:2).

Co se týče kádru, tak tým trenéra Jana Novotného doznal v letní pauze několika změn. Branku buldoků by měl střežit nový Lukáš Knap, který by se ale měl střídat s dlouholetou jedničkou klubu Vítem Schwambergerem. Obranu přišli vyztužit dva hráči s kladenské juniorky, a to Martin David a Dan Tomáš. Dalšími posilamy do defenzívy se staly Lukáš Jirouch a Michal Voráček. Novými útočnými forwardy v sestavě Řisut budou navrátilec z Austrálie Tomáš Landa, Šimon Náprstek z Litoměřic a kladenská dvojice Jakub Pípal a Jan Vodička. Dalším navrátilcem do kabiny pak je ještě Jan Výšín, který ve středočeském celku působil v sezoně 2011/12.

Základní informace

Rok založení klubu: 1949
Klubové barvy: modrá, bílá
Webové stránky: www.hcrisuty.cz

Vedení klubu

Předseda klubu: Ladislav Suchý
Manažer: Ivan Záleský

Realizační tým

Hlavní trenér: Jan Novotný
Vedoucí družstva: Ing. Antonín Švenkrt

HC Stadion Vrchlabí - po šesti letech opět ve II. lize

Tým z Krkonoš minulý rok hrál Krajskou ligu, ve které skončil po základní části na druhém místě za Trutnovem. Celkem v pohodě se tak dostal do play-off, ve kterém nejprve vyřadil Jaroměř (3:0 na zápasy), poté Nové Město nad Metují (3:1) a ve vypjatém a dramatickém derby porazil sousední Trutnov (3:1), přes kterého se dostal do kvalifikace o baráž. V této kvalifikaci se pak utkal s Nejdkem, Veselím nad Lužnicí a Chocní, s každým dvakrát, a ani jednou nepoznal hořkost porážky. Čtyři výhry a dvě remízy znamenaly postup do druholigové baráže. Tam se tým střetl s Chotěboří, kterou poslal do Krajské ligy výhrami 5:3 a 7:3. Dlouho se v Krkonoších rozmýšleli, jestli se tam opět bude hrát II. liga. Vedení nakonec postup potvrdilo a své řady rozšířilo o nového sportovního manažera. Tím se stalo zvučné jména Jaromíra Látala, který přišel z extraligových Karlových Varů.

Příprava se horalům, na rozdíl od Řisut, tolik nevyvedla. Celek vedený Pavlem Bieglem sice v prvních dvou utkáních dokázal uspět nad Kolínem (5:1, 4:3 po SN), ale poté přišly porážky s Jabloncem nad Nisou (2:4, 4:6) a Nymburkem (2:3). Malá útěcha tak přišla alespoň v generálce na ligu, když Stadion remizoval se Žďárem nad Sázavou (4:4).

S postupem do II. ligy musela přijít určitá obměna kádru. V mančaftu zůstalo 12 hokejistů z minulé sezony, ostatní nahradily nové akvizice. Brankářem číslo jedna by měl být Filip Luňák. Ovšem v pouze pár zápasech na začátku sezony, neboť jeho prací je trénování gólmanů v týmu Mountfield HK. Další brankáři v týmu jsou Oto Jeschke, Lukáš Effemberk a Martin Abrahám. Po Luňákově odchodu by měl dostat důvěru Oto Jeschke. Nově příchozí obránci jsou Martin Klement, Patrik Lenoch, David Vondráček a také Lukáš Poskočil, který oblékal vrchlabský dres už v dobách I. ligy. Útočných posil získalo vedení pět. Jsou jimi Ondřej Březina, Adam Chmelař, Tomáš Šťastný a pak hlavně někdejší kapitán týmu v I. lize Ladislav Gengel, jehož budoucnost je však zatím nejasná, a jestli odehraje celou sezonu, ví asi jen on sám a Martin Filip, který se vrátil z prvoligové Jihlavy. Filip bude zastávat funkci hrajícího asistenta.

Základní informace

Rok založení klubu: 1948
Klubové barvy: modrá, bílá
Webové stránky: www.hcvrchlabi.cz

Vedení klubu

Hlavní jednatel: Aleš Cerman
Jednatel: Martin Mečíř
Jednatel: Jiří Jakubec
Sportovní manažer: Jaromír Látal
Marketing: Bc. Jana Poskerová
Obchodní manažer: Ivan Houda
Ekonom, účetní: Hana Kalenská
Ředitel ZS: Jaroslav Vlasák

Realizační tým

Hlavní trenér: Mgr. Pavel Biegl
Hrající asistent trenéra: Martin Filip
Vedoucí družstva: Michal Křelina
Kustod: Pavel Pešek

Utkání prvního kola II. ligy HC Stadion Vrchlabí - HC Řisuty se hraje ve vrchlabské Elektromont aréně v sobotu od 18 hodin!