HC Stadion Vrchlabí – O základní části s Josefem Řeháčkem
Rozhovory

O základní části s Josefem Řeháčkem

22.12.2010
Jana Poskerová

Základní část je za námi a než se tým rozjel oslavit vánoční svátky, shrnuli jsme s trenérem Josefem Řeháčkem dosavadní průběh soutěže. Naťukli jsme nešťastnou koncovku, pobavili se o utkání, která na tým čekají mezi svátky. Nevynechali jsme ani vánoční tradice.

Co kdybychom zhodnotili základní část?

Hned na začátku jsme měli tři těžké zápasy, sehráli jsme velmi kvalitní zápas v Chomutově, i když jsme prohráli, pak jsme zaváhali se Znojmem a smůlu jsme neprolomili ani v Jihlavě. Ale pak jsme se nastartovali a výhrou ve čtyřech zápasech jsme se dostali na třetí místo tabulky. Pak od zápasu proti Litoměřicím jsme nebrali tři body a to nás posunulo v tabulce dolů. Tam jsme se pak pohybovali, občas jsme poskočili, pak zase spadli. O osmičku jsme bojovali až do posledního zápasu. Měli jsme výhodu dohrávky proti Znojmu, to jsme ovšem nedotáhli do vítězného konce. Mrzí nás, že v osmičce nejsme. Ale teď už to nezměníme.

Během sezóny došlo k několika hráčským výměnám. První změnu Mocek – Zukal jste tenkrát hodnotil pozitivně, další byl odchod Bakrlíka a příchod Gengela, který je již také pryč. Pak to byla výměna Bendík – V. Drábek a teď poslední Zíma – Kříž. Jak jste s těmito přesuny spokojen?

U Gengela jsme věděli, co můžeme čekat. Neměl sice takovou formu jako minulou sezónu, ale věřili jsme, že se do hry dostane. I jsme o tom spolu mluvili. Projevil se u něj i zápasový deficit, potřeboval dát i branku, poslední dal proti Berounu v loňské sezoně. Nebyl na tom úplně nejlíp, potřeboval čas, aby se dostal do formy, říkal jsem mu, že v play-off může být zase jeden z nejlepších. Musel by být trpělivý a byly tam i nehokejové věci.

U výměny Bendík – Drábek už je potvrzeno prodloužení do konce ledna. Tato výměna proběhla v době, kdy se ani nám ani Benátkám úplně nedařilo a potřebovali jsme trochu oživit řady. Bendík výměnu přivítal.

S Markem Zukalem jsem pořád spokojený, chce hrát.

Mohl byste zhodnotit, jak jste spokojen s týmem?

Ještě pořád jsme ve hře, takže individuálnímu hodnocení bych se chtěl vyhnout. Herně na tom mužstvo není špatně, ale jsme zklamaní z koncovky, s tou se trápíme permanentně. Dokážeme každé mužstvo přehrát, nebo být vyrovnaní, ale hokej je o gólech a tam jsme zklamali.

Kdo pro Vás v základní části byl nejtěžším soupeřem?

Jihlava. Ta nás potrápila. Neuměli jsme na ni hrát. Doma jsme se na ně připravili, ale dělala nám problémy.

A kdo bude patřit k nejtěžším soupeřům ve druhé části?

Všichni. Každý zápas bude těžký, každý zápas bude o šest bodů. Musíme se na každý zápas pečlivě připravit. Hraje se o baráž, o play – off. To bude opravdu těžké, protože všichni půjdou za vítězstvím. Benátky můžou posílit, stejně tak i Písek. Ale pokud se povede předkolo, mohlo by to být jednodušší.

Co budete tedy dělat s koncovkou?

To kdybych věděl …. (úsměv)

Proč naši útočníci raději jedou s pukem do rohu, místo aby vystřelili na bránu? Z tribuny to pak vypadá, že nechají soupeře, aby si před bránu rozestavil obranu.

Jsou to typy hokejistů. My na tom pracujeme, důkladně, pořád. Už snad máme i nějaký posun, zjednodušení. Ale kluci to dělají spíš proto, že mají pocit, že spoluhráč je v lepším postavení. Ale pak zbytečnou kombinací koncovku nezakončíme, nebo zakončíme, ale bez gólu. Je to ale i v hráčích, třeba Filip bude přihrávat, naopak Jakub Drábek je přímočarý, vystřelí… Každopádně už to kluci zjednodušili, střílí, teď ještě musí přijít góly. Třeba v Ústí jsme měli dostatek střel, ale neprošli jsme přes brankáře.

Co teď o Vánocích?

Dnes se kluci rozjeli domů a vracíme se 25.12., uděláme poradu, řekneme si, co nás čeká. Hned musíme nastartovat, kluci si musí uvědomit, že neúspěchem v osmičce jsme neskončili. Musíme se připravit, abychom měli co nejlepší pozici na play-off.

Jaké budou Vaše Vánoce? Dodržujete třeba tradice?

Taky jedu domů, mám tam spoustu sněhu, takže budu házet sníh. Zatím nemám dárky, takže bych zítra jel na nákupy. Těším se, že si odpočinu a rád bych šel na sjezdovku. Tradice dodržujeme, tradiční jídlo – salát, kapr, dárky, pohoda, asi tak jak to bývá ve většině rodin.

Jaký jste dostal nejhezčí vánoční dárek?

Ani nevím. To bych musel asi hodně přemýšlet. Asi brusle. (Směje se) To už si nepamatuju, dostal jsem jich spoustu a ze všech jsem měl radost.

Co byste chtěl dostat letos, co by Vám udělalo největší radost?

Play – off . Nebo motorovou pilu na chalupu.

Příznivcům vrchlabského hokeje bych chtěl popřát všechno nejlepší, hezké svátky, hodně zdraví v novém roce a za celé mužstvo bychom je chtěli poprosit o podporu a my bychom jim rádi na oplátku darovali dobrý hokej a dostali se, co nejdál a udělali divákům radost.