HC Stadion Vrchlabí – „V hokejovém životě je jistot pramálo,“ říká Jiří Jakubec
Rozhovory

„V hokejovém životě je jistot pramálo,“ říká Jiří Jakubec

01.08.2022
Jiří Štefek, Vrchlabinky

V květnu zasáhla vrchlabskou hokejovou komunitu tvrdá zpráva: celek HC Stadion Vrchlabí se po dvou sezonách v I. Chance lize vrací do II. ligy. Sportovní manažer klubu Jiří Jakubec v rozhovoru pro Vrchlabinky analyzuje dopady tohoto rozhodnutí jak na celý klub, tak i na jednotlivé hráče. Zároveň představuje změny, které se v kádru a na trenérské lavičce udály.

Vrchlabí letošní sezonu již nebude hrát 1. Chance ligu, ale vrátilo se do 2. ligy. Zkuste v kostce tuto zásadní změnu shrnout, abychom za ní mohli udělat definitivní tečku.
I když jsme se připravovali na další prvoligovou sezónu, tak v květnu jsme se nedokázali dohodnout s Pardubicemi na pokračování spolupráce mezi oběma kluby. Tím de facto padla možnost dalšího učinkování Vrchlabí v Chance lize. Rozhodli jsme se, že licenci na Chance ligu prodáme a zamíříme s A-týmem do II. ligy. Vzhledem k předchozí úspěšné spolupráci jsme jednali primárně s Pardubicemi. Dohodli jsme se na podmínkách, které byly oběma stranami akceptovány a beze zbytku splněny. Tímto je to definitivně uzavřeno.

Jak tuto změnu přijali hráči a členové realizačního týmu?
Mezi Chance ligou a II.ligou je principiální rozdíl. Chance liga je profesionální soutěž, kde se hráči i realizační tým plně věnují jen hokeji. Ve II.lize je to jinak, je to svým způsobem poloprofesionální soutěž a téměř nikoho to plnohodnotně neuživí. Je to tedy zásadní změna a pro mnoho hráčů i členů realizačního týmu to bylo zklamání. Někteří si našli jiné angažmá, ale většina domácích zůstala a společně hledáme způsob, jak jim zajistit smysluplné živobytí s hokejem v II.lize. Ale tak to v hokejovém životě chodí, jistot je zde pramálo.

Nyní už hleďme do současnosti a budoucnosti. V těchto dnech vrcholí přípravy na novou sezonu, která začne v polovině srpna prvními přátelskými zápasy. Jak tato příprava probíhala?
Kluci, kteří zůstávají ve Vrchlabí dokončili ke konci června letní přípravu ve formátu pro Chance ligu. Vzhledem k pozdějšímu startu II.ligy jsme posunuli i začátek ledové plochy a na ledě se tým sejde 4.8. Pojedeme už v poloprofesionálním režimu, kdy bude příprava přizpůsobena zaměstnání kluků, ale budeme se snažit to maximálně přiblížit profesionální přípravě.

Přesun Vrchlabí do 2. ligy přinesl i mnoho změn v sestavě, včetně řady odchodů či příchodů. Kdo tým opustil a naopak kdo ho posílí?
Tým pochopitelně opustili všichni hráči Pardubic – Kaut, Nedbal, Machač, Linhart atd. a hráči, kteří si našli jiné profesionální angažmá – Kajínek, Soukup. Naopak do týmu se vrací velká část odchovanců, pro které v Chance lize nebylo místo. Mezi nejzajímavější jména patří Ján Bendík, Tomáš Bláha, Adam Jirků, Tomáš Perička, Albert Cerman a v bráně bude plnit roli jedničky Denis Vacek. Možná ještě zajímavější jména jsou hráči z prvoligového kádru, kteří zůstávají – Patrik Urban, Ondra Chrtek, David Chalupa, Filip Moník a Jakub Kynčl. Tým ještě doplňujeme a další jména budeme ještě představovat.

Kdo bude stát na střídačce jako trenér a jeho asistenti? Jak bude vypadat realizační tým?
I zde jsme se museli pochopitelně uskromnit. Hlavním trenérem zůstane Tomáš Jirků, který úspěšně zvládnul dokončit loňskou sezónu a asistenty mu budou dělat Petr Hlaváč, Martin Abrahám a hrající asistent trenéra Honza Bendík.

Očekáváte změny v herním systému či pojetí hry?
Je to otázka spíše na trenéry, ale já zásadní změnu neočekávám. Tým máme postavený spíše ofenzivně, takže si myslím, že se určitě budeme snažit o útočný atraktivní hokej.

S jakými ambicemi co do umístění vstoupí Vrchlabí do této soutěže?
II.liga bude letos neskutečně kvalitní a myslím, že i atraktivní. Naším cílem bude jednoznačně účast v play-off a potom se uvidí.

Očekáváte, že opět dojde ke zvýšení návštěvnosti na domácích zápasech HC Stadion Vrchlabí? Už je jasné, kolik na ně bude činit vstupné?
Po loňské sezóně jsem v odhadech návštěvnosti raději opatrnější, bylo to velké zklamání. Letos bude v týmu nastupovat hodně odchovanců, soutěž by měla být velice atraktivní, tak bychom si všichni moc přáli, aby se průměrná návštěvnost domácích utkání přehoupla opět přes tu tisícovku. Vstupné na domácí utkání jsme vrátili na ceny, které jsme měli před postupem do Chance ligy. To znamená vstupenka na kase 110 Kč, přes on-line systém 100Kč a zlevněné vstupné pro studenty a důchodce činí 80Kč. Tímto bych vás všechny chtěl pozvat na zimní stadion, budeme vaši podporu potřebovat.