HC Stadion Vrchlabí – Odchovanci Adam Jirků a Tomáš Perička se vrací domů
Rozhovory

Odchovanci Adam Jirků a Tomáš Perička se vrací domů

06.07.2022
Filip Vedral

Odchovanci Adam Jirků a Tomáš Perička po několika letech, které strávili v hradecké mládeži, znovu oblečou dres Vrchlabí.

Adam Jirků

Adam je vrchlabský rodák, který vyrůstal na našem ledě. Je to poměrně bodový útočník pracující i dozadu, který v 9. třídě přesídlil do Hradce Králové, kde si zahrál extraligu dorostu. Loňskou sezónu už okusil II. ligu v Hronově.

V Hradci sis zahrál extraligu dorostu a pochytal jsi tam mnoho zkušeností. Jak na tyto roky budeš vzpomínat? Pamatuješ si nějaký speciální moment, který nezapomeneš do konce života?
Na Hradec vzpomínám pozitivně. Měli jsme tam výbornou partu a rok co rok jsme se rvali o vyšší patra v tabulce.
Určitě nezapomenu na poslední sezónu v hradeckém dorostu, kdy k nám přestoupil ze Salzburgu Juraj Slafkovský a skončili jsme po postupu na republiku na třetím místě. (Poznámka redakce: Juraj je potenciální jedničkou draftu NHL)

Minulý rok jsi II. ligu už hrál, a to za Hronov. Povedlo se vám dokonce i postoupit. Jak bys zhodnotil loňskou sezónu?
Loňskou sezónu v Hronově hodnotím velmi kladně. Měli jsme mladý tým, ale i přesto jsme byli konkurenceschopným týmem. Dokázali jsme porazit i týmy se značně zkušenějšími kádry, jako je například Dvůr Králové nebo Letňany. Play-off se nám bohužel moc nevydařilo, po čtyřech zápasech byl konec.

Jak se ti líbila letní příprava ve Vrchlabí? Je to jiné než v Hradci Králové?
Letní příprava byla opravdu dřina a řekl bych, že byla hodně podobná těm, které jsem absolvoval v Hradci Králové. Každopádně jsme ji všichni odmakali na 120% a věřím, že do sezóny budeme maximálně připraveni. Sami uvidíte!

Jak se těšíš na blížící se sezónu? S jakým cílem do ní jdeš?
Na sezónu se moc těším. Nejvíc asi na tu partu, která bude složená převážně z Vrchlabáků a samozřejmě na fanoušky, které tady máme nejlepší!
Cíle byly ve Vrchlabí vždycky vysoké. Určitě se budeme chtít umístit v první šestce, aby jsme získali výhodnou pozici do play-off. Myslím, že kvalitu na to budeme mít. Věřím, že to dokážeme.

Máš nějaké plány na léto, třeba nějakou dovolenou?
V půlce července jedeme s přítelkyní na vodu, pak už se začnu připravovat na sezónu.

Komentář Jiřího Jakubce, sportovního manažera:
„Adam je mladší bratr Tomáše, našeho hlavního trenéra a současné klubové ikony. Adam je velký pracant a dříč. V letošní sezóně bude stále ještě v juniorském věku, ale již vloni sbíral starty ve II. lize za Hronov. V našem týmu dostane větší prostor a bude sbírat zkušenosti. Do dalších sezón má v sobě Adam velký potenciál, který se pokusíme rozvinout na maximum.“

Tomáš Perička

Tomáš Perička je také rodák z Vrchlabí, který zde dělal své první hokejové krůčky. Je to komplexní obránce, ale za zmínku stojí, že do 4. třídy chytal. V dorostu ale přesídlil do akademie Mountfieldu HK, kde do loňské sezóny působil. Tomáš má i několik startů za mládežnickou reprezentaci. Asi jeho největším mezinárodním výsledkem je zlatá medaile z olympijského festivalu mládeže.

Loňskou sezónu jsi hrál za hradeckou juniorku, popiš nám ji trochu. Jak se ti dařilo?
Vloni jsem měl poslední rok v juniorech a byla to asi moje individuálně nejlepší sezóna. Trenéři do mě vložili důvěru a já si myslím, že jsem je nezklamal. Měl jsem hodně bodů a věřím, že jsem i mladým klukům šel příkladem. Nakonec jsme do play-off těsně nepostoupili, ale i tak jsem si sezónu užil.

Hrál jsi párkrát už i za reprezentaci, a dokonce jsi s reprezentačním týmem vyhrál olympijský festival mládeže. Jak si ceníš toho vítězství? Jak na to vzpomínáš?
Samozřejmě hrát za reprezentaci je vždycky čest a úžasná zkušenost. Já si vážím všech pozvánek, co jsem do reprezentace dostal. Vždy dělám vše proto, abych si tam vybojoval pevné místo. I když to na největší turnaje nevyšlo, tak jsem si užíval každou chvíli, každou možnost, kterou jsem dostal. Na olympijský festival mládeže jsem jel s Kubou Naarem z Hradce. Neskutečně jsme si to užili jak na ledě, tak i mimo něj. Turnaj se nám náramně povedl a vyhráli jsme zlato. Byla to parádní jízda, na kterou budu ještě hodně dlouho vzpomínat.

Jak se ti líbila letní příprava ve Vrchlabí? Je to jiné než v Hradci Králové?
Letní příprava tady byla super. Myslím si, že to je v každém týmu vesměs stejné. Posilovna, běhání, nějaké ty hry... Záleží na trenérovi, v jakém to dá poměru. Hlavně je to dřina a dřina. Málo hokejistů si letní přípravu užívá, všichni se spíše těší na led, ale odmakat se to musí. Já věřím, že jsme do toho dali všichni 100% a na sezónu jsme dobře připraveni.

Jak se těšíš na blížící se sezónu? S jakým cílem do ní jdeš?
Na sezónu se těším moc. Konečně si zase zahraju doma s vrchlabskými kluky. Je škoda, že tu nebude Chance liga, ale s tím jako hráči nic neuděláme. Jsem ale zase rád, že tady ve Vrchlabí budou hrát domácí kluci. Doufám, že přijde i více diváků a my je budeme hokejem bavit. Do sezóny jdu s tím, abych si vybojoval místo v sestavě a všem ukázal, co ve mně je.

Máš nějaké plány na léto, třeba nějakou dovolenou?
Žádnou dovolenou na léto neplánuju, nejsem moc na ležení na pláži v Chorvatsku. Rád bych se ale zase podíval do Ameriky. Ta mě láká hodně, i přesto, že už jsem tam s tátou dvakrát byl. Tohle léto si ale spíš plánuju užít doma, případně si vydělat nějaké ty peníze.

Komentář Jiřího Jakubce, sportovního manažera:
„Tomáš Perička je vrchlabský rodák a odchovanec. Juniorské kategorie strávil v královéhradeckém Mountfieldu, kde v dorostu jako kapitán dokonce slavil i extraligový titul. Počítali jsme s ním i pro Chance ligu a ve II. lize tedy dostane o to více prostoru. Tomáš je výborný, chytrý obránce s dobrým bruslením a má za sebou i několik startů v mládežnických reprezentacích. Bude to pro něho sice premiérová sezóna mezi seniory, ale věříme, že se dokáže plnohodnotně prosadit.“