HC Stadion Vrchlabí – Tomáš Jirků: Nebude lehké vést celou mládež
A Team

Tomáš Jirků: Nebude lehké vést celou mládež

10.05.2016
Jana Poskerová

Na post šéftrenéra mládeže HC Stadion Vrchlabí byl počátkem května jmenován Tomáš Jirků, současný trenér přípravky a hráč A-týmu.

Tomáš začínal s hokejem v šesti letech ve Vrchlabí pod vedením pana Niče, o rok později začal trénovat s Jarkou Vaníčkem, se kterým se již jako trenér sešel před čtyřmi roky právě u přípravky. Ve Vrchlabí působil přes elévy, mladší žáky, starší žáky až do prvního roku v dorostu, poté následoval přesun do Jablonce nad Nisou, kde absolvoval také gymnázium. O rok později se uskutečnil přestup do Liberce, první rok v juniorech však byl ve znamení hostování v Jablonci. Druhý rok už Tomáš patřil do stálého týmu v Liberci, kde odehrál dva roky v juniorské extralize, mezitím stihl odehrát i pár zápasů za muže v Jablonci.
Po přijetí na Fakultu tělesné výchovy a sportu v Praze se vzdal větších hráčských ambicí a rozhodl se věnovat studiu. Vzhledem k tomu, že Vrchlabí po opuštění 1. ligy čekal restart v podobě krajské ligy, a s tím přišla i hokejová nabídka, byla jasná volba vrátit se hrát domů. V dresu HC Stadion Vrchlabí odehrál Tomáš Jirků již pět sezón.

Jak jsi se dostal k trénování mládeže?

Moje trenérská kariéra začala v podstatě nástupem na FTVS, jelikož jsem si hned ve druhém semestru vybral zaměření specializace na lední hokej. V té době jsem již začal jako pomocný trenér vypomáhat s trénováním mládeže ve Vrchlabí. Další rok jsem se již zapojil jako plnohodnotný trenér přípravky, respektive 2. třídy. U této kategorie jsem vydržel další dva roky s tím, že jsem již metodicky zastřešoval celou přípravku (1. + 2. + 3. třída), dále jsem měl na starosti náborovou činnost a organizaci výuky bruslení pro základní a mateřské školy. V tu dobu jsem již dokončil bakalářské studium a stal jsem se držitelem trenérské licence ´´B´´. Následovalo přijetí na magisterské studium, které bych měl v tomto roce dokončit, a tím pádem být vlastníkem nejvyšší trenérské licence v ČR - ´´A´´ licence. V loňské sezóně jsem pokračoval u mládeže v povinnostech z předešlých let s tím rozdílem, že jsem byl jako hlavní trenér u 3. třídy.

Vzhledem k trenérské licenci a i studiu je to od klubu logický krok, co se tedy od Tebe jako šéftrenéra mládeže čeká?

S nabídkou na šéftrenéra přišel již během loňské sezóny sportovní manažer Jirka Jakubec, nad touto nabídkou jsem neváhal ani vteřinu, protože je to práce, které bych se rád věnoval celý život. Samozřejmě si uvědomuji, že mi bude teprve 25 a nečeká mě lehký úkol - vést celou mládež, ale beru tuto práci velmi zodpovědně a doufám, že nezklamu vedení a bude vše fungovat tak, jak má.
Očekává se ode mě metodické zastřešení všech mládežnických kategorií, včetně předání poznatků a nejnovějších trendů našim trenérům. Samozřejmě jednou z hlavních náplní bude opět náborová činnost a základna. S malým počtem dětí se dnes potýkají úplně všude a to i v daleko větších klubech. Budu se snažit navázat na práci z předešlých let a samozřejmě přidat něco nového a posunout nábory ještě o kousek dál, abychom udrželi minimálně ten samý počet přírůstků do přípravky, jako tomu bylo v předešlých letech. Samozřejmostí je organizace výuky bruslení pro základní a mateřské školy. Ve spolupráci se školami a školkami jsme již vloni zorganizovali pro děti besedu s hráči z našeho ´´A´´ týmu, děti si mohly vyzkoušet jak brankářskou, tak i hráčskou výstroj a naši hokejisti se jim nakonec podepsali na kartičky.
Jako trenér budu letos působit u starších žáků, ale na tréninky budu přítomen v podstatě u všech kategorií, od přípravky až právě po starší žáky. Jako prioritu pro letošní sezónu jsem si stanovil: 1) zkvalitnění tréninkového procesu a 2) odpovídající počet trenérů k počtu hráčů na ledě. Skupinový trénink na stanovištích a individuální přístup by měl být základním prvkem v tréninku dětí.

Co se tedy aktuálně mění pro vrchlabskou mládež?

Jelikož došlo k rozpadu HC Krkonoše na úrovni žákovských kategorií (tzn. kategorií do 8.třídy, pozn. redakce)a tím pádem již nebudeme hrát žákovskou ligu, staneme se účastníkem krajského přeboru a budeme hrát tzv. dvouročníkově. To znamená, že např. kategorii mladší žáci letos budou tvořit hráči ročníků 2005 a 2006. Obrovskou výhodou je, že budeme hrát za HC Stadion Vrchlabí, ubyde nám cestování na společné tréninky do Trutnova, či Dvora, všechna domácí utkání se odehrají u nás ve Vrchlabí a hlavně kluci budou trénovat celou sezónu pohromadě a vytvoří opravdový tým. S tím souvisí i další moje povinnost, která bude obsahovat spolupráci s Hradcem Králové. Jelikož jsme opustili ligovou soutěž, tak chceme umožnit těm nejšikovnějším z našich hráčů, aby mohli pravidelně jezdit do Hradce na tréninky a hrát za ně také všechny turnaje pořádané mimo oficiální soutěž (HOCKEY TOUR). Tyto návštěvy budou naším klubem nejenom podporované, ale také koordinované pod naší záštitou.
Mladší dorost, starší dorost a junioři budou hrát nadále za klub HC Krkonoše, na úrovni těchto kategorií naše spolupráce s Trutnovem a Dvorem bude pokračovat a to především z důvodu malého počtu hráčů. Ani jeden klub by nebyl schopen tyto kategorie hráčsky obsadit. Je to dáno především tím, že ti šikovnější kluci odcházejí zkusit štěstí do většího klubu a také z toho důvodu, že u nás není vyjma gymnázia žádná střední škola. Momentálně se však neví v jakých soutěžích naši dorostenci a junioři budou v příští sezóně vlastně hrát, protože svaz připravil reorganizaci a rozhodnout o podobě soutěží by se mělo začátkem června.

Vrchlabská mládež začala již svou letní přípravu, kluci za sebou kromě výstupu na Žalý mají také první suché tréninky. V červenci je všechny čeká zasloužené volno, na srpen je v přípravě hokejový kemp a tradiční hokejové soustředění. Tomášovi přejeme na jeho trenérské cestě spoustu úspěchů.