HC Stadion Vrchlabí – Sezóna skončila: Kdo letos psal historii západní skupiny 2. ligy?
A Team

Sezóna skončila: Kdo letos psal historii západní skupiny 2. ligy?

21.04.2015
Marek Komárek

Vítěze obou druholigových soutěží fanoušci poznali, ba dokonce už i tým postupující do ligy vyšší. Všem celkům z české části vypálil rybník moravský Přerov. To nic nemění na tom, že i na západě mohli diváci obdivovat umění hráčů zkušených i dovednosti mladých vycházejících hvězd. Je velmi těžké vybrat z několika stovek hráčů, kteří se během celé sezóny do druholigového dění zapojili, sedmnáctičlenný tým nejlepších. S přispěním oficiálních statistik, ale i subjektivních dojmů by mohl být tým druholigových západních snů složen takto:

Brankáři

Petr Hruška (HC Baník Sokolov) – juniorská léta strávil v Karlových Varech, aby se v pětadvaceti letech stal základním kamenem Sokolova při tažení za postupem do 1. ligy. Postup se nepodařil, ale v průměru méně než dva obdržené góly na utkání v základní části z něho dělají nejlepší brankáře soutěže.

Tomáš Klestil (Hockey Club Tábor) – Martin Brodeur je jeho hokejový vzor a zejména v důležitých zápasech play off se Tomášovi podařilo podobně skvělými zákroky, jaké předváděl Brodeur, eliminovat i ty nejlepší celky soutěže. Odehrál ale méně zápasů a pod dvě branky na utkání se nedostal. Druhý nejlepší gólman soutěže.

Obránci

Jan Pohl (HC Kobra Praha) – zkušenosti z vyšší soutěže byly pro bývalého juniora Sparty Praha natolik cenné, že v ambiciózním klubu zaujal pozici nenahraditelného obránce. Přispěl více než jedním kanadským bodem na zápas.

Michal Pavlů (HC Vlci Jablonec) – překvapení z Jablonce nad Nisou založilo obranu na bývalém hráči Benátek nad Jizerou a Liberce. Byla to správná volba, stejně jako Pohl se těsně dostal nad hranici kanadského bodu na utkání.

Petr Beneš (SKLH Žďár nad Sázavou) – tým z Vysočiny v letošní sezóně rozhodně nepřesvědčil, Petr Beneš ale za svých devatenáct asistencí snese přísnější měřítka, i když jeho dobře rozjetá kariéra ve vyšších soutěžích už asi nebude realitou.

Tomáš Mečiar (HC Lední Medvědi Pelhřimov) – působil po celé republice (Trutnov, Vsetín, Pelhřimov), ale až nyní se stal základním stavebním kamenem obrany druholigového týmu s pravidelným přísunem kanadských bodů.

Roman Sechovec (HC Moravské Budějovice 2005) – s Moravskými Budějovicemi to táhne od postupu do druhé ligy. Hraje většinu utkání, jeho zkušenosti jsou v týmu základem úspěchu.

Ondřej Kříž (NED Hockey Nymburk) – starý mazák, který v českých poměrech zažil téměř vše. Všechny nejvyšších soutěže, play off, baráže. Poslední dvě sezóny jeho služby využívá Nymburk a Ondřej Kříž se letos odměnil dvanácti brankami a stejným počtem asistencí.

Útočníci

Jaroslav Hašek (HC Děčín) – rozhodně by letos Děčín zle nepotrápil Kobru ve čtvrtfinále play off, kdyby v klubu nepůsobil Jaroslav Hašek. V minulých letech důležitý člen sestavy Litoměřic letos pomohl Děčínu 51 kanadskými body k postupu do čtvrtfinále, kde Kobra uspěla až v posledním možném zápase.

Daniel Volráb (HC Děčín) – co platilo pro Haška, to platí do puntíku i pro Daniela Volrába. Dohromady s Haškem zařídili ze všech vstřelených branek skoro polovinu.

Lukáš Král (NED Hockey Nymburk) – vyhrál kanadské bodování celé soutěže s bilancí 20 branek a 34 asistencí. Nejen jeho ale rozhodně mrzela nezvládnutá série s Děčínem.

Martin Filip (HC Stadion Vrchlabí) – místo zakončení často volí gólovou asistenci. Právě Martin Filip zůstal věrný Vrchlabí po jeho pádu do krajské ligy a opětovném postupu. Je správným motorem týmu.

Martin Čurda (HC Kobra Praha) – poslední dva ročníky pomáhá Kobře v budování pozic na vrcholu druhé ligy. Poprvé však vypadla nečekaně už v prvním kole play off, podruhé se prvoligový sen také nepodařilo naplnit. Loni ovšem získal 35 kanadských bodů, letos dokonce 42!

Jakub Flek (HC Baník Sokolov) – když hrál, úroveň týmu šla rapidně nahoru. Byl velmi produktivní. Dostával šanci i v extraligových Karlových Varech. Během pouhých 23 zápasů za Sokolov získal 41 kanadských bodů, skóroval i za Karlovy Vary.

Aleš Padělek (SKLH Žďár nad Sázavou) – pendloval mezi Žďárem a Havlíčkovým Brodem. Ani na jedné frontě se týmu nedařilo, bodový příděl zkušeného Aleše Padělka ale znát byl. Zejména 20 branek ve 26 zápasech v dresu Plamenů stojí za vyzdvihnutí.

Jakub Procházka (HC Draci Bílina) – mladý obránce, který má vše před sebou, pomohl Bílině k postupu do čtvrtfinále play off, kde se podařilo jednou přehrát i Sokolov. Na jeho hře i na kanadských bodech bylo znát jeho mezisezónní zlepšení. Stihl nastupovat i za juniorku Slavie Praha.

Václav Jankovský (HC Kolín) – opět zástupce stále ještě velmi mladé kategorie. V posledních dvou letech pomáhá Kolínu v honbě za nejvyššími cíli ve druhé lize. Minulou sezónu se Středočechům povedlo postoupit dokonce do baráže o 1. ligu. I tam se Václav Jankovský prosazoval. Letos odehrál 31 utkání a připsal si k 8 brankám 32 přesných asistencí!