HC Stadion Vrchlabí – Vrchol sezóny klepe na dveře
A Team

Vrchol sezóny klepe na dveře

19.02.2015
Marek Komárek

Ano, už brzy to přijde. Nejen každý vrchlabský hokejový fanoušek očekává od doby vánoční vyvrcholení celosezónního snažení. S kým budeme hrát, kdo je pro nás přívětivý a kdo velmi nechtěný soupeř? Kam až síly Vrchlabí sahají a co může být rozhodujícím jazýčkem na vahách? Nejen na tyto otázky se pokusí odpovědět následujících několik vět.

Není žádnou překvapující novinkou, že míříme za krásným pátým místem po základní části. Rozhodně nemůžeme mluvit o neúspěchu. Vždyť vrchlabský hokej relativně nedávno vstal z mrtvých a dnes je pravidelným účastníkem časově, peněžně i sportovně nelehké druhé ligy. Vždyť první liga už znovu volá a nechává vzpomenout na nejlepší časy hokeje ve Vrchlabí. Kdo zažil, ví, jaká byla atmosféra na utkáních při postupu do první ligy a následně během samotné druhé nejvyšší české soutěže.

Šestí už být nemůžeme. Vlci z Jablonce na nás ztrácí šest bodů dvě kola před koncem. Navíc máme lepší bilanci ze vzájemných utkání.

Do osmifinále dostaneme soupeře na dvanáctém místě. Kdo může ještě skončit na tomto místě? Řisuty, Bílina, Moravské Budějovice, Trutnov, Jindřichův Hradec a Pelhřimov.

Největší naději na 12. místo má Trutnov (odhad redakce: 40 %). Sehraje ještě dvě utkání. Doma s Jabloncem nad Nisou a na ledě o play off bojujícího Pelhřimova. Pokud by jeho finiš byl šestibodový, mohl by se bez větších problémů protáhnout i na vyšší než dvanáctou pozici.

Soupeřem může být reálně i Bílina (odhad redakce: 35 %). Přivítá Klatovy a posledním zápasem sezónu zakončí v Kolíně. Předpokládá se tříbodový zisk. V takovém případě by ji musel sesadit dobrým závěrem Trutnov nebo teoreticky i Jindřichův Hradec s Pelhřimovem. Poslední dva případy spadají svou pravděpodobností spíše pod utopické romány.

Dvanáctou příčku momentálně drží Moravské Budějovice (odhad redakce: 15 %). Dlouho ji však tým z Vysočiny pravděpodobně neudrží. Na rozdíl od soupeřů sehraje pouze jedno utkání a navíc na našem ledě. Každý vrchlabský fanoušek může sám odhadnout šance Budějovic na našem ledě. Naděje Moravských Budějovic žije i díky lepším vzájemným výsledkům s Trutnovem. Tím ovšem jejich výhody končí. Případné vítězství nad Vrchlabím by náš odhad zvýšilo minimálně o 50 %!

A nyní spíše teorie.

Řisuty (odhad redakce: 1 %) přivítáme v případě souhry těchto výsledků. Prohrají s Táborem a Kláštercem nad Ohří, přičemž oba soupeře hostí na vlastním stadionu. Bílina porazí oba své zbývající soupeře (i Kolín) a zároveň Trutnovu se povede stejný kousek jako Bílině.

Jindřichův Hradec (odhad redakce: 6 %) se u nás objeví na osmifinálový souboj v případě koexistence těchto výsledků. Sám musí vyhrát na Kobře a doma nedat šanci Nymburku. Následně se splní dva ze tří zde zmíněných scénářů. Moravské Budějovice nesmí bodovat na našem stadionu, Trutnov již nesmí zvítězit v základní hrací době a dosáhnout celkově maximálně dvou bodů, Bílina nesmí získat více než jeden bod. V případě porážky v Praze Jindřichův Hradec nemůže být dvanáctý kvůli vzájemným utkáním. Pokud získá alespoň bod, reálně lze přejít přes Bílinu a Moravské Budějovice.

Pelhřimov (odhad redakce: 3 %) má i díky včerejšímu vítězství nad Vajgarem Jindřichův Hradec stále malou naději na dvanácté místo. Oproti svému včerejšímu soupeři je ve ztrátě o jeden bod větší. Proto se musí ohlížet i na něj. Veškeré naděje tohoto týmu se budou odvíjet od utkání v Táboře. Pokud Medvědi uspějí, musí přehrát ještě Trutnov a nadále doufat v selhání tří výše postavených soupeřů. Jindřichův Hradec a Moravské Budějovice lze reálně přeskočit v tabulce, ale dvojici Trutnov, Bílina nejspíše ne. Možná rozhodne až poslední kolo, kdy Pelhřimov hostí Trutnov.

Ze všech možných soupeřů si nepřejeme Bílinu. Získali jsme ze dvou utkání s tímto týmem pouhý jeden bod a herně se Bílina jeví více než kvalitně na své umístění. Naopak Trutnov je soupeřem chtěným. Když pomineme některé nehokejové fanoušky, může být toto případné derby nejlepším a nejsledovanějším osmifinálovým soubojem. Výsledkově by z něj mělo Vrchlabí vyjít vítězně. Ale to jsou pouze papírové předpoklady. Jindřichův Hradec nám ukradl pouze bod ihned v prvním kole a Pelhřimov nechal Vrchlabí všechny body. Hůře jsme na tom s týmem z Řisut. Nevyzpytatelný tým hrající ve Slaném může překvapit kohokoli a na vlastním ledě si s Vrchlabím poradil.

Kam až Vrchlabí dokráčí, může velmi ovlivnit soupeř, na kterého v daném kole horalé narazí. Předpoklady velí věřit v postup do čtvrtfinále, který nejvíce znesnadní případná Bílina. V případě předpokládaných výsledků osmifinále narazíme buď na Kolín, nebo na Tábor. Kolín má do konce ale pouze jedno utkání oproti dvěma svého soupeře a navíc dva body ztrácí. Kolín by byl nejspíše z elitní čtveřice nejpřívětivější, jelikož má letos největší výsledkové výkyvy a na našem ledě padl.

Čtvrtfinále bychom začínali na ledě soupeře. Pokud by vypadl tým výše postavený (Kolín, Tábor, Sokolov, Kobra) v osmifinále, začínali bychom doma pravděpodobně s Jabloncem nad Nisou. Opět by se jednalo o dobrý, ale nevyzpytatelný los.

Většina fanoušků tipuje v anketě postup do semifinále. Tam by náš tým měl nejspíše Kobru Praha, popř. Sokolov, ale např. pražský tým nemá s play off z loňského roku dobré zkušenosti! Odhadovat, co se stane ve třech kolech vyřazovací části je spíše šílenost, a proto se autor tohoto článku musí jít po několika hodinách, které věnoval přemýšlení nad čísly, zregenerovat.