HC Stadion Vrchlabí – Ve čtvrtek proběhl v Praze aktiv druholigových klubů
A Team

Ve čtvrtek proběhl v Praze aktiv druholigových klubů

01.06.2023
Lucie Horčičková

Ve čtvrtek 1.6.2023 proběhl v sídle Českého svazu ledního hokeje v Praze aktiv všech druholigových klubů, kterého se zúčastnil i náš zástupce, pan Jiří Jakubec.
Přinášíme krátkou zprávu o průběhu aktivu a několik informací k hernímu modelu pro nadcházející sezónu.

Čtvrtečního aktivu se zúčastnil, kromě druholigových týmů, i současný prezident hokejového svazu, pan Alois Hadamczik, a zástupce pro výkonnostní hokej, pan Petr Bříza. Všichni zástupci klubů byli zevrubně informováni o aktuálním dění ve vedení svazu. Zmíněna byla témata - příprava MS 2024 v Praze, situace ohledně realizačního týmu u reprezentace, systém mládežnických soutěží včetně juniorské extraligy, marketingová strategie svazu a také příprava nového systému plateb za výchovné.

Poté byla panem Hadamczikem přislíbena konkrétní finanční pomoc ze strany svazu pro všechny kluby účastnící se II. ligy. Zatím nebyla specifikována forma, ale částka v řádu statisíců korun a předběžný termín. Je to poprvé v celé historii II. ligy, kdy by kluby měly za start v soutěži obdržet jakoukoliv dotaci od svazu.

Poté se řešily konkrétní body, které se týkaly II. ligy.
Nakonec se v letošní sezóně objeví v této soutěži 27 klubů. Ve východní skupině postoupilo Znojmo a spadl Šumperk. V naší západní skupině se nepřihlásily Klatovy, postoupily Kralupy a Jablonec nad Nisou prodal licenci do Hronova, takže v naší skupině zůstává 15 týmů.

Systém soutěže by tedy měl zůstat téměř shodný jako v loňské sezóně, kdy v první části se utká každý s každým - 28 zápasů, potom se rozdělí naše západní skupina na prvních 8 týmů a zbude 7 spodních týmů. V takto rozdělených skupinách se odehraje dvoukolově nadstavba, pro horní skupinu je to 14 zápasů a pro spodní skupinu je to 12 zápasů. Následovat bude play-off, kdy do osmifinále postupuje prvních 6 z horní skupiny a zbylé 2 týmy sehrají předkolo s prvními 2 týmy ze spodní skupiny. Čtvrtfinále se ještě odehraje v rámci skupiny západ na 3 vítězné zápasy. Semifinále a finále se již, stejně jako letos, odehraje napříč oběma skupinami a nově se obě série budou hrát na 4 vítězné zápasy.

Základní část by měla začínat v sobotu 23.9.2023.

Drtivá většina klubů také souhlasila s rozšířením střídavých startů do II. ligy z krajských lig, což zlepší možnost pomoci si v případě nemocí nebo zranění i hráči z nižší soutěže.

Pochopitelně, vše ještě bude muset schválit výkonný výbor, ale jelikož všechny zásadní věci byly schváleny výraznou většinou klubů, tak by s tím neměl být problém.

Jiří Jakubec, sportovní manažer klubu:
„Za náš klub jsme s jednáním velice spokojeni. Je to poprvé za celou historii, že bychom za účast ve II. lize měli dostat od svazu nemalou dotaci. Herní model je sice dost náročný na dojíždění, ale je divácky atraktivní a my ho určitě vítáme. Náš cíl pro základní část a nadstavbu se určitě nemění. Budeme chtít uhrát přímý postup do play-off a zajistit si co nejlepší výchozí pozici. Soutěž bude opět velice náročná, ale už se na ni těšíme a pochopitelně bychom chtěli být zase o kousek lepší než loni.“