HC Stadion Vrchlabí – Juniorka a dorost od letošní sezóny samostatně
Tiskové zprávy

Juniorka a dorost od letošní sezóny samostatně

25.05.2023
Lucie Horčičková

Společný projekt HC Krkonoše, do kterého byly zapojeny kluby HC Stadion Vrchlabí, HC Trutnov a chvíli i HC Dvůr Králové, po dlouhých 13 letech končí.
Sportovní manažer klubu Jiří Jakubec přináší několik slov k ukončení tohoto projektu, a zároveň trenéři dorostenců a juniorů Petr Hlaváč a Martin Kozák odpovídají na pár otázek k těmto kategoriím.

Toto spojení původně vzniklo proto, abychom v žákovských kategoriích byli společnými silami schopni konkurovat větším klubům a v juniorských kategoriích to byla nutnost, protože jsme samostatně nebyli schopni postavit dorostenecké a juniorské týmy.
Díky výraznému zaměření na náborovou činnost a systematické práci v nejmenších kategoriích se nám neustále daří rozšiřovat základnu a tím i zvyšovat počet hráčů v jednotlivých kategoriích. To samé se postupně děje i v klubu HC Trutnov, a tak jsme letos došli k dohodě, že společný projekt HC Krkonoše již pozbývá smyslu. Práce s mládeží má pro nás velkou prioritu a i na tomto konkrétním příkladu je vidět, kolik je potřeba trpělivosti a systematičnosti, než se jakékoliv zlepšení práce u nejmladší kategorie projeví v kategoriích starších.

Byť pro naše diváky je a byl HC Trutnov vždy spíše tradičním rivalem, chci touto cestou moc poděkovat vedení HC Trutnov za spolupráci, která byla velice úspěšná a pro obě strany doslova nepostradatelná. Jmenovitě bych rád poděkoval zejména Jaroslavu Řehákovi, Petrovi Váchovi a Aleši Mlčákovi, kteří jsou dlouhodobě v čele trutnovského mládežnického hokeje. Dnes oba kluby v práci s mládeží již dospěly a jsou schopny kráčet samostatně.

My v HC Stadionu Vrchlabí pro letošní sezónu přihlašujeme dva týmy mladších žáků, z toho jeden na té nejvyšší republikové úrovni, a ve všech ostatních kategoriích (starší žáci, 9. třída, dorost a junioři) přihlašujeme jeden samostatný tým.
U juniorské kategorie bude hlavním trenérem Martin Kozák, který střídá Michala Pšurného.
Michal u nás působil od roku 2017 a odvedl tu kus skvělé trenérské práce. Od příští sezóny se vrací do rodného Zlína a nám nezbývá, než mu za vše poděkovat a popřát hodně zdaru v novém působišti.
U dorostenecké kategorie bude hlavním trenérem Petr Hlaváč, který by rád navázal na loňskou velice úspěšnou sezónu našich dorostenců.
Martin Kozák i Petr Hlaváč jsou velice zkušení trenéři, kteří zároveň působí v našem A-týmu. Již v loňském roce jsme do našeho A-týmu zapojovali asi nejvíce juniorů z celé soutěže a v tomto trendu určitě budeme pokračovat.

Díky ukončení projektu HC Krkonoše tak máme týmy dorostu a juniorů sice poměrně kvalitní, ale celkem úzké. Kdyby měl někdo z hráčů v těchto kategoriích zájem se přidat k naší organizaci a vyzkoušet druholigové zázemí s kvalitními trenéry a tréninky, kontaktujte našeho šéftrenéra mládeže Tomáše Jirků (tomas.jirku@hcvrchlabi.cz, 731 255 925).
Jsme připraveni dát prostor všem a pokud bude mít hráč výkonnost a pracovitost, určitě dostane dříve či později prostor i v našem A-týmu.

Petr Hlaváč o kategorii dorostenců:

V loňské sezóně jsi poprvé trénoval mládežníky, a to naše dorostence. Jak se ti to líbilo? Co je jiné oproti seniorské kategorii?
Bylo to pro mě něco úplně nového a netušil jsem, jak to celé zvládnu. Musím se přiznat, že mě práce od začátku bavila, protože jsem z týmu cítil nadšení, chuť se zlepšovat (taktika, disciplína, dovednosti) a celkově jsme si s týmem dorostu sedli. Oproti kategorii dospělých je tu více věcí k řešení mimo hokej - škola, taneční, dojíždění na tréninky atd. Naopak, u kluků při dobrém tréninku je vidět v průběhu sezóny daleko větší pokrok a posun ve výkonnosti.

V loňské sezóně jste s dorostem zaznamenali výborný výsledek, postup do finálové nadstavby. Je šance ho zopakovat i letos?
Výsledek odpovídal kvalitám a možnostem týmu. V nadstavbě jsme měli krátký výpadek zapříčiněný nemocemi a zraněními, který jsme již nestihli dohnat. Jinak jsme mohli pomýšlet na ještě lepší výsledek.

V loňské sezóně jsme byli spojeni s Trutnovem, teď budeme samostatní. Co to pro tým dorostu bude znamenat?
Pokud by pokračovala spolupráce s Trutnovem, byla by kvalita týmu veliká a byl by i velice široký kádr. I po osamostatnění máme kádr velice kvalitní, ale poměrně úzký. Nyní bude více záležet na shodě okolností. I přesto věřím, že můžeme loňský výsledek zopakovat.

Martin Kozák o kategorii juniorů:

Po roční trenérské pauze se vracíš do HC Stadionu Vrchlabí jako trenér té nejvyšší mládežnické kategorie, juniorské. Jak se na to těšíš?
Těším se moc. Po roční oddechové pauze se vracím zpět k trénování a jsem rád, že to bude opět juniorka, a ještě k tomu ve Vrchlabí.

Již v loňské sezóně sis zahrál se spoustou svých letošních svěřenců, protože Vrchlabí hojně nasazovalo juniory v A-týmu. Bude to tak i letos?
Ano. I letos je v plánu zapojování našich šikovných juniorů do A-týmu, stejně jako tomu bylo v loňské sezóně. Rozdíl by ale měl být v tom, že v této sezóně by měli junioři jet víceméně stejný tréninkový program jako A-tým, aby byli dobře připravení na svou šanci v seniorském hokeji. Již nyní v letní přípravě junioři trénují dle programu A-týmu.