HC Stadion Vrchlabí – Na vrchlabský led se vrací Ján Bendík a Tomáš Bláha
A Team

Na vrchlabský led se vrací Ján Bendík a Tomáš Bláha

23.06.2022
Lucie Horčičková

Prvními jmény, které uvidíte na soupisce pro sezónu 2022/23, jsou Ján Bendík a Tomáš Bláha.
Ani jeden z těchto dvou hráčů není ve vrchlabském klubu novou tváří. Ve Vrchlabí si už oba zahráli jak II. ligu, tak i I. ligu a v prvoligové sezóně 2010/11 se spolu poprvé potkali ve vrchlabské kabině.
Ján i Tomáš nasbírali za svou hokejovou kariéru spoustu zkušeností, které by nyní měli uplatnit a zároveň předat mladším spoluhráčům.

Ján Bendík

Post: obránce
Věk: 37 let
Kluby: HK SKP PS Poprad, HC Dukla Senica, HK Dragon Presov, HC Stadion Vrchlabí, HC Benátky nad Jizerou, HC VCES Hradec Králové

Komentář Jiřího Jakubce, sportovního manažera:
„Honza se od svého návratu ze zahraničí stal nedílnou součástí našeho týmu. Nejprve nám pomohl vybojovat postup do Chance ligy a potom se jako sekretář A-týmu a asistent trenéra podílel na úspěšném chodu A-týmu. Některé tréninkové programy absolvoval s hráči, takže se neustále udržoval v kondici. Ve chvíli, kdy se Vrchlabí stalo opět druholigové, tak jsme se okamžitě domluvili, že nám pomůže i na ledě. Je to hráč, který má zkušeností na rozdávání a měl by být jedním z pilířů obrany jak na ledě, tak v kabině.“

Honzo, co tě vedlo k tomu, že budeš opět hrát za A-tým?
Znovu hrát mě přiměla nečekaná situace, která se stala v našem týmu. Po ukončení spolupráce s Pardubicemi jsme rychle začali stavět nový tým pro druhou ligu a vzhledem k tomu, že jsme chtěli, aby ve Vrchlabí hrálo co nejvíc vrchlabských odchovanců, vznikla myšlenka, že bych to po letech mohl znovu obléct. Tím, že se už považuji za domácího hráče, jsem do toho šel.

Jak se připravuješ na nadcházející sezónu? Těšíš se na ni?
Hned, jak jsme se domluvili, že opět nastoupím, jsem se okamžitě připojil k týmu a trénuji s mužstvem. Na sezónu se těším, protože tady budou převážně působit domácí kluci, se kterýma jsem ještě hrál. Doufám, že nás v následující sezóně podpoří i naši fanoušci ve větším počtu, než tomu bylo v uplynulé sezóně. Když se povede hrát v horní polovině tabulky, tak si to užijeme všichni.

V A-týmu budeš zároveň působit jako asistent trenéra. Jak budeš tyto dvě role zvládat?
Tím, že budu v roli hrajícího trenéra, jsem hrozně rád, že náš realizační tým doplní Petr Hlaváč, který bude v zápasech pomáhat na střídačce Tomášovi Jirků. Já s nimi spíš budu probírat věci po zápase nebo nějaké postřehy přímo z ledu a ze hry.

Máš nějaký zážitek z Chance ligy, kdy si působil u A-týmu jako vedoucí mužstva, na který budeš rád vzpomínat?
Konkrétní situaci si úplně nevybavuji, ale musím říct, že za ty dva roky, co jsem působil jako vedoucí mužstva v Chance lize, budu rád vzpomínat na tu partu, která v šatně vznikla v obou ročnících a upřímně, někteří kluci mi budou chybět.

Máš nějaké plány na červenec, kdy máte volno?
V červenci určitě plánuji navštívit rodiče na Slovensku, a možná i nějakou dovolenou. Léto bude taky pracovní, protože jsem se pustil do rekonstrukce bytu, takže práce bude víc než dost. V neposlední řadě budu muset i trochu trénovat. Přece jen v mém věku to bez tréninku nejde.

Tomáš Bláha

Post: útočník
Věk: 33 let
Kluby: SKLH Žďár nad Sázavou, HC Moeller (později Eaton) Pardubice, HOKEJ ŠUMPERK 2003 s.r.o., HC Chrudim, HC Stadion Vrchlabí, HC VSEC Hradec Králové, HC Trutnov, HC Rodos Dvůr Králové

Komentář Jiřího Jakubce, sportovního manažera:
„Hráč, kterého není třeba více představovat. Tak trochu vrchlabská legenda, která odehrála výbornou loňskou sezónu ve Dvoře Králové. Tomáš je zkušený hráč, který by měl patřit k ofenzivním tahounům našeho mužstva.“

Tome, jak se těšíš na novou sezónu, ve které opět oblékneš vrchlabský dres?
Na sezónu se těším moc! Vlastně obléknu dres, který je mému srdci nejbližší. Kapitola sama o sobě jsou vrchlabští fanoušci.... Byly, jsou a budou pořád nejlepší! Moc se těším na jejich chorea a nové nápady, kterými ozdobí 2.ligu. Věřím, že jich do ochozů bude chodit zase tolik, jako za dob starého dobrého Vrchlabí.

Jak probíhá tvá letní příprava?
Letní přípravu mám individuální. To, co absolvují kluci, by moje tělo nemuselo vydržet. :-) Vím, že trenérům možná trošku přidělávám vrásky, že mají obavy, abych byl dobře připravený, ale už poslední 3 roky mám zajetý svůj program, který mě zatím nezradil a věřím, že budu dobře připravený.

S jakými ambicemi jdete do této druholigové sezóny?
Myslím, že ambice má Vrchlabí vždycky stejné, hrát ve vyšších patrech tabulky, a hlavně tím bavit fanoušky. Asi s námi budou muset mít ze začátku trošku trpělivost, protože bude chvilku trvat, než si to všechno sedne tak, jak má. Slibuju ale, že každý z nás tam vždycky nechá to vrchlabský srdíčko.

Máš nějaký zážitek z loňské sezóny, kdy jsi hrál ve Dvoře Králové nad Labem, na který budeš rád vzpomínat?
Na loňskou sezónu ve Dvoře budu určitě vzpomínat, byla to jízda... Třešničkou bylo, že jsme se dostali do kvalifikace o 1. ligu, kde nám jen těsně utekla baráž. Zvládli jsme dojít takhle daleko i bez velkých jmen a přilákat na zimák spoustu fanoušků, kteří byli úžasní a táhli nás až k baráži. Škoda, že to ve Dvoře dopadlo tak, jak to dopadlo a doufám, že se brzy vrátí na hokejovou mapu. Velké uznání si zaslouží pan Vasil, který dvorský hokej táhl. Přeji mu, aby se ho zdravíčko drželo a jednou třeba dal zase dvorskému hokeji tvář.

Plánuješ v červenci nějakou dovolenou?
V červenci mám v plánu vyrazit s dětmi do parádního kempu pod stan. Děti si to tam hrozně oblíbily a těší se, že poznají nové kamarády. Pak si objedu Moravu, abych pozdravil rodinu, na kterou nemám v sezóně moc čas. Jinak nic velkého v plánu nemám. Těším se na srpen, kdy to všechno na zimním stadionu znova vypukne. Jak s mládeží, tak s A-týmem.