HC Stadion Vrchlabí – Na slovíčko s Davidem Chalupou...
Rozhovory

Na slovíčko s Davidem Chalupou...

25.08.2019
Lucie Horčičková

David Chalupa je dvaadvacetiletý útočník, který do vrchlabského klubu přišel z hradecké juniorky. Ve Vrchlabí má za sebou již dvě odehrané sezóny a působí zde také jako trenér mládeže.
V rozhovoru David zhodnotil loňskou sezónu A-týmu, 2 týdny hokejového campu pro ročníky 2005-2009 a 2010-2012, které proběhly na začátku srpna a prozradil, co čeká naší mládež na letošním soustředění, které začíná již v pondělí 26. srpna 2019.

Jak bys takhle zpětně zhodnotil loňskou sezónu?
Minulou sezónu nemůžu hodnotit moc kladně, i když jsme vyhráli naší skupinu. Nesplnili jsme cíl, který byl stanovený a kterého jsme chtěli opravdu moc dosáhnout. Základní část, až na menší výpadek v listopadu a derby s Trutnovem, jsme odehráli poměrně dobře a v play-off nám chyběl opravdu malý kousek, abychom to dotáhli tam, kam jsme chtěli. Bohužel se nám to nepodařilo a myslím si, že nás všechny to pořád mrzí. Další sezóna je ale před námi a s ní i nová šance na postup.

Co říkáš na nový herní model pro tuto sezónu?
Model, který byl loni, se mi líbil, asi jako ostatním, mnohem víc. Bohužel se letos změnil a nic s tím nenaděláme. Myslím si, že je opravdu škoda, že se nepotkáme s více soupeři a budeme hrát pořád dokola proti těm samým týmům.

Jak probíhá vaše příprava na novou sezónu?
Trénujeme každý den od pondělí do pátku. Vždy máme přibližně 45 minut posilovnu a poté jdeme ještě na hodinu na led. Snažíme se stále hodně pracovat na kondici a na ledě se začínáme věnovat herním věcem.

Jak bys zhodnotil přátelská utkání, která už máte za sebou?
Přátelská utkání se mi hodnotí dost těžko. Zatím ty výkony nejsou úplně dobré, jak si mohli diváci všimnout. Sice do nich chodíme z plné přípravy, ale stejně bychom měli hrát daleko lépe. Pořád to jsou ale, naštěstí, „jen“ přátelská utkání a díky nim víme, na čem ještě musíme do 14.9., kdy nás čeká první mistrovské utkání proti Bílině, zapracovat.

Co říkáš na nového spoluhráče Petra Sýkoru?
Je to ikona a je paráda mít takového hráče v týmu. Petr se nám všem snaží poradit jak na tréninku, tak při zápase. Je to hráč, který toho má strašně za sebou a je super, že se od něho můžeme něco přiučit.

Čemu ses teď přes léto věnoval, když si zrovna neměl trénink? Byl jsi na nějaké dovolené?
Často jsem si chodil zahrát fotbal, kterému se snažím věnovat přes léto, když je čas a taky jsem si užíval volna.
Na dovolené jsem letos nikde nebyl, jelikož jsem si dělal trenérskou licenci B, a to mi taky nějaký ten čas zabralo.
Kromě toho teď pořádal Tomáš Jirků na začátku srpna hokejový camp pro vrchlabské hokejisty, tak jsem mu tam dva týdny pomáhal.

Jak tyto dva týdny hokejového campu probíhaly?
První týden byl určený ročníkům 2005-2009 a druhý ročníkům 2010-2012. Oba dva týdny probíhali v podstatě stejně. 2x denně (ráno a odpoledne) jsme chodili na led, kde jsme s dětmi trénovali např. střelbu na branku, bruslení nebo hru na malém prostoru a jednou denně jsme šli buď na Zátopka, kde se např. hrál fotbal, nebo do tělocvičny, kde jsme se věnovali gymnastice. Jeden den jsme strávili dopoledne na ledě, kde měly děti připravené dovednostní soutěže, které kluky opravdu bavily, a potom jsme po obědě vyrazili do bazénu do Špindlerova Mlýna, kde jsme si všichni trochu odpočinuli a blbli jsme na tobogánu. Ke konci týdne přijel jeden den na trénink i Petr Sýkora, se kterým se mohli kluci vyfotit. To byl pro děti velký zážitek. Oba týdny jsme zakončili hokejovým zápasem mezi týmem „červených“ a „bílých“, následovalo zhodnocení celého campu a předání dárků v podobě vaků a polštářků s logem HC Stadionu.

Máš na zbytek prázdnin ještě nějaké plány kromě tréninků a přátelských utkání?
Od pondělí 26. srpna nám začíná soustředění na Liščí farmě, kde bude celá mládež HC Vrchlabí, takže tam strávím poslední týden prázdnin.

Co máte na soustředění s dětmi v plánu?
Máme připraveno plno různých her, 1x denně budeme chodit na led, výjimkou jsou mladší a starší žáci - ti budou mít led 2x denně. Dále nás čeká ve čtvrtek výlet do Špindlerova Mlýna, který spojíme s brigádou pro KRNAP a posbíráme pár odpadků a nakonec vezmeme děti do bazénu. Doufám, že nám všechno vyjde a všichni si ten týden užijeme.

Jak se na nacházející sezónu těšíš?
Na sezónu se těším moc. Věřím, že letos splníme cíl a na konci budeme tentokrát šťastní my. Máme parádní partu v šatně a to je, podle mě, jeden z klíčů k úspěchu.

Máš nějakého soupeře, na kterého se těšíš?
Vyloženě oblíbeného soupeře nemám, ale těším se na derby, kterých letos bude opravdu hodně, a doufám, že se nám v nich bude dařit více než v loňské sezóně.