HC Stadion Vrchlabí – Zhodnocení loňské sezóny
Tiskové zprávy

Zhodnocení loňské sezóny

05.05.2019
Lucie Horčičková

Sportovní manažer Jiří Jakubec Vám přináší shrnutí loňské sezóny a také několik informací k té nadcházející...

Hodnocení loňské sezóny
S odstupem času bych chtěl stručně shrnout loňskou sezónu. Před jejím začátkem jsme si, díky návratu našeho významného, staronového partnera Petra Dědka a s velkou podporou majitele Aleše Cermana, vytkli výrazně vyšší cíl, než bylo u nás dosud obvyklé. Rozhodli jsme se, že budeme usilovat o postup do Chance ligy a věděli jsme, že nás čeká velice těžký úkol. Posílili jsme realizační tým o zkušeného trenéra, Václava Baďoučka, který vytvořil dobře fungující dvojici s Petrem Hlaváčem. Tým jsme skládali za pochodu a s přispěním hradeckého Mountfieldu se nám podařilo vytvořit velice silný kádr, který byl doplněn ještě před play-off o hráče s extraligovými zkušenostmi. Nakonec z toho vznikla kombinace zkušených hráčů, doplněných o dravé mladí. Za sebe musím konstatovat, že i když ne vždy se to povede, tak letos bylo v kabině i na ledě cítit, že kluci utvořili jeden opravdový tým, který lidsky fungoval výborně.

V základní části jsme i přes některé výpadky uhájili 1. místo v naší skupině, s čímž jsme byli spokojení. Byl to splněný dílčí cíl, protože toto umístění znamenalo výhodnou pozici pro PO. V základní skupině stojí za vyzdvihnutí výborná defenzivní práce, slušná disciplína a poměrně hodně vyhraných zápasů s 0 na straně obdržených branek. Naopak se nám nepovedly derby zápasy s Trutnovem, kde jsme měli bilanci 1:3.
O celkovém výsledku sezóny vždy rozhoduje play-off a v něm se nám podařilo přejít dobrými výkony přes Děčín a Kolín až na nejtěžšího soupeře, který avizoval rovněž postupové ambice - HC Baník Sokolov. S nimi jsme sehráli výbornou sérii, kde si dovolím tvrdit, že všechna utkání byla naprosto vyrovnaná a měla na poměry II. ligy neuvěřitelnou kvalitu. Nakonec si vítězství a následně i postup vybojoval soupeř ze Sokolova, který v několika rozhodujících momentech série byl silnější a šťastnější.
Náš cíl jsme nesplnili a i vzhledem k vynaloženým prostředkům nemohu sezónu označit za úplně úspěšnou. Jak jsem již několikrát uvedl, tak jsme bojovali se vztyčenou hlavou až do konce a za to jsem na kluky hrdý, ale na ten veliký úspěch to ještě nestačilo. Rozhodně nám tato sezóna přinesla mnoho zkušeností a je jenom na nás (jak na vedení klubu, tak na hráčích), zda tyto zkušenosti zužitkujeme v následující sezóně.

K loňskému týmu
Základem úspěchu byla naše brankářská dvojice. Martin Abrahám nedostal tolik prostoru, ale svoji roli plnil skvěle. V brankovišti dominoval Kuba Soukup a myslím, že to byl vloni asi nejlepší gólman soutěže.
V obraně jsme měli zkušené hráče J. Bendíka, T. Jirků, J. Vašíčka a M. Voženílka. Tyto hráče doplňovali mladší kluci - Š. Havránek, J. Moník, J. Muška a na začátku sezóny i T. Kynčl, který dohrál sezónu v Trutnově. Na střídavé starty se u nás v týmu ještě objevili junioři M. Bučko a M. Kukla. V průběhu sezóny se k našemu týmu připojil další velezkušený obránce M. Vágner.
V útoku naše domácí hráče T. Bláhu, P. Urbana doplnili mladíci z hradecké juniorky P. Hidveghy, F. Moník, D. Chalupa a Š. Matějček. Sezónu u nás začal M. Procházka, který ji po zranění dokončil v Kolíně. Tým také posílili Sparťanští odchovanci J. Hozák a P. Mrňa a kluci, kteří odešli z Trutnova, bratři Půlpáni a L. Kastner. Po Novém roce se k týmu přidali ještě útočníci z Mounfieldu HK J. Berger a R. Pilař. Samostatnou kapitolou bylo angažování dvou Jaroslavů. J. Hlinky, který nakonec zakončil sezónu i kariéru ve Spartě a J. Bednáře, který byl naší oporou a odválčil to s námi až do konce play-off. Kariéru v loňské sezóně ukončil M. Pšurný, který už nedostával tolik prostoru, ale přesto mu chci tímto poděkovat za práci, kterou pro náš klub odvedl. Navíc v naší organizaci pokračuje jako trenér mládeže.

K divákům
V loňské sezóně jsme se opět mohli pyšnit nejvyšší průměrnou návštěvností domácích zápasů a za to vám patří dík. Také naši Supras odvedli v "náborové činnosti" dobrou práci a na kotli bylo znát, že se opravdu rozrostl. Hokejovou terminologií řečeno, patří divákům za jejich opravdu stabilní a vysokou výkonnost v průběhu celé sezóny veliký dík. Jinou stránkou je disciplína a na tom se opravdu budeme snažit do příští sezóny pracovat a s diváky více komunikovat. Za prvé jsou to některé vulgární pokřiky. Nejsou sice u nás vůbec na denním pořádku, ale vzhledem k tomu, že naše zápasy navštěvuje pravidelně většina našich malých začínajících hokejistů i s rodiči, tak bychom byli moc rádi, kdybychom nejvyšší návštěvnost mohli doplnit i o titul nejslušnějšího a nevtipnějšího publika.
Vrcholem hlouposti jsou potom pokuty, které náš klub inkasoval za prohřešky našich diváků. Celkem to bylo 52 000 Kč, kdy 3x to bylo za pyrotechniku (2x v Kolíně a 1x v Sokolově) a 1x za vhození plastové láhve na ledovou plochu. Chápu, že emoce k hokeji patří a to i ty negativní, ale takto finančně poškozovat klub je naprosto nelogické a hloupé, navíc poslední incident z Kolína hradili členové Supras, kteří by jistě také věděli o zajímavějším využití nemalé částky.

K nákupu licence pro Chance ligu
Přišla jedna konkrétní nabídka na odkup licence pro účast v Chance lize. My jsme vždy absolutně preferovali přirozený postup sportovní cestou a na tomto principu se nic nemění. Nevím, jak moc by musela nabídka být cenově lákavá, abychom postoj změnili, ale pro letošní sezónu máme jasný cíl a to je vítězství ve II.lize.

K hernímu modelu
Herní model nám velice vyhovoval. Navíc vzhledem k posledním informacím, že Nová Paka soutěž přihlásí, by se většina zápasů v naší skupině odehrávala opravdu s minimálními dojezdovými vzdálenostmi. To by zejména divácky bylo velice atraktivní. Za nás, a myslím, že za všechny kluby z našeho regionu, mohu potvrdit, že budeme prosazovat identický model jako v loňské sezóně.
Uvidíme, kdo všechno se na příští sezónu vytasí s postupovými ambicemi, ale myslím, že to budou podobné týmy jako v loňské sezóně - Šumperk, Hodonín, Havlíčkův Brod, Klatovy.

A teď něco málo k následující sezóně
Cíle a ambice se od loňské sezóny nemění. Věříme, že budeme zkušenější, připravenější a silnější než v loňské sezóně. Nezačínáme od nuly, ale chceme stavět na základech, které jsme v loňské sezóně vybudovali. Kostra týmu prokázala, že je schopna bojovat o tu nejvyšší metu, a tak se budeme snažit spíše citlivě doplňovat. Jak je mým zvykem, tak nebudu pouštět žádné informace, které nebudou definitivní a zcela jasné.
Jasno je v realizačním kádru, kde bychom měli pokračovat ve shodném složení jako vloni.
U brankářů už mohu také potvrdit, že jsme dohodnuti na pokračování jak s Martinem Abrahámem, tak s Kubou Soukupem. Doufám, že se jim povede navázat na výkony z minulé sezóny a že budou oporami týmu. Do obrany počítáme s J. Bendíkem, T. Jirků, M. Vágnerem, J. Moníkem, T. Kynčlem a v jednání jsem i s M. Voženílkem a J. Vašíčkem.
Z útočníků počítáme z loňského kádru s P. Urbanem,L. Kastnerem, D. Chalupou, T. Bláhou a F. Moníkem. O pokračování v našem týmu jednáme s J. Hozákem a P. Mrňou. Otazník visí nad bratry Půlpánovými, kteří budou velice pravděpodobně směřovat do Nové Paky za svým otcem.
Zatím samostatnou skupinou jsou kmenoví hráči z hradeckého Mountfieldu, kteří by se s námi měli zapojit již do letní přípravy. Nějaká jména jsou zatím na papíru, ale jelikož to ještě nepovažujeme za uzavřené, tak je zveřejňovat nebudeme.
Jak jsem již uvedl, tak v loňské sezóně bylo skvělým oživením našeho týmu angažování Jardy Hlinky a především pak Jardy Bednáře, který s námi prošel i celé play off. V každém případě je vidět (i na příkladu Jardy Jágra), že takoví borci hokej prostě nezapomínají a jsou neuvěřitelně platní. S několika takovými hráči, kteří mají bohaté zkušenosti z NHL, extraligy i reprezentace jsme v kontaktu a uvidíme, co z toho dopadne.

Letní příprava
Letní příprava začne od 13.5.2019 a bude intenzivnější než jsme byli zvyklí. Bude to trochu obtížné skloubit a zorganizovat, protože se budou prolínat poloprofesionální a profi podmínky. Ale věřím, že to bude smysluplné a že se nám povede položit solidní základ pro zimní sezónu.
Na led vyjedeme začátkem srpna. Z přípravných zápasů mohu nastínit, že máme předběžně domluveny HC Benátky, Šumperk, někoho bližšího HC Rodos DK, případně Novou Paku a ještě bychom rádi alespoň jednoho prvoligového soupeře.