HC Stadion Vrchlabí – Úspěch našich dvou mladíků v pétanque
Tiskové zprávy

Úspěch našich dvou mladíků v pétanque

26.11.2017
Lucie Horčičková

Jak jsme zde na webu již zmínili, tak v sobotu 4. listopadu 2017 vrchlabští hráči Filip Vedral (st. žáci) a Vojtěch Bílek (ml. dorost) společně reprezentovali Českou republiku na prestižním MS juniorů v pétanque v Číně. Nyní vám prozradíme, jak např. kluci zvládají skloubit hokej a pétanque, nebo jak se k němu vůbec dostali.

Cesta začala 1.11., kdy kluci letěli přes Londýn do Šanghaje. Zde dva dny poznávali město a poté se přesunuli do města Kaihua, kde se mistrovství odehrálo.

Bylo to 16. MSJ (mistrovství světa juniorů), které se pravidelně střídá s MEJ (mistrovství Evropy juniorů). V týmu jsou čtyři junioři… tři nastupují do daného utkání a ten čtvrtý může jednoho během zápasu vystřídat. Během zápasů má každý hráč v týmu svoji úlohu-pozici, Filip např. většinu zápasů hrál na pozici tzv. plaséra/přibližovače - nahazoval první kouli, Vojta na pozici střelce - vystřeloval soupeřovy dobře umístěné koule.

Český tým nakonec vypadl s Dánskem v osmifinále.

Kluků jsme se zeptali na několik otázek:

Kdo vás k pétanque přivedl a jak dlouho se mu věnujete?
Filip: K pétanque mě přivedli rodiče, kteří ho chodili rekreačně hrát a hrají stále. Pétanque se věnuji 5 let a s registrací 3 roky.

Vojta: Především táta, který se mnou před sedmi lety začal hrát vrchlabskou ligu a pak mě začal brát na republikové turnaje. Přišly první úspěchy, poháry, peněžní výhry, sledování celostátního žebříčku, až k prvním nominacím do juniorských výběrů.

Jak probíhala kvalifikace na mistrovství?
Filip: Širší výběr hráčů se zúčastnil několika turnajů a soustředění (jedno i na Slovensku) a z toho byli nakonec vybráni hráči do Číny.

Vojta: Pravidelně jezdíme na zkušenou i na turnaje do Francie, Německa i Polska. Tyto zkušenosti pak zúročujeme na českých turnajích a na MČR juniorů.

Jak probíhalo samotné mistrovství ve vašich očích?
Filip: Na mistrovství světa juniorů bylo celkem 33 týmů, tedy přes 100 hráčů. Mezi Top16 týmů jsme se nedostali. V části "B" se hrálo o Pohár národů.

Vojta: Já byl už loni na ME juniorů v Monaku, kde jsme skončili pátí. Na MS jsme viděli, kolik skvělých hráčů se pohybuje i v asijských a afrických týmech, výsledek tomu odpovídal. Ve finále vyhrál Madagaskar nad Francií. Já jsem si aspoň spravil náladu ve střelecké soutěži ve vyrážení, kde jsem postoupil mezi dvacet nejlepších střelců a skončil patnáctý.

Kromě pétanque hrajete i hokej. Jak se to dá skloubit?
Filip: Oba dva sporty mám rád a chci v nich pokračovat a i vynikat. Musí se tomu věnovat hodně času, ale naštěstí se pétanque hraje převážně v letních měsících a hokej naopak v zimních.

Vojta: Letos mám odehráno přes dvacet víkendových žebříčkových turnajů, ME klubů ve Francii. Intenzivní pétanque sezóna začíná v březnu a končí v říjnu. Takže se dá říct, že se časově oba sporty dobře doplňují.

Jsou to poměrně rozdílné sporty. Jaký upřednostňujete?
Filip: Ano, sporty to jsou rozdílné. Já nejspíš asi upřednostňuji hokej, protože ho hraji déle a jsem v něm možná i zkušenější než v pétanque. Ale to neznamená, že bych pétanque zanedbával, ten mě také baví, a proto využívám každého volného času, abych si šel zaházet koulemi a zlepšoval se i v tomto. A navíc pétanque se dá provozovat i v pokročilejším období mého života, než hokej, takže je to sport pro celý život.

Vojta: Je pravda, že se občas musím rozhodovat. Když se např. křížily hokejové mistráky s přípravnými turnaji juniorské pétanque reprezentace,tak to šel hokej stranou. Hokej mě baví, věnuju mu spoustu času, dává mi potřebnou fyzičku i pro dlouhé pétanque turnaje, ale cítím, že větší budoucnost mě čeká u pétanque.

Klukům přejeme spoustu úspěchů jak v hokeji, tak v pétanque.