HC Stadion Vrchlabí – Obránce i trenér Tomáš Jirků: Chci hrát se svými svěřenci v áčku!
Rozhovory

Obránce i trenér Tomáš Jirků: Chci hrát se svými svěřenci v áčku!

31.05.2017
Anna Zívrová

Tomáš Jirků, mladý šéftrenér mládeže a zdatný hokejista, který letos v áčku Vrchlabí bravurně zvládl místo pozice útočníka nelehkou pozici obránce. Mezitím se stará o své malé svěřence, jak nejlépe umí, a snaží se českému hokeji přinášet další dobré hráče.

Jirků je nyní ve Vrchlabí šéftrenérem mládeže, což znamená, že se stará o všechny věkové kategorie, metodicky je zastřešuje a také dělá organizační nábory pro začínající hokejisty. Především se ale věnuje trénování nejmenších (přípravky) a starších žáků.

Do toho všeho stíhal šestadvacetiletý hokejista také povinnosti u áčka. Letošní sezonu hodnotí pozitivně, jen prohra s Kobrou ho stejně jako ostatní dost mrzí. „Byla to moje první sezona na pozici obránce a myslím si, že to bylo dobré, i když je stále co zlepšovat a snažím se stále posouvat dál,“ hodnotí přeučený útočník.

Letošní kolektiv kvituje jako nejlepší za celé jeho působení v A-týmu, ve kterém hraje již od sezony 2011/2012. „Parta se nejvíce utužila právě v play-off, kde jsme se semkli a hráli jako tým. Jednoduše jsme si všichni šli pro vítězství,“ dodal hráč, na jehož dresu září číslo 71, které je pro něj spojeno s jeho hokejovým vzorem Jevgenijem Malkinem.

Trénování? Radost i obživa

Už jako mladý si ale uvědomil, že jeho kariéra nebude tak hvězdná jako jeho oblíbence Malkina. Hokej ale vždy miloval, a tak se rozhodl pro trénování mládeže. „Od té doby bylo již zcela jasné, že se tomu budu věnovat, přičemž jsem se již od prváku aktivně zapojil do výchovy nejmenších hokejistů ve Vrchlabí,“ upřesňuje Jirků.

Letos v květnu si dodělal poslední státnici na FTVS – Fakultě tělesné výchovy a sportu, kde se zaměřil na hokej a trénování. „Trénování je pro mě prioritou. Přináší mi potěšení, radost, zábavu a zároveň je to i moje práce, takže vlastně i obživu. Jsem rád za to, že mám zaměstnání, které mě baví, a doufám, že u hokeje zůstanu po celý život,“ dodává.

Jak sám říká, hokej miluje a to samé se dá říci o trénování mladých jedinců. Proto se také snaží dále vzdělávat a přispět českému hokeji výchovou talentů nejlepším možným způsobem. Zápasy mládeže si také moc užívá a snaží se vše brát pozitivně a děti co nejvíce chválit.

„Zejména u nejmenších je to jenom o povzbuzování a o snaze u nich vytvořit pozitivní vztah k hokeji a ke sportu jako takovému. Na druhou stranu jsou i věci, na kterých si zakládám a lpím na nich, a to je respekt k autoritám, základy slušného chování a při utkání je to především disciplína,“ shrnuje.

Mládež se posouvá každou sezonu dál a dál

Rozdíl v trénování těch nejmenších a například starších žáků je podle něj obrovský. Nejen u přístupu k dětem, ale také v náplni tréninkových jednotek. Přesto nedokáže a ani nechce říci, ke které skupině má nejblíže. „Ke všem dětem se snažím vytvořit takový vztah, aby ke mně měly důvěru a nebály se za mnou s čímkoliv přijít. A všechny děti, které učím, jsou naprosto skvělé a šikovné.“

Trénování opravdu miluje a největší radostí pro něj je, když vidí své svěřence, jak se těší na další trénink. Sledování dospívání a posunu mladých hokejistů v jedné hokejové sezoně mu také dělá obrovskou radost. Mimo to trénuje i svého mladšího bratra, který momentálně hraje za starší žáky Vrchlabí. „Doufám, že ještě nějaký čas vydržím hrát, a s některými ze svých svěřenců včetně mého bráchy si zahraji v áčku, to je takový můj malý sen.“

Jako trenér se snaží být pro své svěřence vzorem a posunout je v hokeji dál. Vždy ho potěší i milé dárečky nebo namalované obrázky. „Je to pak pro mě větší motivací a vidím, že to má nějaký smysl, a to mi dělá radost.“ vysvětluje.

Letošní sezona posunula mládež zase o kus vpřed. „Měli jsme spoustu nových prvků, které jsme zasadily od letošní sezony, a myslím si, že většina z nich se ukázala jako pozitivní a budeme s nimi pracovat dál,“ prohlašuje. Prioritou, v těchto malých klubech jsou nábory malých dětí, kterých je každý rok víc a víc.

Letní příprava mládeže byla zahájena 8.5.2017 tradičním výstupem na Žalý, což by mělo utužit kolektiv malých i dospělých hráčů. Na konci července pak bude letní příprava zakončena společným posezením jako každý rok.