HC Stadion Vrchlabí – Jiří Jakubec: Těšíme se na posilu s extraligovými zkušenostmi
Rozhovory

Jiří Jakubec: Těšíme se na posilu s extraligovými zkušenostmi

21.05.2017
Lucie Horčičková

Loňská sezona je minulostí, ve Vrchlabí už se pomalu zbrojí na další ročník. V čem bude pro tým z Podkrkonoší nový? To jsme probrali se sportovním manažerem a bývalým hráčem Stadionu Jiřím Jakubcem. Prozradil, že kostra týmu zůstává stejná jako loni. Více prostoru by ale měli dostat mladší hráči a Vrchlabí navíc posílí zkušený útočník Michal Pšurný.

Jak probíhá letní příprava A-týmu?
Není to klasická letní příprava jako ve velkých klubech. Máme tady směs pár kluků z A-týmu, kteří jsou odsud, potom několik dorostenců a juniorů. Trénuje se zhruba v patnácti lidech třikrát týdně a všichni kluci, kteří chtějí být opravdu dobře připravení na další sezonu, musí ještě hodně makat sami.

Posílí někdo nový vrchlabský A-tým v příští sezoně?
Jedinou posilou do útoku je Michal Pšurný. Je to kluk, který má extraligové zkušenosti a určitě nám pomůže. Tady v klubu bude také působit i jako trenér. Jinak loni byl náš kádr zejména v útoku docela široký a měli jsme čtyři pětky poměrně vyrovnaných a zkušených hráčů. Tento model pro letošní sezónu opustíme, protože máme velkou řadu mladých kluků, kteří jsou připravení a potřebujeme je více zpojit do A-týmu.

Pojďme tedy ke složení kádru. Bude nějaká změna v brance?
Určitě nám zůstává osvědčená brankářská dvojice Jelínek-Abrahám. Z mého pohledu neměl Jelen loňskou základní část úplně ideální, ale v play-off zachytal výborně a tak s ním počítáme i nadále. Martin Abrahám je zase talentovaný kluk, kterému chceme dát ještě větší prostor než vloni. O pozici jedničky se ale musí poprat.

Jak na tom bude obrana?
To je každý rok nejtěžší kapitola. Martin Klement jako každou sezonu předběžně končí, takže nevíme, jestli bude pokračovat. Počítáme s Matějem Matějíčkem a Tomášem Jirků, který loni odehrál skvělou sezonu. Otázkou je Adam Jandejsek, kterému se teď ozval tým z Benátek a je u nich na zkoušce. Počítáme ale s Michalem Chleborádem, který byl pro nás největší pozitivní překvapení loňské sezony. I Jirka Erban, který se vrací k hokeji, má v týmu svou pozici. Tadeáš Hejda odešel do mateřské Slavie a zkouší se tam probojovat do A-týmu. Je to ještě dost mladý kluk a musí se pokusit dostat ještě něco výš. Na Slavii bude i na ledě a pak se uvidí, jestli se probojuje do A-týmu. Pokud ano, tak bude hrát určitě tam a pokud ne, tak bude hledat dál. My bychom ho určitě brali všemi deseti, protože takový obránce je pro nás nedostatkové zboží. Jsem v kontaktu s více hráči, ale obránci, kteří by byli opravdovými posilami, jsou dlouhodobě nedostatkovým zbožím a nyní jsou v kempech WSM ligy. Zatím nemohu nikoho jmenovat, ale další hráče sháníme a budeme spolupracovat s hradeckou juniorkou a jednat i s Benátkami. S Mountfieldem HK jsme dohodnuti na střídavých startech vrchlabských odchovanců, Kuby Moníka a Tomáše Kynčla. Nyní se rozhlížíme i v zahraničí a je možné, že na zkoušku před sezónou dorazí i nějaký cizinec

Chystají se nějaké změny v sestavách útočníků?
Tak v útoku máme naopak úplně jasno, sestavu do útoku okomentuji po lajnách, jak jsme končili v play-off. Z první lajny zůstávají všichni: Procházka-Filip-Šťastný. Dvojice Filip-Šťastný funguje výborně už 3 roky, Procházka se zapojil loni. Fíla i ve 45 letech dokazuje, že je absolutní profesionál a je nevídané, jak se dokáže připravit a být disciplinovaný. Dojíždí k nám i pětkrát týdně 80 kilometrů. Pořád je to lídr týmu a i v další sezoně bude určitě kapitán.

I z druhé lajny zůstávají všichni: Šimoníček-Bláha-Maďar. Tahle trojka fungovala výborně a kluci si sedli i lidsky. Dále tu máme již zmiňovaného Michala Pšurného, což by měl být rozený a zkušený střelec. Dále počítáme i s Danielem Miškovským, který neměl loni moc dobrou sezonu. Ale prokázal velkou chuť tady zůstat a hrát a já doufám, že letos ukáže, že 4 sezóny ve WSM lize neodehrál náhodou. Počítáme i s naším místním odchovancem Tomášem Oppeltem a Patrikem Urbanem, od kterého čekáme také více než loni.

Zbytek útočníků jsou mladí kluci, kteří v letošní nabité sezóně dostanou dost prostoru. Například Kerekanič, Krsek, potom ti úplně mladí kluci, což je třeba Renda Mach, který s námi bude trénovat. Také tam jsou vrchlabští odchovanci, kteří hrají v Hradci (F.Moník a K.Pažourek) a ty chceme na střídavé starty. Končí tu naopak Dan Svoboda, Dominik Novák a Martin Čurda, který se vrací zpátky do Kladna. Tihle kluci byli určitě pro nás přínosem, zejména Dominik Novák svým bojovným pojetím, ale chceme více prostoru pro naše omladé odchovance.

Jak se těšíte na derby s Dvorem Králové? Bude to na podobné úrovni, co se týká fanoušků, jako s Trutnovem?
Doufám, že to nebude takové jako s Trutnovem, protože to musíme kvůli fanouškům zvát na zápasy i těžkooděnce, což není levná záležitost. Proto doufám, že se Dvorem tohle nebude nutné… Naopak se na Dvůr strašně těšíme, protože máme výborné vztahy a dokonce s nimi i v rámci letní přípravy uspořádáme přátelák ve fotbale. Zřejmě s nimi sehrajeme i nějaké přátelské utkání na ledě. Na to se vyloženě těšíme a myslím si, že i díky nim pro nás bude soutěž tisíckrát atraktivnější.

Je derby pro tým větší motivace oproti ostatním zápasům?
Je, hráči mají větší prémie. (směje se) Ne, samozřejmě že je! Vzniká to i v hlavě nás – vedení. Tím, že se o derby hodně mluví, jsou na to větší přípravy a čeká se víc lidí, tak samozřejmě očekávání, nervozita a nasazení je větší.

Plánujete postup do WSM ligy?
Tahle otázka má hodně úhlů pohledu. Náš klub funguje na jednoduchém principu. Máme velkou fanouškovskou podporu, na základě toho máme podporu z města, partnerů a našeho majitele. Podpora Vás, fanoušků, je přímo uměrná výsledkům. WSM liga má na rozdíl od II.ligy profesionální status a tak pokud bychom chtěli hrát WSM ligu na úrovni, která by zaručovala Vaši trvalou diváckou přízeň, museli bychom výrazně navýšit rozpočet. Abychom mohli tyto profi podmínky vytvořit, museli by se na tom podílet především nějací noví partneři a ty zatím nemáme. I když se Vrchlabí drží na TOP úrovni návštěvnosti ve 2.lize, tak vstupné pokryje zhruba jednu šestinu rozpočtu áčka. Již několikrát tu byla reálná možnost hrát WSM ligu za tu cenu, že bychom byli plnohodnotným B-týmem extraligového klubu. Na podobném principu v podstatě fungují HC Litoměřice a HC Benátky nad Jizerou a touto cestou jít nechceme. Navíc by se opět snížil podíl vlastních odchovanců v A-týmu. Uvidíme, jak se to bude do budoucna vyvíjet, ale postup určitě nezavrhujeme.