HC Stadion Vrchlabí – Jak se dělá hokej ve 2. lize? Srdcem, říká manažer Vrchlabí Jakubec
A Team

Jak se dělá hokej ve 2. lize? Srdcem, říká manažer Vrchlabí Jakubec

09.04.2017
Marek Hedbávný, foto: Petr Kraus, Hokejové foto - Petr Kraus

Stadion Vrchlabí vypadl ve čtvrtfinále play off s Kobrou Praha po pětizápasové bitvě. Ještě jednou se k uplynulé sezóně vracíme rozhovorem se sportovním manažerem klubu Jiřím Jakubcem.

Jaká byla uplynulá sezona?
Rozdělil bych ji na dva díly. V základní části jsme od herního projevu i výsledků čekali víc. Spokojenost tedy panovala pouze na půl. V play off jsme ale výborně zvládli sérii s Kolínem a pak jsme odehráli poměrně podařené čtvrtfinále proti Kobře. Sérii jsme bohužel nezvrátili na naši stranu, hráli jsme ale nejlepší hokej za celou sezonu. Bylo v ní vidět týmové pojetí, které v základní části malinko chybělo. Protože konec byl relativně dobrý, vládne u nás spíše spokojenost. I když jsme ten jeden krok ještě chtěli udělat.

Je reálné, že by se do Vrchlabí vrátila první liga?
Nikdy neříkej nikdy. Samozřejmě je to otázka financí. V tuto chvíli asi nejsme připravení na to, aby tu mohla první liga plnohodnotně být. To jsme ale o druhé lize říkali taky, když jsme postupovali z kraje. Řešilo by se to, až by ta situace nastala. Je ovšem v nedohlednu, že bychom nakoupili hráče a posílili mužstvo tak, že by šlo jednoznačně za postupem. Výhledově bychom ale do baráže chtěli a pak by se vidělo.

Vrchlabí patří k nejnavštěvovanějším týmům druhé ligy. Diváků bývá okolo tisícovky.
Fanoušci jsou kapitola sama pro sebe. Chodí dlouhodobě a budují tradici. Ve finále jsou náš největší partner. Díky nim můžeme mít podporu od města i dalších sponzorů a můžeme to provozovat tak, jak to provozujeme. Hokejisté sem chodí hrát rádi.

Je ve Vrchlabí nějaký hráč profesionálem?
Myslím, že by to asi nikoho neuživilo. Nějaké peníze za to kluci samozřejmě berou, o živobytí se ale musí starat jinak. Máme pár studentů a mladých kluků, ostatní musí pracovat.

Je těžké si najít v práci volno?
V základní části, která není zdaleka tak vytížená, to takový problém není. Navíc všem vycházíme vstříc.

Hokej se ve druhé lize musí dělat srdcem, že?
Je to tak. Není tady nikdo, kdo by hokej dělal pro peníze. Kdyby se přepočetly na čas, který tu kluci stráví, nedávaly by žádné smysluplné číslo. Stejně tak pro vedoucí, trenéry a všechny okolo.

Vy jako sportovní manažer máte také jinou práci? Zatím ji určitě musím mít. Živím se prodejem svářeček.

Jak časově náročné je dělat manažera ve druhé lize?
Protože mám na starosti nejen áčko, ale i mládežnické týmy, tak to sežere dost času. Nejvíc práce bývá před sezonou, kdy se buduje tým a jedná se s hráči. I během ní se neustále něco řeší, třeba střídavé starty a hostování. Spolupracujeme totiž s Hradcem Králové a Benátkami nad Jizerou, potažmo tedy Libercem. Nedokážu to přesně odhadnout, hodiny jsem nikdy nepočítal, ale je to dost času.

Psychicky je to také náročné?
No, je to práce s lidmi... Každý, kdo s nimi pracuje, tak o tom něco ví. Máme ale skvělý realizační tým, parádní diváky, podporu od pana majitele Cermana, města a dalšího jednatele pana Mečíře. Protože si rozumíme a nevytváříme na sebe nesmyslné tlaky, tak nás to všechny baví. Někdy samozřejmě přijde krize, dá se to ale zvládnout.

Můžete naznačit, kolik je váš roční rozpočet na A-mužstvo?
Můžu, my se tím nijak netajíme. Většinou to bývá okolo tří a půl milionu. V tom je schované úplně vše: odměny hráčům, realizačnímu týmu, náklady na dopravu, propagace, výstroj... Kolem této částky se pohybujeme třetím rokem. Letos jsme dali trochu více do propagace před play off, což se nám potom vrátilo v návštěvnosti, která byla vynikající. Dělali jsme také nové dresy.

Na co se dají ve druhé lize lákat sponzoři?
Svým způsobem musí mít hokej také rádi a mít k němu vztah. Vyjadřují tím podporu naší činnosti. Že by se to sponzorům vrátilo ve vyšší prodejnosti, moc časté není. Díky tomu, že je ve Vrchlabí velká podpora diváků, to ale pro partnera jistá prestiž samozřejmě je.

Co by podle vás mohlo druhé lize pomoci a co byste změnil?
Když budu úplně konkrétní, nám by nejvíc pomohlo, kdyby postoupil Dvůr Králové (města od sebe dělí 36 kilometrů, pozn. redakce). Má našlápnuto výborně (rozhovor vznikal ještě před sobotním zápasem, ve kterém Dvůr Králové skutečně oslavil postup, pozn. redakce). Samozřejmě by nám zvedl konkurenci v boji o některé hráče, tahle regionální derby by pro nás ale byla výhrou. Jinak se o druhé lize říká, že je extraligou pracujících. Myslím, že by taková měla zůstat. Nám by možná vyhovovalo, pokud by se šlo do ještě větší regionality. V základní části bychom chtěli hrát s týmy, jako jsou Kolín, Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, ke kterým máme blíž, a méně hrát proti klubům ze severu a západu Čech. To jsou pro nás dlouhá cestování a navíc to není divácky moc atraktivní. Bavíme se o tom na schůzích. Každý tým na to může mít jiný názor, proto se pak vybere nějaké adekvátní řešení.

Všiml jsem si, že jste hodně aktivní na klubovém Facebooku, kam přidáváte novinky i názory.
Komunikace s fanoušky je důležitá. Zdálo se nám, že to trochu vázlo. S ničím se moc netajíme a snažíme se být otevření. Samozřejmě jsou situace, které je potřeba řešit interně. Když některé věci nejsou stoprocentní, tak je samozřejmě ven pustit nemůžu. To bývá většinou před sezonou, kdy fanoušci očekávají nová jména. Spousta věcí se ale děje na poslední chvíli. Jinak mě to baví. Dám nějakou informaci, která může být zajímavá, a lidé si ji přečtou. Proč ne...

Jsou tedy známé nějaké novinky pro příští sezonu?
Chtěl jsem si dát od hokeje chvilku pohov, zatím se mi to ale vůbec nedaří. Nějaká jednání už probíhají. Měl by přijít jeden člověk, celkem zvučného jména, i když poslední rok také působil v nižší soutěži. Měl by se sem přestěhovat. Není to ale přestupová bomba. Chceme ho zapojit do dění v klubu – na trénování i pro áčko. Do obrany bychom chtěli zkušenějšího beka. Je totiž možné, že někteří kluci odejdou a dojde ke změnám. Kostra by se ale dramaticky měnit neměla. Chceme tým budovat, postupovat dál a zapracovávat vlastní hráče. Máme hodně kluků v dorostech a juniorech Hradce Králové, někoho v Liberci nebo v Mladé Boleslavi. Je ale otázka, jak bude nastavená juniorská extraliga a kolik kluků nám budou ochotní pouštět. Uvidíme.

Bude pokračovat Martin Filip, který v prosinci oslaví 46. narozeniny?
Troufnu si odhadnout, že pokud Martina nezlanaří někdo jiný, bude u nás dál pokračovat. Chtěli bychom to.

Co k němu říct? Znovu byl nejproduktivnějším hráčem týmu.
U Martina je každý rok otázkou, jestli bude pokračovat a jaký pak bude výsledek. Letos mě mile překvapil. Opět podával výborné výkony a v play off byl rozdílovým hráčem. Samozřejmě k sobě potřebuje vhodné typy, což byl letos Tomáš Šťastný a našel se u něj i Michal Procházka.