HC Stadion Vrchlabí – Na vrchlabský led se v mladoboleslavském dresu vrátil Martin Rýgl!
Rozhovory

Na vrchlabský led se v mladoboleslavském dresu vrátil Martin Rýgl!

10.02.2016
Tomáš Brož


Píše se září roku 2007 a začíná startovat další sezóna první české hokejové ligy, ve které bude hrát poprvé v historii i Vrchlabí. Do Krkonoš se tehdy opět po roční pauze vrací nadějný liberecký bek Martin Rýgl, který už má za sebou i extraligové zkušenosti. Na konci první prvoligové sezóny má na svém kontě sedm gólů a patnáct asistencí, což ho řadí do pozice neproduktivnějšího vrchlabského obránce. Další sezónu už ale Martin Rýgl ve Vrchlabí nepřidal a za krkonošský tým doposud celkově odehrál 59 utkání.

Dnes, o osm let později, má na extraligové scéně už přes 300 ligových zápasů a stal se s osmi body nejproduktivnějším obráncem loňské baráže o extraligu. Dnes již devětadvacetiletý zadák však nebyl v sezóně 2007/08 jediným mladým Vrchlabákem, který se později zapsal do povědomí širokého spektra hokejových fanoušků. Z útočníků stojí za zmínku kupř. budoucí slovenský reprezentant Richard Rapáč, jenž aktuálně působí v nejvyšší slovenské lize v Popradu nebo účastník MS se slovinským národním týmem a dnes důležitý stavební kámen budějovického Motoru Rok Pajič. Z obranných řad pak nutno vyzdvihnout dnes excelentního litvínovského beka Petra Chaloupku, který v loňské sezóně dotáhl chemiky k historicky prvnímu extraligovému titulu nebo Jakuba Nakládala, který aktuálně bojuje o své místo v sestavě Calgary Flames a v roce 2012 dokonce získal s českou reprezentací bronzovou medaili na MS. Vrchlabské tyče v té době střežila dnešní brankářská jednička pražské Slavie Saša Hylák, který dokázal s Košicemi dvakrát zvítězit ve slovenské extralize. Ve středu 10.února se do svého bývalého vrchlabského působiště alespoň na dva dny vrátil právě Martin Rýgl, který aktuálně nastupuje v pátém celku ELH Mladé Boleslavi. Na tréninky svěřenců Františka Výborného, kteří v době reprezentační přestávky trénují právě ve Vrchlabí, se můžete přijít podívat ještě 11.2 od 9:45 a 15:00.

Martine, co děláte ve volných chvílích, když zrovna nehrajete hokej?

Teď, když je sezóna, tak hodně odpočívám. Rád si vyrazím s přáteli na dobré jídlo nebo si zajdu do kina. Přes léto pak chodím o volných chvílích víc sportovat. S klukama chodíme na golf nebo třeba i na tenis.

Za kariéru jste prostřídal přes jedenáct klubů a Váš životopis rozhodně není žádné nudné čtení. Co byste označil za největší hokejový úspěch a nejkrásnější moment v dosavadní kariéře?

Doufám, že nejlepší hokejová léta ještě přijdou. S dosavadním vývojem kariéry můžu být určitě spokojený, už několik let za sebou hraju extraligu. Myslím ale, že by šlo dosáhnout i nějakých vyšších met a úspěchů. Za nejhezčí a nejemotivnější moment mojí kariéry bych určitě zvolil rozhodující gól v zápase o postup do extraligy, který jsem vstřelil loni ještě za Chomutov proti Slavii. Branka padla v prodloužení. Slavii tehdy de facto poslala do první ligy a Chomutov se díky této výhře vrátil zpět do extraligy.

Přesto jste Chomutov opustil a teď hrajete za Boleslav…

Sezónu jsem začal v Chomutově, jak se předpokládalo. Trenér Růžička si ale přivedl nové obránce a vyplynulo z toho, že jsem pár utkání odehrál za Kadaň. Poté už přišla příležitost hrát za Mladou Boleslav, za což jsem hrozně rád. Nyní se má situace tak, že jsme se s Boleslaví domluvili na hostování do konce sezóny.

Nesmím také opomenout část kariéry, kterou jste strávil tady ve Vrchlabí. Jak na ty časy vzpomínáte?

Byla to moc fajn doba a na Vrchlabí vzpomínám jedině v dobrém. Hned jak jsme sem přijeli, tak jsme s klukama na Vrchlabí zavzpomínali. Teď jsme v Boleslavi vlastně tři bývalí Vrchlabáci. Pár zápasů tady totiž tenkrát odehrál i Michal Bárta (17 utkání) a Honza Holub (7 utkání). Já byl ve Vrchlabí nejprve na dvanáct utkání v druhé lize a po postupu do první ligy jsem tady strávil téměř celou sezónu. Jezdilo nás z Liberce vždy tak šest, nebo sedm a s většinou z těch kluků se ještě pořád vídám. Největší vzpomínky na Vrchlabí mám z derby s Hradcem, to byly nevšední zážitky. Celá sezóna se nám ale tenkrát jako nováčkům velmi povedla. Postoupili jsme tuším z šestého místa do play-off, odehráli jsme tu řadu výborných utkání a fanoušci byli tenkrát taky skvělí. Celé to angažmá bylo moc příjemné.

Celou kariéru působíte v českých soutěžích. Nelákalo by Vás v budoucnu zkusit i zahraniční angažmá?

To těžko říct. Kdyby přišla nějaká zajímavá zahraniční nabídka, tak bych jí určitě zvážil. Na druhou stranu jsem spokojený s tím, co mám. Hrát extraligu v klubu jako je kupř. Mladá Boleslav, je pro mě ideální. Takže kdybych mohl na takovéto úrovni působit dál, byl bych jedině rád.

Dáváte si nějaké osobní cíle?

Můj osobní cíl je totožný s cílem celého týmu. Po základní části bychom byli rádi do šestého místa (pozn. red. Boleslav se aktuálně nachází na páté příčce a sedmý Zlín na ní ztrácí osm bodů.), což se nám zatím daří a máme ke splnění solidně nakročeno. Teď se tedy soustředíme především na to, abychom zvládli splnit tento cíl. Pak v play-off by bylo pěkné postoupit přes čtvrtfinále, to by bylo super. To jsou takové naše nejbližší plány. Z osobního hlediska se mi až tolik do budoucna koukat nechce. Mám smlouvu do konce sezóny a uvidím, kde budu působit dál.

Martinovi děkujeme za rozhovor a přejeme mu v jeho budoucí kariéře mnoho úspěchů!

foto: Petr Kraus