HC Stadion Vrchlabí – Tomáš Šťastný v účast na Univerziádě moc nevěřil
A Team

Tomáš Šťastný v účast na Univerziádě moc nevěřil

17.03.2015
Marek Komárek

Jedním z cílů druholigového hokejisty může být mj. účast na Zimní světové univerziádě. Z vrchlabského celku se podařilo na tuto akci probojovat mladému útočníkovi s číslem 97 – Tomáši Šťastnému. Turnaj nám zhodnotil ze svého pohledu. Navíc se pokusil i odhadnout vítěze západní části druhé ligy a případného postupující do vyšší soutěže.

Zahrál sis na letošní Univerziádě, jak se ti podařilo dostat do týmu?

Byli čtyři kempy. Objel jsem všechny čtyři. Na tom posledním jsem měl pocit, že jsem pouze do počtu, ale nakonec to vyšlo. Týden před koncem ledna jsem se dozvěděl, že pojedu. Klubu jsem se musel zeptat, zda mě pustí. S tím problém naštěstí také nebyl. Nevěděl jsem, co od toho čekat.

Jaká byla kvalita hokeje?

Byli jsme se podívat na první zápasy. Tuším na Švédsko a Rusko. Nevěděl jsem, že to bude tak dobrý hokej, trochu jsem se obával toho, jak budeme vypadat my. Měl jsem z toho trošku respekt. Dostali jsme ale dobrou skupinu. Byl to dobrý hokej, hodně mě to bavilo. První zápas se Slovenskem byl skvělý po všech stránkách.

To jsi dokonce dal i branku.

Přesně tak. Potom přišlo Španělsko a následně Čína. To nejsou moc hokejové země. Španělsko ale špatné nebylo, bruslili, dohrávali souboje. Systematicky na tom byli hůř. Rychlostí a bojovností by se možná vyrovnali týmům ve druhé lize. Prohráli by, ale rozhodně ne nějakým vysokým výsledkem.

Nakonec se úspěšný šampionát nepodařilo dotáhnout do medailového konce.

Prohráli jsme s Kazachstánem. Přestříleli jsme je asi o 30 střel, prohráli jsme 2:1. A my jsme věděli, že jakmile neprojdeme přes semifinále, tak nás Kanada i Rusko pravděpodobně přehrají. To byli hokejisti. Rusové tam měli chlapy z KHL, ostatní hráli druhou nejvyšší ruskou ligu. Ta se s druhou českou nedá srovnat.

Vrátíme se k naší druhé lize, koho bys teď favorizoval?

Přál bych to hodně Kobře, mám tam kamarády z té Univerziády. Všichni jsou to skvělí kluci. Ze Sokolova moc hokejistů neznám, každopádně z hokejového hlediska si myslím, že půjde o souboj Sokolova a Kobry a Baník je pravděpodobně o kousek přetlačí jako v základní části. Budou tam možná znát i kluci z Karlových Varů.

Do postupu se mohou přimíchat samozřejmě i týmy z východní části, na základě dosavadních výsledků hlavně Přerov a Vsetín.

I odtamtud se mnou byli kluci na Univerziádě. Přerov, případně Poruba do toho podle mého mohou také hodně úspěšně zasáhnout.

Srovnal bys nakonec hokejové zázemí ve Vrchlabí s dalšími kluby, kde jsi hrál?

Jsou tu výborní fanoušci. Nikde asi víc nechodí, možná v Táboře. Tam ještě víc nadávají (směje se). Zázemí tady máme perfektní. Na první ligu je to tady určitě. Porovnávat můžu s Hradcem, kde jsem nějakou dobu hrál ještě v dobách první ligy a Vrchlabí by z toho srovnání nevyšlo vůbec špatně. Jak jsem říkal, spousta prvoligových zázemí je horších. Třeba Beroun (v době, kdy hrál první ligu pozn. red.).