HC Stadion Vrchlabí – Šel bych do toho znovu, říká David Výborný
Rozhovory

Šel bych do toho znovu, říká David Výborný

05.02.2015
Jana Poskerová

Tým Mladé Boleslavi hledal kvalitní zázemí pro hokejové tréninky, a tak přijel na soustředění do Vrchlabí. Sportovní manažer Boleslavi věděl, že v Krkonoších bude o extraligový tým moc dobře postaráno. Hráči se dva dny proháněli po vrchlabském ledě, byli plavat a v rámci odpočinku zhlédli také zápas domácího týmu proti Řisutům. Byli jsme u toho a požádali jsme o krátký rozhovor ikonu boleslavského hokeje – kapitána týmu Davida Výborného.

Vaše kariéra je bohatá na úspěchy, máte medaile z mistrovství, z olympiády, úspěchy ze Spartou. Které trofeje si nejvíce ceníte?
Nejvíce si cením zlaté medaile z Vídně z roku 1996, bylo to moje první mistrovství světa.

Máte doma „vitrínu slávy?“
Vitrínu nemám, ale medaile mám dané do dřeva. Zatím jsem si je ale ještě nevystavil.

Je něco, čeho jste se kvůli hokeji vzdal, nebo nemohl dělat?
S vrcholovým sportem se člověk tak nějak vzdá toho dětství a dospívání, že jsem si neužil jako kluci, kteří hokej nehráli. Napravím to až teď.

Čím byste byl, kdybyste nehrál profesionálně hokej?
To těžko říct, v té době se u nás měnil režim, když jsem byl ještě na škole. A vůbec se změnila spousta věcí, takže vlastně nevím.

Máte hokejového nástupce?
Ne, ne, nemám.

Co pro Vás byl zlomový okamžik kariéry?
Teď v těch pozdějších letech to byl sestup Boleslavi do první ligy a její následný návrat zpět do extraligy. To bylo zlomové.

Nedávno jste oslavil 40. narozeniny a v rozhovoru pro Váš web jste naznačil, že by to letos mohla být Vaše poslední aktivní sezóna…
Ano, je to možné. Myslím si, že když to vezmu v procentech, tak se to vše přiklání k tomu, že už nebudu dál hrát. Uvidíme po sezóně.

S hokejem jste toho hodně procestoval, měl jste možnost poznat více města, kde probíhaly turnaje?
To ne, když hrajete, tak ty města nemáte šanci poznat. Člověk jen spí, jí, hraje, relaxuje, nebo trénuje. Na poznávání bude čas teď po kariéře. Určitě se chci vrátit do USA a do New Yorku, ze kterého znám jen haly. Takže to bude teď první cestovatelská zastávka.

Jak byste jedním slovem definoval Vaši kariéru.
Poctivost.

Pokud by Vám znovu bylo 14 a stál byste před zimákem, šel byste do toho zase?
Určitě ano. Hokej je krásná věc, zvlášť když se člověku podaří dlouhodobá kariéra. A mně se povedla a hlavně jsem byl zdravý.

Davida Výborného jsem poprvé zaregistrovala na přelomu let 1993/1994, kdy se účastnil Mistrovství světa 20, konaného v Ostravě a Frýdku-Místku. Lístek na zápas stál tenkrát 10 Kč, na semifinále 20 Kč, finále v Ostravě bylo asi za 30 Kč. Byl to první rok, kdy dvacítka byla rozdělena na tým ČR a SR. David Výborný byl kapitánem týmu a dokonce byl vybrán do All-Star týmu. Českou republiku mimo něj prezentovali např.: Marek Malík, Jaroslav Špaček, Radim Tesařík, Libor Procházka, Tomáš Vlasák nebo Václav Prospal. Prostě dobrý ročník.
A perlička z redakce: V roce 1994 pouze jeden člen redakce vlastnil občanku, dva byli školou povinní a dva tahali ještě kačera.

O kariéře Davida Výborného se více dovíte na stránkách jeho domovského klubu zde .