HC Stadion Vrchlabí – Vhodné jídlo a spánek jsou pro Jakuba Neužila před utkáním nejdůležitější
A Team

Vhodné jídlo a spánek jsou pro Jakuba Neužila před utkáním nejdůležitější

01.10.2014
Marek Komárek

Nový muž s maskou v brance Stadionu Jakub Neužil byl dalším ideálním terčem na rozhovor. Vyjádřil se k dosud odehraným utkáním, zmínil působení ve Spartě, zabrousil do budoucnosti a popsal i nehokejové věci. Právě tato posila je na očích fanoušků nejvíce. Roli jedničky zvládá i přes svůj věk na výbornou. Podívejte se tedy na souhrn všech otázek Jakubovi položených.

Co jsi před angažmá v druhé lize o této soutěži věděl?

Abych pravdu řekl, tak skoro nic. Nikdy jsem neviděl žádný zápas, takže vůbec nevím, jaká mužstva jsou silná a jaká ne. To je podle mě dobře, protože se na každý zápas můžu připravovat úplně stejně.

Jak na tebe působí podhorské městečko Vrchlabí? Jak se tu žije ve srovnání s Prahou?

Město je velmi pěkné. Je vidět, že se nachází pod horami, protože je tady velmi čistý vzduch. Přijde mi také, že lidé tady nežijí v takovém spěchu a stresu jako v Praze. A co je asi hlavní, tak jsem byl velmi příjemně překvapen atmosférou na zdejším stadionu. Je vidět, že lidé tady mají k hokeji docela blízko.

Bydlíš poblíž nebo dojíždíš? Jak to zvládáš?

Jsem z Prahy, takže převážně dojíždím. Ale občas tady i přespím. Zvládám to dobře, cestování mi nikdy nedělalo problémy. Jsem na to docela zvyklý.

Jakou máš pozici ve Spartě? Počítají tam s tebou do budoucna?

Bylo mi řečeno, že momentálně pro mě nemají místo. To je hold úděl velkých klubů. I přesto na tamní působení vzpomínám dobře. Zachytal jsem si finále extraligy dorostu i juniorů. Ale to teď už vůbec neřeším. Jsem tady ve Vrchlabí a chci týmu pomoct k dobrým výsledkům a sám sebe posunout dál.

Jaké hokejové cíle máš ve Vrchlabí? Jaké cíle máš obecně? Extraliga, NHL?

Co se týče Vrchlabí, tak proč neříct, že se chci s týmem poprat o postup do první ligy. Někdo by si mohl možná klepat na čelo, ale já jsem zvyklý ze Sparty na ty nejvyšší cíle. Tým máme podle mého názoru dostatečně kvalitní. Co se týče mě osobně, tak konkrétní cíle nemám. Jsem ale docela ambiciózní člověk. Kdybych v budoucnu chytal třeba extraligu, tak by to bylo super. Pořád se chci posouvat dál a zlepšovat se. S jistotou můžu říct, že druhá liga pro mě není strop.

Co bys řekl k zápasům s Jindř. Hradcem a Jabloncem? Co tě překvapilo?

V zápase v Jindřichově Hradci jsme měli nejprve smůlu, když jsme minutu před koncem dostali smolný vlastní gól, avšak o pár sekund později jsme měli zase velké štěstí, když jsme dokázali zápas ještě vyrovnat. Co se týče zápasu s Jabloncem, tak první gól byl po mojí chybě. Pak jsme zápas sice dokázali otočit, ale soupeř i díky přesilovkám dokázal nakonec vyhrát. Musím ale říct, že v obou zápasech jsme měli neskutečný počet vyloučených. Nejhorší na tom je, že skoro všechny fauly jsou holí. V zápase pak hrajeme mnoho oslabení, což nás stojí spoustu sil a soupeře pak zbytečně dostáváme do hry.

Jak ses těšil na derby s Trutnovem? Vnímal jsi před tímto utkáním zvýšenou motivaci a pozornost? Nepadla v kabině nějaká sázka nebo něco podobného?

Na zápas jsem se těšil hodně. Každé derby je speciální zápas. I když jsem proti Trutnovu nikdy v životě nehrál a ani stadion jsem neznal, tak už jsem od kluků v kabině slyšel, že zápasy jsou prý docela vyhrocené a i tamější fanoušci jsou docela bouřliví. Žádná speciální sázka v mužstvu neproběhla.

Co samotné utkání?

Zápas to byl docela těžký. Měli jsme štěstí, že nám tam pár minut před koncem spadl rozhodující gól. Pak už jsme si to pohlídali. Musím také hlavně říct, že jsem byl nadšený z podpory našich fanoušků. Vytvořili tam super atmosféru a jen potvrdili svoji pověst.

Jaké jsou tvé mimohokejové koníčky?

Občas si jdu zahrát fotbal s přáteli. Sleduji třeba také silniční cyklistiku. Dále mám rád docela literaturu. Snažím se poslední dobou hodně číst. A v neposlední řadě se snažím pořád zlepšovat v angličtině. V průběhu příštího roku si chci udělat ještě vyšší certifikát, než momentálně mám.

Jak vypadá tvůj klasický den, ve kterém máš zápas? Nějaké rituály?

Pro mě jsou hlavní dvě věci. A to jsou spánek a vhodné jídlo. Když tyto dvě věci splním, tak vím, že jsem na zápas stoprocentně připravený. Jinak žádné speciální rituály nemám.

Foto: Petr Kraus