HC Stadion Vrchlabí – HC Krkonoše před novou sezonou
Rozhovory

HC Krkonoše před novou sezonou

12.08.2012
Tomáš Pavlík

Prázdniny se překulily do své druhé poloviny, zimní stadion má připravený led a jednotlivé mančafty už nazuly brusle, aby mohly začít tréninky. Kromě ledu je před vrchlabskou mládeží skoro týdenní soustředění v Trutnově a Herlikovicích. O mládeži jsme hovořili s jejím šéftrenérem Pavlem Bieglem.

Začátkem se vraťme ještě k uplynulému ročníku. Jak hodnotíte mládežnické výběry v sezoně 2011/2012?
Po sportovní stránce se více méně naplnila předsezónní očekávání. Juniorka udržela soutěž, čímž splnila cíl, juniorka „B“ byla skutečně rezervou v dobrém slova smyslu. Mladší dorost dosáhl na 4.místo v lize, což je historicky nejlepší umístění v této kategorii. Celostátní žákovská liga 8. a 6. třídy má ve své skupině 4 extraligové kluby, čímž se jedná o velmi kvalitní soutěže. Přestože se oba celky umístily ve spodní polovině tabulky, určitě nezklamaly. Jediné dvě kategorie, od kterých se mohlo čekat více, byly 7. a 5.třída v Krajské žákovské lize. Ty v součtu o několik bodů nepostoupily do horní poloviny nadstavby s Libereckým krajem. Ale o žádný velký propadák se nejedná... Nejmladší kategorie nehrají na umístění v dlouhodobé soutěži, nic méně herně se jim vcelku dařilo.

Teď k Vám. Co je vlastně náplní práce šéftrenéra?
Snažíme se nastartovat model práce s mládeží fungující v extraligových klubech upravený na místní podmínky. Z toho vychází i má náplň práce. Ve zkratce řečeno je to metodické řízení tréninkového procesu všech mládežnických kategorií. Konkrétně tedy od tvorby rozpisu ledů přes konzultace ročních tréninkových plánů a kontroly jejich plnění, přímé vedení tréninkových jednotek, organizační zabezpečení v součinnosti s organizačním pracovníkem až po koordinaci práce s Trutnovem. A to jsem určitě leccos opomněl...

Celkem mají HC Krkonoše (včetně Trutnova) 12 mládežnických týmů. Bude tomu tak i v příští sezoně, nebo budou týmy přibývat/ubývat?
Pro následující sezónu nemáme obsazenu kategorii Krkonoše II pro minihokej ročníku 2005. V době přihlášky do soutěží jsme měli málo početný kádr. To se sice v průběhu září změní příchodem nových adeptů ze školy bruslení, ale to už je pro registraci do soutěže pozdě. Ale to nevadí, je celá řada turnajů pro tuto věkovou kategorii a tak děcka o nic nepříjdou. Doufám, že jedna změna přece jen nastane. Nikoliv v počtu týmů, ale v úrovni soutěží, které hrají. Rádi bychom, aby dorost byl po zvládnutí soutěže v kraji úspěšný i v kvalifikaci o postup do celostátní soutěže staršího dorostu. Tím bychom měli všechny kategorie na celostátní úrovni.

Plánujete nějaké změny na trenérských postech?
Ano. Už proběhly, to je v praxi běžná věc. Navíc „sňatek“ s HC Trutnov přináší v oblasti logistiky práce s mládeží svá specifika. V kombinaci s Trutnovem vypadá obsazení trenérských postů takto:

Junioři - Houda, Vlček
Dorost - Srnský, Vácha
Mladší dorost - Mach, Srnský
8.třída - Holeček, Soukup
7.třída - Řehák, Bláha
6.třída - Soukup, Holeček
5.třída - Bláha, Chytráček
4.třída - Malinský, Biegl P.
Přípravka - Minárik, Vaníček, Fiala
Trenéři brankařů - Haas, Biegl R.

Začali nějací junioři přípravu s A-týmem, případně kolik jich bude mít šanci zahrát si "kraj"?
Dá se říci, že všichni. Přípravné období měli hráči tréninky spojené... Na ledě už tomu tak nebude, bude záležet především na jejich výkonnosti podložené zodpovědným přístupem. Určitě šanci někteří z nich dostanou...

Máte v úmyslu nějaké zpestření přípravy pro mládež v letní přípravě?
Zpestřením určitě bylo instalování in-line plochy na zimním stadionu a v rámci soustředění připravujeme pro kluky jedno překvapení.

Jaké trable s mládeží jste museli v poslední době řešit a co Vás naopak potěšilo?
Vadí mi předčasné odchody mladých hráčů. Je naprosto normální, že talentovaný hráč odejde do většího oddílu pokoušet štěstí, ale je pro mě neakceptovatelné jakou formou se to děje... A potěšilo? Toho je naštěstí více. Velkou radost mám například z narůstajícího zájmu o školu bruslení, který ve stejně velkých spádových oblastech nemá obdoby.

Jaké je ve Vrchlabí zázemí pro výchovu potenciálních talentů?
Ve srovnání s jinými kluby v kraji je na velmi dobré úrovni. Máme velkou podporu města, bez které bychom těžko mohli mít led od srpna do března. Více než standardní je i úsilí jednatelů HC Stadion Vrchlabí či ředitele ZS a jeho zaměstnanců. Výsledkem toho je vybudování dvou velkých šaten pod tribunou u boxu časomíry, nových sprch v jedné z již stávajících kabin, výměna chladícího zařízení, instalování in-line plochy a tak bych mohl pokračovat dál...

Jak velký je ve Vrchlabí zájem hrát hokej?
Hokej je náročný a má nálepku drahého sportu. A tak i když je hokej ve Vrchlabí populární, neznamená to automaticky, že se děti do hokeje jen hrnou. Snad se nám podařilo přes školu bruslení nastartovat proces přílivu dětí do školy bruslení. Pro příští rok bychom pak rádi více zhodnotili nárůst dětí ve školičce bruslení a přivedli do přípravky podstatně více adeptů.

Případně je někdo ve vrchlabských juniorech nebo i mladších kategoriích, kdo by se mohl jednou hokejem živit?
Na tuto otázku nelze odpovědět. Obecně vzato je mnoho faktorů, které ovlivní další vývoj jedince. Chleba se láme až v juniorském věku a v této kategorii nikdo takový není. Kdyby byl, nehraje již u nás...

Bude se konat letos nábor do hokejové přípravky?
Samozřejmě. Škola bruslení začíná v sobotu 22.9. v 9.00. Z této školy bruslení pak přecházejí zájemci o hokej do přípravky.

Jaké jsou cíle vrchlabských mladíků (včetně juniorů) do příští sezony?
Junioři budou mít stejný cíl jako vloni, tedy udržet soutěž. Cílem dorostu je postup do celostátní soutěže a mladší dorost by měl navázat na loňský úspěch. U ostatních kategorií není konečné umístění až zas tak podstatné. Důležitý je výkonnostní růst jednotlivých hráčů.