HC Stadion Vrchlabí – Aleš Kmoníček: "Nechci si stěžovat a brečet, jako to dělá druhá strana."
Rozhovory

Aleš Kmoníček: "Nechci si stěžovat a brečet, jako to dělá druhá strana."

21.02.2009
Jan Pečeňák

V současné situaci, která nastala při vypjaté čtvrtfinálové sérii mezi Vrchlabím a Hradcem Králové, jsme se zeptali na pár otázek sportovního ředitele vrchlabského klubu pana Ing. Aleše Kmoníčka. Ten nám sdělil svůj názor na několik kritických momentů, které vznikly při vzájemných utkáních mezi Vrchlabí a rivalem z Hradce Králové.

Dobrý den, vím, že jste nechtěl moc o současné vypjaté situaci po pěti odehraných čtvrtfinálových bojích moc mluvit, přesto by mě zajímal Váš názor na to, co je příčinou tak vyhroceného stavu?

Dobrý den, nechce se mi vůbec o tom bavit, nechci si stěžovat a brečet, jako to dělá druhá strana. Na takovou úroveň opravdu nechci klesnout. Chci, aby vyhrál ten lepší a hlavně, aby vše proběhlo pouze na ledě.

Naše fanoušky by ale zajímal Váš pohled na situaci, na neustálé obviňování ze strany hradeckých na nedostatečnou nebo prakticky žádnou pořadatelskou službu apod.

Nechci to opravdu rozvádět, ale tedy pár poměrně důležitých momentů, které přispěly dle mého k vyhrocení celé situace Vám tedy povím.

Na každém stadionu, ten hradecký nevyjímaje, se občas stane něco s čím neudělá ani „předimenzovaná“ pořadatelská služba vůbec nic. Ať už se jedná o vhození čehokoliv na led, polití hráčů, trenérů atd., o verbálním napadání hostů ani nemluvě. A z tohoto důvodu není výjimkou ani stadion ve Vrchlabí, ale ani stadion v Hradci Králové.

Proč nikdo z Hradce nehovoří o tom, jak je možné, že v Hradci při zápase polévali hradečtí fanoušci naše hráče , trenéry a ostatní členy realizačního týmu pivem a vším možným? Proč nikdo nehovoří o tom, že zásluhou velmi nevhodného zásahu hradeckých pořadatelů po skončení 4. čtvrtfinálového zápasu skončil jeden náš fanoušek v nemocnici s rozraženou hlavou a další mladík s pohmožděninami na celém těle? Každý, kdo byl přítomen na těchto utkáních si musí udělat obrázek o tom, jestli byla v HK zajištěna dostatečná pořadatelská služba.

I když se mi to nelíbí a jsem z toho znechucen, nebudu přece nikomu vyhrožovat právníkem a podávat žaloby a podobné věci. Ve vyhrocených situacích se to bohužel někdy stane, a naším úkolem je se snažit o to, aby se to příště již neopakovalo.

A co říkáte na to, že někteří členové hradecké pořadatelské služby, kteří se účastnili i utkání u nás, vtrhli mezi naše fanoušky, roztrhali domácím transparent a vyprovokovali tam potyčku?

Co mám k tomuto říct? Nejprve jsem tomu nevěřil, ale mám již k dispozici fotografie, kde je to, o čem mluvíte, zachyceno.

Co údajné sklo na střídačce hostujícího celku?

To, že bylo sklo na střídačce nevím, viděl jsem sice nějaké fotky, ale to je vše. Pokud tam sklo bylo, tak je otázka, jak se tam dostalo a kdo ho tam donesl. Na celém ZS se neprodává nic ve skle, takže pronést tuto láhev na stadion mohl kdokoliv , a to včetně hradeckého fanouška nebo někoho z hodně početného realizačního týmu hostujícího celku. Samozřejmě to mohl být i náš fanoušek. Každopádně se nechci dostat ke spekulacím, snažím se o to, abych zjistil co nejvíce informací k tomuto údajnému incidentu. Ale nic jiného, než-li fotky, které se objevily na hradeckém webu, nemám prozatím k dispozici. Pokud došlo ke zranění hráče vinou této lahve, tak je to samozřejmě nepříjemné, ale opravdu o tom více nevím a spekulovat nebudu.

Co říkáte vběhnutí hostujícího manažera na ledovou plochu?

Podívejte se, překvapilo mě to, stejně jako asi všechny diváky, ale ne zase až tak moc!

Jak to myslíte?

Tak nevím, jestli je normální, aby manažer celku stál při zápase na střídačce a neustále komunikoval s rozhodčíma namísto trenérů. Těch nenormálních věcí však bylo více.

Povídejte ….

Třeba při druhém domácím utkání vlétl manažer hradeckého celku nepochopitelně také do kabiny rozhodčích, aby jim asi něco vysvětlil. Podobně tomu bylo i při čtvrtém zápase v HK, kdy stejný manažer křičel na delegáta utkání nahoře na tribuně. Takže to vběhnutí na led už bylo něco jako třešnička na dortu.. Ne vážně, mrzí mě, že právě těmito momenty se veškeré dění okolo ještě více vyhrocuje, a je to naprosto zbytečné. Měli bychom chodit na hokej se pobavit, protože stejně vyhraje jen jeden, a to ten, který dokáže 4x vyhrát, takže proč se ještě nervovat a rozčilovat mezi sebou!?

Myslím si ,že všechny zápasy této série jsou napínavé, dramatické, padá celkem dost gólu, pro diváka atraktivní. Ale co se děje okolo, to fakt nechápu.

Ale nechme už toho, řečeno toho bylo dost. Na závěr ještě jedna věc. Je mi jasné, že i mezi našima fanouškama se najde někdo, kdo udělá hloupost nebo mu ujedou nervy, neházím vše pouze na fanoušky Hradce. Jsme však především lidé a chodíme na stadion za zábavou, a ne něco vyprovokovat, nebo se porvat. Doufám, že si to všichni uvědomí.

Pevně věřím, že nadcházející zápas v Hradci Králové, popřípadě 7. utkání ve Vrchlabí proběhne v poklidu, a že uvidíme kvalitní utkání se šťastným koncem pro nás.