HC Stadion Vrchlabí – Reportáž ze zápasu: Kobra - Vrchlabí 7:2
Zápasy

Druhý zápas play-off skončil výhrou Kobry

05.03.2018
Vendula Sahánková
Druhý zápas play-off skončil vítězně pro pražský celek vysokým poměrem 7:2. Vrchlabský tým i po výměně brankáře dostal poměrně dost zabrat a budeme pevně věřit, že nás na domácí půdě nezklame.
OF2, pondělí 5.3.2018, 18:00
Kobra
7:2
Vrchlabí
Mouček (Bílek) – Skočovský, Šteiner Do. (A), Drahorád, Verbík J., Verbík R., Kolařík – Mužík, Novák, Jedlička, Matějček, Tuma, Slanina (A), Chlapík, Šteiner Da., Kellner, Hlinka, Antončík (A), Malovický
Jelínek (od 31. Abrahám) – Tržický, Abraham, Pojkar, Jirků (A), Chleborád, Havránek, Matějček, Niko – Oppelt, Miškovský, Šimoníček, Urban, Kerekanič, Filip (C), Pšurný, Šťastný, Pilař, Moník, Procházka, Hlaváč
Třetiny: 1:1, 3:0, 3:1  Branky a nahrávky: 4. Chlapík (Novák), 25. Chlapík (Skočovský), 29. Hlinka (Chlapík), 30. Matějček (Tuma, Slanina), 45. Tuma (Skočovský, Matějček), 52. Kellner (Antončík), 57. Tuma (Verbík J.) – 5. Miškovský (Šimoníček, Jirků), 46. Filip (Šťastný). Rozhodčí: Malota – Rubáš, Tvrdík. Vyloučení: 2:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 348. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 3:1, 4:1, 5:1, 5:2, 6:2, 7:2.  

Utkání začalo útokem vrchlabského celku, načež Kobra šla do protiútoku, ale ten byl zastaven ofsajdem. První velkou šanci měl krkonošský celek, když tři hráči vyjeli proti domácí obraně, rozcupovali ji na kousíčky, brankáře složili na zem, ale díky jedné přihrávce navíc se domácí celek stihl vzpamatovat a puk jen tak tak neskončil v pražské brance. Domácí se ujali puku, rozjeli se k Jelínkovi, ale nestihli ho ani pořádně prověřit a puk už byl znovu na cestě k jejich brance. Další velkou šanci dostal Patrik Urban, dostal přihrávku k tyčce, ale Mouček se stihl přesunout a puk zachytil. Na konci čtvrté minuty se náhle dostal k puku Dominik Novák, zamířil na Adama CHLAPÍKA a ten skóroval za Jelínkova záda a domácí celek tak vedl utkání 1:0. Odpověď krkonošského celku na sebe nenechala dlouho čekat a přesně o minutu a vteřinu později Daniel MIŠKOVSKÝ získal puk za asistence Jiřího Šimoníčka a Tomáše Jirků ve středním pásmu, rozjel se proti bráně a backhandem prostřelil puk mezi Moučkovými betony. Skóre se tak vyrovnalo na 1:1. Na začátku sedmé minuty bylo odpískáno první vyloučení – z vrchlabského celku zamířil na trestnou lavici Ján Niko za podražení. Tak začala první přesilovka pražského týmu. Antončík se dostal do hezké šance z úhlu, ale puk se mu špatně odrazil od hole. Ač v oslabení, tak se vrchlabští nenechali a tlačili domácí celek do obranné třetiny. A tak vydrželi po zbytek přesilové hry Kobry. Domácí celek se konečně dokázal dostat do útočné třetiny, ale vrchlabští je nenechali dokončit jedinou akci. V polovině desáté minuty ujel Pšurný na pražského brankáře, ale jeho pokus skončil v Moučkově lapačce. Pokus střídal pokus, ale ani jeden nebyl dotažen do konce. Ve čtrnácté minutě je pískáno další vyloučení, tentokrát na straně domácího celku. Na trestnou lavici se šel posadit Karel Drahorád za vyhození puku. Vrchlabští se pokusili využít několik šancí, zkoušeli různé kombinace v útočném pásmu, ale největší šanci až po chvíli dostal Pojkar, jehož střelu Mouček opět vychytal lapačkou. Po naskočení zpět se na led se Drahorád rozjel do úniku, našel přihrávkou Tumu, ale tomu se nepodařilo zakončit. V polovině osmnácté minuty zamířil na trestnou lavici vrchlabský Martin Matějček za vyhození puku mimo ledovou plochu. Po několika vteřínách byla odpískána hra vysokou holí a rozhrávka proběhla před Jelínkem. Pražský Kellner se snažil na Jelínka dorážet, rozhodčí odpískal hru a strhla se menší potyčka. Jakkoli se snažil domácí celek kombinovat útok, nedařilo se jim a puk nakonec skončil u domácího brankáře. Třicet pět vteřin před koncem třetiny vskočil Matějček zpět na led a třetina v poklidu skončila.

Začátek druhé třetiny aktivněji začal tým z Krkonoš, střelu Šťastného Mouček vychytal. Puk létal ze strany na stranu ve svižném tempu. Oba týmy začali hrát agresivněji, hráči si nenechávají nic líbit. Ve dvacáté páté minutě se pražskému celku povedla nenápadná akce, kdy Skočovský najel po pravém křídle, nahrál Adamu CHLAPÍKOVI a ten prudkou střelou k tyči prostřelil Jelínka. Vrchlabští hráči se zdáli být zmatení, v jednom okamžiku se jich na ledě objevilo šest, což neušlo rozhodčím a na trestnou lavici byl poslán Miškovský. Roman Verbík se pokusil vypálit od modré, ale Jelínek jeho pokus chytil. Další šanci měl Novák střelou z úhlu, ale vrchlabského brankáře nepřekonal. Po návratu Miškovského na led se domácí celek pokusil znova dostat k Jelínkovi, Kellner sklepl letící puk rukavicí, ale rychleji se k němu dostal Jedlička a byla tak pískána přihrávka rukou. O několik okamžiků později byl k nelibosti hráčů i fanoušků Stadionu pískán ofsajd v jejich neprospěch. A dalším okamžikem, který hráče i fanoušky z Krkonoš nepotěšil, byl na konci dvacáté deváté minuty gól Filipa HLINKY, který dokázal pohotově zakončit puk odražený Jelínkem po střele Chlapíka. A po několika vteřínách Hlinku následoval Martin MATĚJČEK a zvýšil náskok domácího celku na 4:1. Po této brance vrchlabský Jelínek zamířil na střídačku a do branky se rozjel Martin Abrahám. Vzápětí je pískáno další vyloučení, tentokrát na straně vrchlabského týmu – a na trestnou lavici zamířil Abraham za nedovolené bránění, po kterém zůstal na ledě ležet Adam Chlapík. Během této přesilové hry se žádná velká akce nestala, jedno přetlačování o puk v rohu hřiště rozhodčí přerušil. Kobra se dostala do varu, jedna střela proti Abrahámovi střídala druhou, ale žádná akce nebyla dokončena. Na konci třicáté šesté minuty se dostal Tuma s pukem na modrou čáru, kam mu najel Matějček a vyrazil sám proti Abrahámovi. Naštěstí vrchlabský brankář byl dostatečně pohotový a puk chytil. Vrchlabští se pokusili o několik útoků proti Moučkovi, ale ani jeden neskočil za zády brankáře. Druhá třetina tak přinesla tři branky pražské Kobry.

Poslední třetina začala aktivněji opět na straně vrchlabského týmu, ale bez větších úspěchů. I domácí celek se dál snažil uštědřit další ránu týmu z Krkonoš, ale Abrahám se nedal a puk chytil. Prvním vyloučeným ve třetí třetině byl Michal Slanina a to za hákování. Vrchlabští se opět pokusili přelstít obranu domácích, ale nedostali se až k Moučkovi. Ve čtyřicáté páté minutě ujel Michal Slanina spolu s Lukášem Tumou dva na jednoho, až dojeli před Abraháma a Lukáš TUMA dokázal druhého krkonošského brankáře prostřelit. Vrchlabští si nenechali nic líbit a rozjeli útok proti Antončíkovi s Kellnerrem, kteří zůstali u brankáře. A na konci čtyřicáté šesté minuty se dokázal prosadit náš kapitán Martin FILIP, když za asistence Tomáše Šťastného vystřelil puk na Moučka, ten si nedokázal puk zpracovat a lapačkou jej usměrnil za svá záda do branky. O několik minut později byla vidět podobná akce, ale ta skončila Moučkovým zalehnutím puku, i když s velkým štěstím. Hostující celek začal na domácí hodně tlačit. Oba týmy začali hrát velice agresivně a aktivně. Z vrchlabského útoku se rozjel Hlaváč, dostal přihrávku k tyčce a ostře vypálil proti Moučkovi, ten ale zasáhl betonem. V padesáté druhé minutě se k Abrahámovi protlačil Šimon Antončík, našel tam Davida KELLNERA a ten dokázal vrchlabského brankáře prostřelit a zvýšit tak skóre na 6:2. Krkonošští se nenechali zahanbit a jejich útok předváděl jednu kombinaci za druhou, až skončil puk na domácí střídačce. Tři a půl minuty před koncem hry se dostal vrch labský tým do oslabení a na trestnou lavici zamířil Tomáš Jirků za nedovolené bránění. A poprvé za tento zápas domácí celek využil přesilové hry, Jakub Verbík nahrál Lukáši TUMOVI a ten puk propálil přese všechno za Abrahámova záda. Jako mávnutím kouzelného proutku padl na vrchlabské splín a hráčům nešlo dostat se do útočného pásma. Posledním potrestaným utkání se stal vrchlabský David Pojkar za držení. Kobra už si držela puk u své branky a v klidu dohrála zápas.


Ohlasy trenérů

Petr Hlaváč (HC Stadion Vrchlabí):
Do zápasu jsme vstoupili dobře, první třetinu jsme myslím odehráli celkem solidně. Měli jsme tam na začátku čtyři nebo pět šancí, ze kterých jsme mohli dát gól, ale nedali jsme. Pak jsme dostali jeden takový hloupý, ale podařilo se nám vyrovnat. Ve druhé třetině jsme to už nezvládli, víc jsme se starali o rozhodčí než o svou hru. Dostali jsme tam tři rychlé góly a nechci říct, že už bylo po zápase, ale bylo těžké s tím něco udělat. Pak samozřejmě emoce plují dál, těžko se ten tým nějakým způsobem drží. Ale je to 1:1 na zápasy, pokračujeme dál.
Skončilo to podobným výsledkem jako ve Vrchlabí, ale na opačnou stranu. Budete se nějak speciálně připravovat na středeční zápas na svém ledě?
Musíme si to hlavně srovnat ve svých hlavách. Nic speciálního na soupeře asi nevymyslíme, protože spolu hrajeme během dvou let už asi po patnácté, takže se známe. No, uvidíme.

Miloslav Šeba (HC Kobra Praha):
Play off je úplně jiná soutěž. Některé věci jsme ve Vrchlabí podcenili. Tu obranu, kterou jsme chtěli hrát, to jsme neplnili. Důležité tam také bylo, že Hlaváč dal tu první branku. Pak tam bylo vyjetí rohu a střela zápěstím, myslím, že to byl Procházka. Gól backhandem z brankoviště po otočce Šťastného. Toho jsme se dnes vyvarovali. Vrchlabí je kvalitní mančaft, má velmi dobré mužstvo. To je o chybách, kde se to rozhodne během nějakých dvou minut, kdo to převalí. Pokud možno samozřejmě to udržet, což se nám ve druhé třetině podařilo. Pak už je to o štěstí, nicméně kluci hráli dozadu dobře a myslím, že hlavně dneska zachytal dobře gólman. Je to samozřejmě také otázka, kdo udělá kolik faulů. Vrchlabí má ale samozřejmě výhodu pátého zápasu na svém ledě.
Bude po dnešním výkonu chytat opět Mouček nebo budete pokračovat ve střídání brankářů? To nebudeme řešit dnes, uvidíme zítra na tréninku. Ale ve Vrchlabí to bude úplně o něčem jiném.