HC Stadion Vrchlabí – Nový šéftrenér mládeže - Mgr. Pavel Biegl
A Team

Nový šéftrenér mládeže - Mgr. Pavel Biegl

07.07.2010
Jana Poskerová

Z Nového Města nad Metují vzešel vítěz konkurzu na šéftrenéra vrchlabské mládeže - Mgr. Pavel Biegl. Kromě hokejových zkušeností, jak z aktivního hraní, tak z trénování, přináší do Vrchlabí také dlouholeté pedagogické zkušenosti a znalosti. Pro ty, kteří by chtěli pátrat po spojitosti s Radkem Bieglem, jedná se o sourozence.

Mohl byste shrnout Vaši hokejovou kariéru?
Bruslit jsem se začal učit v roce 1969 a nenaučil se to pořádně dodnes…, mládežnické kategorie prošel v Hradci Králové, byl jsem členem juniorské reprezentace ČSSR v období 1978-1981 pod vedením dvojice Šustek – Kováč. S reprezentací „17“ jsme v roce 1980 vyhráli turnaj Družba. Boji o nominaci na ME 18 ve Švédsku mi vystavilo stop zranění (zlomenina vřetenní kosti). V 16-ti letech jsem poprvé nastoupil k mistrovskému utkání za „A“ mužstvo tehdejšího Stadionu Hradec Králové a hned vstřelil tři branky. Což byl paradoxně začátek mého konce ve „velkém“ hokeji. Byť o mě přes osobu pana Šustka projevily zájem Vítkovice, Hradec mě neuvolnil. V roce 1987 jsem byl členem týmu, který na univerziádě v Košicích získal bronz. Aprobace studovaná na Pedagogické fakultě v Hradci Králové mi neumožňovala plně se věnovat hokeji a navíc vztahy mezi mnou a trenéry tehdejšího „A“ mužstva v Hradci se vyhrotily. Svou hokejovou kariéru jsem si představovat jinak… Po 5 letech v I. NHL (národní hokejová liga)jsem byl uvolněn do krajského přeboru. V této soutěži jsem již zůstal až do konce hráčské kariéry s výjimkou základní vojenské služby, kterou jsem strávil ve VTJ Racek Pardubice (II.NHL). Dvě sezóny jsem odehrál v Náchodě a dalších šestnáct sezón v Novém Městě nad Metují. V jednu chvíli to v 90-tých letech vypadalo, že se objevím i v dresu Vrchlabí, které o mě projevilo zájem. S činovníky jsem byl již domluven, proti však byl mateřský oddíl Spartak. V soutěži, která se dnes nazývá Krajská hokejová liga, patrně držím několik primátů jako celkový počet nastřílených branek – 345, počet branek vstřelených v jedné sezóně – 48 či v kanadských bodech…

A Vaše trenérská vizitka?
Trenérskou licenci C jsem získal v roce 1997, licenci B pak v roce 2004 a konečně licenci A v loňském roce. Mým dosud jediným trenérským působištěm bylo Nové Město nad Metují. S trénováním jsem začal ještě jako hráč u mládežnických kategorií. Po ukončení hráčské kariéry jsem se hned stal trenérem „A“ mužstva. Byl jsem u zrodu spolupráce mládeže Nového Města s Jaroměří a souběžně s vedením mužstva dospělých jsem prošel řadou kategorií i jako trenér mládeže v HC METUJE, naposledy u starších žáků.

A trenérské úspěchy?
Krajská hokejová liga 2006-2007 = 2. místo

Krajská hokejová liga 2007-2008 = 1. místo

Krajská hokejová liga 2008-2009 = 1. místo

Krajská hokejová liga 2006-2007 = 2. místo

Jaká je Vaše nynější pozice u HC Krkonoše?
Po konkurzu jsem byl jmenován šéftrenérem mládeže pro Vrchlabí. Povedu tedy po metodické stránce všechny mládežnické kategorie a zároveň přitom budu mít na starost i jednu z kategorií přímo, konkrétně mladší dorost.

Máte nějakou koncepci k pozvednutí mládežnického hokeje, nebo vizi?
Koncepci jsem prezentoval právě na již zmiňovaném konkurzu, jednalo se o asi 15 stran textu, takže na tuto otázku nelze odpovědět několika větami. Koncepce zahrnuje několik kapitol a jak říkám, bylo by to na dlouhé povídání…Práce s mládeží je běh na dlouhou trať a výsledky se nedostaví po jedné sezóně.

Budete usilovat o užší spolupráci s A – týmem?
Odpověď lze rozdělit na dvě oblasti. Ta první souvisí se začleňováním juniorů do „A“ mužstva. Úroveň soutěže juniorů v současnosti v podstatě znemožňuje vychovat kvalitu pro áčko. Přesto by bylo z různých důvodů dobré, kdyby se mohli vybraní junioři pravidelně zúčastňovat tréninků „A“ mužstva v průběhu sezóny. Ve druhé oblasti je úzká spolupráce s hráči „A“ týmu součástí konceptu. Předpokládám přímou a pravidelnou účast vybraných hráčů na ledě při trénincích jednotlivých kategorií a to jak pasivní tak i aktivní, pochopitelně se souhlasem trenérů „A“ týmu v době, kdy jim to čas umožní.

O zmiňované koncepci přineseme více informací po prázdninách. Nyní novému členu vrchlabského hokeje přejeme hodně štěstí.