HC Stadion Vrchlabí – Rastislav Konečný – Staronová posila ze Slovenska
A Team

Rastislav Konečný – Staronová posila ze Slovenska

21.06.2009
Jana Poskerová

Útočníka Rasťu k hokeji přivedl jeho otec, který sám hokej hrál. Začínal za juniory v Povážské Bystřici, poté přestoupil do Trnavy. V sezóně 2006/2007 byl draftován do kanadské WHL, další rok dal přednost nabídce ze Slovenska. Minulou sezónu podepsal smlouvu s Mladou Boleslaví, ale nakonec byl před začátkem sezóny poslán do Vrchlabí. Za HC Vrchlabí nastupoval do poloviny prosince. Vedení Mladé Boleslavi ho poté poslalo do Benátek nad Jizerou a v Mladé Boleslavi znovu vyjel na led před koncem hokejové sezóny.

Co je to WHL?
WHL je Western hockey league, znamená to juniorská západní liga, v podstatě je to juniorská hokejová liga. Po hokejové stránce velmi dobré, hráli jsme hodně zápasů, ale moc jsme netrénovali. Zápasy měly velkou návštěvnost, byla tam i velmi dobrá propagace. Jenže pak jsem dostal nabídku ze Slovenska, jít do projektu „Výběr Slovenska 20“, za ně jsem odehrál extraligové zápasy, bohužel kvůli zranění ramene jsem se nedostal na mistrovství.

A co tedy nyní?
Nyní mám podepsanou smlouvu na dva roky tady ve Vrchlabí. Jsem rád, že už znám zdejší podmínky, částečně i spoluhráče, tak se dá říct, že vím, do čeho jsem šel.

Už jsme se jednou srovnání slovenského a českého hokeje věnovali, Vy můžete srovnávat ještě s Kanadou?
Kanada se do tohoto hodnocení nedá zařadit, byla to velká zkušenost, rychlý a tvrdý hokej. Tato liga je sledovaná agenty, někteří z mých spoluhráčů nyní nastupují za kluby NHL. A co se týká srovnání slovenského hokeje… Na českou extraligu nemá, slovenská extraliga je bohužel srovnatelná se zdejší první ligou. A zápasy první čtyřky české první ligy jsou na úrovni našeho extraligového hokeje.

Jak se Vám líbí v Čechách?
Kdyby se mi tu nelíbilo, tak bych tu nebyl. Ve Vrchlabí jsem spokojený, je tu moc hezká příroda. Ale na Sněžce jsem ještě nebyl. Zatím není tolik času, ale snad ta možnost ještě přijde. Teď se snažím ještě jezdit domů, v sezóně už to tolik nevychází.

Co byste si přál dokázat jak v hokeji, tak v životě?
Všechno se odvíjí od zdraví. Když je člověk zdravý, tak dokáže v podstatě všechno. Jednoduše bych chtěl být úspěšný, vědět, že mi to jde, že mám ze života radost.

Vrátil byste se do slovenské extraligy, nebo raději zůstal tady v první lize?
To by musely naši extraligu čekat nějaké změny, prý mají přijít. Liga se má zúžit, finančně stabilizovat, ale je to otázka tak dvou let. Když by to bylo na dobré cestě, pak bych se asi vrátil na Slovensko. Ale nemusím tam hrát za každou cenu.

Na hokejový úspěch Rasťa teprve čeká, za životní zatím považuje úspěšné zakončení gymnázia. Ve studiu by rád pokračoval.Jeho hokejový vzor je Peter Bondra a oblíbeným sportovcem pak Lance Armstrong. Pokud netrénuje a nehraje, tak je na internetu, rád čte nebo se podívá na dobrý film. Hudbu nejradši poslouchá v autě na dlouhých trasách.