HC Stadion Vrchlabí – První liga má termínovou listinu, začínáme s Berounem
A Team

První liga má termínovou listinu, začínáme s Berounem

11.06.2007
Libor Kult, www.hokej.cz

S novým systémem začne nový ročník hokejové první ligy. Soutěže se bude účastnit šestnáct týmů, které budou rozděleny do dvou skupin. Základní část se bude hrát na 44 kol a hned v prvním utkání změří Vrchlabí síly s Berounem. Start první ligy je naplánován na 12. září.

Start soutěže: 12. září 2007
Počet kol: 44
Skupiny: 2 skupiny po 8 účastnících
První kolo: HC Vrchlabí – HC Beroun

Skupina západ
1. HC VČE Hradec Králové
2. HC Rebel Havlíčkův Brod
3. SK Kadaň
4. HC Vrchlabí
5. HC Berounští Medvědi
6. KLH Chomutov
7. HC Most
8. BK Mladá Boleslav

Skupina Východ:
1. HC Jestřábi Prostějov
2. HC Kometa Brno
3. HC Olomouc
4. HC Dukla Jihlava
5. HC Sareza Ostrava
6. HC Šumperk
7. SK Slavia Třebíč
8. HC Havířov

V druhé polovině května se zástupci klubů druhé nejvyšší soutěže sešli, aby jednali o herním schématu první ligy pro ročník 2007/2008. Rozšíření soutěže na šestnáct týmů si vyžádalo změny, jimiž se kluby zabývaly na setkání ve Velké Bíteši. Navrhované rozdělení na dvě skupiny však ještě nemuselo být definitivní. Čekalo se totiž na valnou hromadu Asociace profesionálních klubů ledního hokeje, která řídí nejvyšší soutěž. Ta podle očekávání schválila znovuzavedení baráže o extraligu, a tak se prvoligové kluby musely sejít ještě jednou, aby potvrdily záměr z Velké Bíteše a zároveň určily termínovou listinu celé soutěže. Aktiv byl naplánován na 12. června, zástupci prvoligových klubů se ale museli sejít o den dříve, aby mohli svou dohodu předložit Výkonnému výboru ČSLH. V pořadí druhý letošní aktiv se konal na zimním stadionu v Mostě. Zde kluby druhé nejvyšší soutěže potvrdily původní návrh a zároveň určili termínovou listinu.

Vše na čem se kluby I. Ligy domluvily musí ještě s definitivní platností potvrdit Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje. Tam ale podle organizačního pracovníka pro první ligu Stanislava Šampalíka nejsou změny pravděpodobné. „Pokud se nestane nic neočekávaného, měla by platit dohoda klubů z Mostu.“

Platí tedy, že druhá nejvyšší soutěž bude rozdělena do dvou osmičlenných skupin. V úvodu sezóny 2007/2008 se nejprve utkají týmy v rámci skupin systémem každý s každým. Poté bude následovat měření sil mezi jednotlivými skupinami, kdy se týmy proti sobě postaví znovu dvakrát. Dlouhodobou část pak završí další kolo odvet v rámci skupin. Dohromady bude odehráno 44 kol. První liga odstartuje 12. září, její dlouhodobá část skončí v polovině února. Následně se rozběhne předkolo play off a boje o udržení. O setrvání v druhé nejvyšší soutěži budou hrát dva nejhorší celky z každé skupiny čtyřkolově každý s každým, tedy 12 zápasů. „Budou se jim započítávat body z předcházející části,“ dodává Stanislav Šampalík. Dva přímo sestupující týmy budou známy na konci března.

V prvním kole play off hraném na tři vítězná utkání se proti sobě postaví křížem celky na třetích až šestých místech obou skupin. První dvě mužstva každé skupiny budou nasazena přímo do čtvrtfinále, které se stejně jako další kola play off bude hrát na čtyři vítězství. Nejlepší tým první ligy bude znám nejpozději 6. dubna, baráž o extraligu by měla začít o pět dní později.