HC Stadion Vrchlabí – Sezóna skončila, nová je před námi
Rozhovory

Sezóna skončila, nová je před námi

24.03.2017
Jana Poskerová

Stalo se již tradicí, sednout si po sezóně se sportovním manažerem klubu a hlavním trenérem A-týmu a popovídat si o tom, co bylo. Jaká byla sezóna 2016/2017, co se úplně nepovedlo, kdo překvapil a kdo zůstane? Jiří Jakubec a Petr Hlaváč odpovídají.

Čeká se od vás, že celkově shrnete uplynulou sezónu.

P.H.: Do sezóny jsme šli s určitou představou o umístění a ambice nám s odehranými zápasy stoupaly. Měli jsme dobrý start, ale nepovedlo se nám úplně z kluků vytěžit jejich potenciál. Přišli jsme s novou taktikou, hráli jsme na čtyři pětky, což bylo fajn, že jsme mohli nasadit všechny hráče, ale ne všichni se s touto situací dokázali srovnat. Je v nich prostě zakořeněná představa, že od druhé lajny níž je už vše špatně. Ale tak to není, měli jsme výbornou třetí lajnu, která třeba tolik nedávala branky, ale na druhou stranu kluci ubránili neuvěřitelné věci a v bodování +/- pak patřili k nejlepším. Každopádně čtvrté místo v základní části pro nás bylo zklamáním.

J.J.: Musím s Petrem souhlasit. Základní část nebyla optimální, kromě jednoznačně prohraného zápasu na Kobře a pak jednoho v Kolíně, jsme mohli vyhrát každý zápas. Co se týká play-off, tam tým šlapal, k postupu chybělo pár bodů. Odehráli jsme výborné zápasy, krásné série, chyběl jen ten poslední krůček.

A co play-off, obě série jste natáhli na nejvyšší možný počet zápasů.

P.H.: Naše 4. místo nám určilo jako soupeře těžký mančaft a to Kolín. Byl to sice těžký soupeř, ale na druhou stranu, koho lepšího si mohli přát diváci. Kolín je kvalitní tým, máme to tam relativně blízko, znají se i fanoušci a bylo jasné, že půjde o parádní zápasy. Byla to prostě odměna pro všechny. A hlavně na soupeře prvního kola jsme čekali do poslední minuty, poslední zápas Kolína byl plný zvratů. Pak jsme tak nějak tušili, že nás bude čekat buď Kobra, nebo Havlíčkův Brod. Což pro nás opět byla daleko lepší volba než třeba Moravské Budějovice.

A proč jsme Kobru nakonec neporazili? Rozhodla naše nedisciplinovanost, nedodržení taktiky. Můžeme týmu nadávat, vztekat se, ale tak to je. Na druhou stranu se podívejme na soupisku, pro kolik našich kluků to bylo první play-off. Ale hlavně naše vlastní nedisciplinovanost, Kobra se od třetího zápasu semkla a pak už jsme si to prohráli sami. A navíc Kobra má zkušenosti, které ještě našemu týmu chybí.

J.J.: V play-off už to byly drobnosti, které rozhodly. Gólman Kobry, zranění Šťastného…. Možná i změna, která nakonec byla v pravidlech. Původně jsme měli hrát jen ve skupině, nakonec už se hrálo mezi skupinami….

Jak se vám osvědčila sestava týmu?

J.J. Máme kostru týmu, kterou se snažíme doplnit tak, aby si vše co nejlépe sedlo. O tom jsme také byli přesvědčeni na začátku sezóny. Faktem je, že ne všichni hráči splnili naše očekávaní, ale celkově měl tým stoupající tendenci. Pro mě osobně byl překvapením v play-off Jandejsek. Druhým překvapením a to nejen v play-off, ale už i v základní části je Chleborád, který si jasně řekl o místo v sestavě i do budoucna.

P.H.: Řekl bych, že někteří hráči nedodrželi naše očekávání, nebo se projevili až později, což pro nás nebylo zrovna příjemné. Další věcí je to, že hokej je týmová hra, od hráčů se očekává týmový duch, ale někteří to nejsou schopní pochopit a tak se vlastně sami odstavili z ledu.

Probíhají už nějaká jednání na nadcházející sezónu?

J.J.: Po letošní sezóně jsme přehodnotili priority. Vždy jsme říkali, že chceme ve Vrchlabí hrát hokej s našimi odchovanci. Po těch zkušenostech, které teď máme, to bude trochu jinak. Rozhodující bude přístup hráče ke klubu. Pokud kluci nechtějí, prostor nedostanou. Všichni mají stejné podmínky, tak my od nich očekáváme také stejné výkony. Nebude to tak, že odchovanec Vrchlabí = hráč A-týmu, to v žádném případě. Naši odchovanci šanci dostanou, ale pokud nechytí příležitost za pačesy, nic nebude.

Novou sezónu budeme teprve připravovat, ale náhled už samozřejmě máme. Není v našem zájmu tým úplně překopat, ale chceme jej zkvalitnit. Zásadní změny neplánujeme, kostru máme, teď ji jen lépe doplnit. Velký vliv na to bude mít reorganizace juniorských soutěží. Jsou avizované změny, které se projeví na „trhu hráčů“. Juniorská kategorie zůstane pouze na úrovni extra ligy.

Co to znamená?

J.J.: Znamená to, že u nás budou v mládeží pouze kategorie přípravka – mladší žáci – starší žáci – mladší dorost – straší dorost. Hráči, kteří už nebudou moci kvůli věku nastupovat za starší dorost, tak budou volní do seniorské soutěže, což značně rozšíří nabídku. Otázkou je jejich kvalita a ochota podřídit se klubu, už jsem se o tom kdysi zmiňoval, více pokory by těmto klukům neuškodilo. Juniorské týmy budou mít pouze extraligové kluby. Má to několik důvodů, jedním z nich je třeba nedostatek hráčů, třeba Jablonec vůbec juniory neměl, my je hrajeme společně s Trutnovem.

Ale abych se vrátil k našemu A-týmu. Chystají se také změny v Benátkách a v Hradci, počítáme do týmu s nasazením našich hráčů, kteří jsou právě v Hradci nebo Benátkách, chceme je mít na střídavé starty. Jedná se o Moníky, Kynčla, Rychlovského, Šíra a Pažourka. Ze stávajícího týmu můžu potvrdit Martina Filipa. V jednání máme také jedno jméno s extraligovými zkušenostmi, ale nerad bych předbíhal probíhající jednání, pokud se domluvíme, uvidíme ho také na trenérském postu u mládeže.

Hypoteticky, byli jste připraveni i na případný postup do 1.ligy?

J.J.: Byli jsme připraveni bojovat, co to dá, tedy určitě bychom šli do baráže. První liga je stále otevřená. Prostě nikdy neříkej nikdy.

Jak bychom tu letošní sezónu zakončili?

J.J. + P.H.: Poděkováním. Je potřeba vyzvednout majitele klubu Aleše Cermana, za to, jak s vrchlabským hokejem pracuje, děkujeme za podporu města, které se snažíme dobře po sportovní stránce reprezentovat. A největší dík patří našemu největšímu partnerovi, který s námi jde zápas od zápasu, a to jsou fanoušci. Děkujeme.

J.J.: Ještě bych chtěl poděkovat TS Oliver za spolupráci, kterou jsme v letošním roce navázali a doufáme, že v ní budeme pokračovat.