HC Stadion Vrchlabí – Sečteno a podtrženo: Standardní čtvrtfinále horalů, Frýdek-Místek do WSM ligy
A Team

Sečteno a podtrženo: Standardní čtvrtfinále horalů, Frýdek-Místek do WSM ligy

17.04.2016
Marek Komárek

Druholigový maraton je u konce. Po úspěšně zvládnuté kvalifikaci o WSM ligu se z postupu raduje Frýdek-Místek. Opačným směrem míří náš dávný prvoligový sok ze Šumperka. Pro západ republiky se tedy v další sezóně z hlediska složení nic nemění. Velká diskuse se naopak očekává jako každoročně nad hracím formátem. Relativně jisté jsou zatím pouze derby s Trutnovem a Jabloncem. Ve Vrchlabí by se měly v základní části objevit i celky Kolína, Kobry, Děčína a Řisut. Atraktivním soupeřem mohl být Dvůr Králově, neprošel však kvalifikací.

Letošní sezóna začala pro horaly až ve druhém kole v Bílině nečekanou porážkou. Velmi rychle ale celek z Podkrkonoší ukázal, že patří do nejlepší šestice zajišťující přímý postup do čtvrtfinále play off. K dobrým zítřkům se Vrchlabští odrazili v prvním domácím zápase. Houževnatý Děčín přišel o nerozhodný stav až v poslední minutě. Podobně tomu bylo i v Nymburce. Domácí dvakrát dotáhli jednobrankový náskok a sahali po remíze. Horalé však vstřelili na konci dvě branky, z nichž až ta druhá Jebavého v poslední vteřině byla uznána.

Po první domácí porážce od Kohoutů z Tábora přišlo pět vítězství v řadě. Na rozjetý Stadion nečekaně nestačila silná Kobra, Řisuty ani nevyzpytatelný Žďár nad Sázavou. Sérii výher nepřerušil ani Baník Sokolov. Pátý korálek na vítěznou šňůru přidalo Vrchlabí v dohrávce s Trutnovem. První vrchol sezóny dopadl po snové první třetině nad očekávání. Draci ani s Píšou a Cetkovským v sestavě nestíhali.

Petr Hlaváč řekl k utkání stručně a jasně: „Dnes na ledě existoval pouze jeden tým a to HC Stadion Vrchlabí“.

Velmi pohledné klání sehráli ve Vrchlabí také mistři základní části z Kolína. Ti se nakonec radovali ze zisku dvou bodů po trefě Veselého. Ten udělal radost hlavnímu sudímu klání. Oba byli totiž z rodiny Veselých.

Na konci října už bylo jasné, že ve východní skupině bude dominovat farma extraligového Třince – Frýdek-Místek. Frýdeckomístečtí vedli svou skupinu se ztrátou pouhých pěti bodů, když poslední říjnový den prohráli nečekaně na domácím ledě s Hodonínem. Z vyrovnaného středu tabulky začal vyčnívat také největší vyzyvatel Frýdku-Místku Vsetín. Na posledních dvou příčkách začal velký souboj Bobrů z Valašského Meziříčí a Karviné.

Po smolné porážce s Kozly nebrali naši hokejisté body ani za souboj v Jablonci. Vlci jako osudový soupeř v sezóně povolili Vrchlabí jen jedinou radost z šesti vzájemných klání. Porážka ovšem neznamenala útlum. Naopak nastartovala druhou pětizápasovou vítěznou sérii. Tu zahájily demolice Klášterce a Pelhřimova, následovala dvoubodová výhra nad Pískem, povinné tři body s jasně posledním Jindřichovým Hradcem a cenný tříbodový zisk se silným Havlíčkovým Brodem. Skvěle si naši vedli i v Klatovech, kde tou dobou druhému celku vzdorovali až do prodloužení.

Druhý vrchol sezóny se rovnal druhému derby. Oba celky z Podkrkonoší se tentokráte utkaly v Trutnově, kde horalé zkušeně pohlídali vítězství 3:1! Euforii trochu zkrotila urvaným bodem v dalším kole Bílina. I dva body ovšem stačily k bezproblémovému držení postupové příčky do čtvrtfinále. Prvním dvakrát poraženým soupeřem byli Medvědi z Děčína, naopak podruhé naši podlehli Kolínu a Jablonci. Proti Vlkům začali horalé skvěle. Vedli už o tři branky, padli však 6:7 po samostatných nájezdech, když Matějka pět minut před třetí sirénou zachránil alespoň bod.

Tou dobou byli Vrchlabští v útlumu. Na hřištích Klášterce a Písku obdrželi Abrahám s Jelínkem dohromady třináct branek. Od slabého výkonu v Písku ale přišla v pořadí třetí pětizápasová vítězná série. A díky všem svatým za ni, vždyť se šesté místo začínalo otřásat v základech. První z řady vítězství se nezrodilo na ledě, nýbrž dodatečně u kulatého stolu. Lední Medvědi z Pelhřimova nedohráli základní část kvůli příušnicím. Poté ale dostal ve Vrchlabí jedenáct branek Jindřichův Hradec. V přímém souboji o postup do čtvrtfinále Vrchlabí vydřelo tři body v Havlíčkově Brodě a nastala velmi vyrovnaná situace v tabulce mezi třetím a šestým místem. Senzační třetí místo nakonec slavili naši hokejisté, když porazili v posledním kole uvadající Klatovy.

Ačkoli mělo po skončení základní části následovat play out, bylo na poslední chvíli zrušeno. Tabulka od jedenáctého místa proto vypadala následovně:
11. Trutnov
12. Řisuty
13. Pelhřimov
14. Klášterec nad Ohří
15. HC Baník Sokolov
16. Děčín
17. Bílina
18. Jindřichův Hradec (9 bodů z 34 utkání)

Na východě se těsně do play off nepodívala překvapivě:
9. Opava
10. Břeclav, dále
11. Valašské Meziříčí a
12. Karviná

Západní skupina měla oproti východu navíc na programu předkolo, kde nastartoval překvapivě dlouhou cestu napříč play off Žďár nad Sázavou. Byl přitom na hraně vyřazení už v sérii na dva vítězné zápasy s Nymburkem. Středočeši zvítězili doma 3:2 a ve Žďáře dotáhli utkání do prodloužení. Vyrovnaný mač ale na svou stranu nezvrátili a v druhém domácím dějství už panovali hokejisté z Vysočiny. V nejkratší možné době se druhým postupujícím stal Havlíčkův Brod. Písek na domácím ledě srovnal jednobrankovou ztrátu osmatřicet vteřin před koncem. Lépe postavený po základní části Havlíčkův Brod ale poslal do čtvrtfinále Třetina.

Vždy pouze jediná čtvrtfinálová série v každé půlce republiky skončila v pěti utkáních. Na ledě Kozlů dokonal senzační postup Žďár nad Sázavou. Ten vyhrál v Kolíně už první utkání a odvrátil i možné vyřazení za stavu 2:1. Právě čtvrté a klíčové klání patřilo domácímu muži s maskou Blažíčkovi. Ten totiž pochytal všech dvacet střel Kolína. Na východě se v pěti zápasech radovala Poruba v souboji s Hodonínem, když ani jeden z celků nedokázal vyhrát na ledě svého soka. Hodonín však své hajemství uhájil mnohem těsněji vždy v nastaveném čase a po zásluze tak postoupila po základní části výše postavená Poruba.

Čtyři zápasy stačily na postup Táboru. Havlíčkův Brod potrápil Kohouty pouze v prvních dvou kláních. V Táboře rozhodly o výhře domácích nájezdy, v Brodě podlehli Kohouti dokonce 8:1! Ani to je ovšem nezastavilo a zbylé dva kroky udělali Kohouti s relativní lehkostí. Už na konci základní části začaly podávat slabší výkony Klatovy, čehož využila pražská Kobra. Ihned v prvním utkání na západě Čech zvítězila a doma si všechna klání pohlídala. Ve čtvrtfinále bohužel skončila i cesta našich hokejistů. Na úvod série sice poprvé v sezóně horalé vyhráli, v Jablonci ale kvůli zpackané druhé části podlehli 6:1. Rozhodujícím se stalo čtvrté utkání, v němž Procházka zareagoval pouhé dvě vteřiny před druhou sirénou na první gól Jablonce, ale Vlci zvládli lépe třetinu poslední. Ani druhý zápas na severu naši hokejisté nezvládli. Utekl jim začátek a i přes výrazné snížení stavu se páté utkání nekonalo. Překvapení se rýsovalo v sérii Techniky Brno s Moravskými Budějovicemi, ale ani první vysoká výhra Sršňů nezkomplikovala Technice postup. Bez ztráty kytičky se do semifinále prodrali dva nejlepší celky východu Vsetín (porazil 3:0 Nový Jičín) a Frýdek-Místek. Nutno vyzdvihnout výkon nováčka východu Kopřivnice. Postupem do vyřazovacích bojů si rozhodně splnila sezónní cíl. Frýdek-Místek byl svou kvalitou o třídu jinde a postup nováčka by tak byl prvotřídní senzací.

Semifinálové souboje na západě už rozhodly o účastnících kvalifikace o WSM ligu. Stali se jimi Kohouti z Tábora a Vlci z Jablonce. Tábor zdolal největší překvapení západu Žďár nad Sázavou opět s jedním výpadkem. Vlci sehráli čtveřici vyrovnaných utkání s pražskou Kobrou. Oba celky nejprve urvali vítězství na vlastním ledě a následně oba uspěli na hřišti soupeře v prodloužení. Rozhodlo tedy páté utkání v Praze, kde Vlci dominovali a už po druhé třetině bylo za stavu 0:5 jasně rozhodnuto o šokujícím postupu Jablonce do kvalifikace.

O WSM ligu se ucházeli i Vsetín s Frýdkem-Místkem. Před vzájemnou finálovou sérií si ale museli poradit s Porubou, popř. Technikou Brno. Za stavu 2:0 ukončil semifinále pouze Frýdek, Vsetínští na svém ledě trochu nečekaně nechali jedno vítězství Technice. Poté ale opět uspěli venku a očekávané finále bylo na světě. V něm se vedení ujal na domácím ledě Frýdek-Místek, posléze však ztratil utkání na hřišti Valachů a senzačně i druhé domácí. Postupový mečbol Vsetín neproměnil, když pětkrát inkasoval už v první třetině. Čtvrté klání sledovalo úctyhodných 5 400 diváků. Bylo vyprodáno. Rozhodující pátý zápas i přes mírné komplikace ve třetí části ovládl Frýdek-Místek a získal tak možnost vyzvat Tábor a Jablonec v boji o jednu pozici ve WSM lize.

Kvalifikace začala vzájemným soubojem obou zástupců západní části. Lépe začal na vlastním ledě Tábor. Oba české celky ale následně podlehly Frýdku-Místku a o postupujícím už bylo jen minimálních pochyb. Souboj o naději na postup vyhrál na začátku druhého kola kvalifikace Jablonec a bylo jasné, že ani přímé vítězství jednoho z celků nad Frýdkem-Místkem nepovede k postupu bez pomoci třetího konkurenta. Všechny propočty vzaly za své už po utkání nejlepšího východního celku v Táboře. Po výsledku 3:5 se farma extraligového Třince mohla radovat ze zaslouženého postupu. Vše potvrdila výhrou v místy exhibičním tempu nad Jabloncem na domácím ledě přesně před týdnem. Taková byla letošní druhá liga.