HC Stadion Vrchlabí – Letošní sezónu můžu zatím jen vychvalovat, libuje si nejtrestanější hráč v Česku Martin Klement
A Team

Letošní sezónu můžu zatím jen vychvalovat, libuje si nejtrestanější hráč v Česku Martin Klement

23.02.2016
Tomáš Brož


Při pohledu do statistik druhé hokejové ligy je jasné, že se vrchlabský tým v letošní sezóně přece jenom může pyšnit alespoň jedním nej. Má totiž ve svých řadách suverénně nejtrestanějšího hráče. Proslulý zadák Martin Klement nasbíral v letošní sezóně už neuvěřitelných 153 trestných minut a s průměrem téměř 4,8 minut strávených na hříšnické lavici za zápas strčí bez problémů do kapsy nejtvrdší hráče WSM ligy a dokonce i ELH. Dalo by se tedy říct, že je Martin Klement absolutně nejtvrdším a nejtrestanějším hokejistou všech českých soutěží. Přesto však tento šestadvacetiletý bek doposud nasbíral čtrnáct kanadských bodů, což je nejvíce ze všech obránců HC Stadion. Ve Vrchlabí působí Martin Klement již třetím rokem a po základní části má na svém kontě už 102 startů v modro-bílém.

Na ledě patříte mezi hráče, kteří se nebojí rozdat tvrdý úder a jsou často na trestné lavici. Patřil jste v dětství také právě mezi ty kluky, co nejdou pro ránu daleko, nebo jste byl naopak hodné dítě?

Možná, že to bude znít neuvěřitelně, ale myslím, že jsem byl vždy docela hodný. To, že jsem na ledě tvrdý hráč, se do mého reálného života vůbec nepřeneslo. Žádné průšvihy typu, že bych byl s někým v konfliktu, se tedy nekonaly. Největším problémem, který jsem jako žák měl, bylo, když jsem za falšování podpisů dostal ředitelskou důtku. (smích)

Před příchodem do Krkonoš jste měl poměrně zajímavou hokejovou minulost. Čím to, že jde Pardubičák do Hradce a hráč Trutnova zamíří k největším rivalům do Vrchlabí?

V Pardubicích se mi tehdy moc nelíbilo, tak jsem putoval do juniorky v Hradci a pak už přišel přesun do seniorské kategorie. Před vrchlabským angažmá jsem hrál tedy za Hradec, Kolín, Trutnov a Jablonec. Nějakou rivalitu jsem ale nikdy moc neřešil.

Prošel jste v průběhu kariéry nějakou herní obměnou, nebo se Váš herní styl nijak nevyvíjí?

Co se týče postu, odjakživa jsem obránce. V Pardubicích mě sice chvíli zkoušeli jako útočníka, ale tento tah jim moc nevyšel. Myslím si, že se ani můj herní styl nějak extra nevyvíjí. Byl jsem vždy ten hráč, který se nebojí jít ostře do souboje a hrát tvrdě. Je ale pravda, že v každém týmu mají na hráče jiné požadavky a třeba styl hry se trochu mění.

Dá se říct, že jste jediný vrchlabský hráč, který vévodí některé ze statistik druhé ligy, protože se 153 trestnými minutami vedete tabulku trestanosti. Co na tuhle statistiku říkáte?

Je to prostě můj styl. Když hraju tvrdě a dohrávám souboje, musím počítat s tím, že budu vylučovaný. Nejčastěji bych řekl, že sedím za krosček a vražení na hrazení.

Na druhé straně nutno podotknout, že jste se čtrnácti body nejproduktivnější vrchlabský obránce. Jak si vysvětlujete, že se vám letos tak ofenzivně daří?

Je fajn, když si máte s kým nahrát a klape vám to v týmu. Letos se nám většinu sezóny daří, a když je tým ve formě, přicházejí i úspěchy jednotlivce. Pokud dostanu dobrou přihrávku na střelu nebo pokud se podaří přihrát lépe postavenému spoluhráči, kanadské body pak přicházejí sami.

V týmu jste prý hráčem s největším fyzickým potenciálem. Jak vypadá Vaše mimohokejová příprava?

Dobrou kondičku už jsem si přinesl z Hradce. Mimo tréninků chodím ale vždy ráno do posilovny.

Jaké jsou vůbec koníčky Martina Klementa?

Dá se říct, že i ta posilovna je vlastně můj koníček. Když jsem ale doma, tak si rád zahraju na počítači. Na nějaké strategické hry jsem nikdy moc nebyl a ani mě to nebaví. Radši tedy hraju nějaké střílečky, nejvíc asi Call of Duty. Rád poslouchám i hudbu, ale nejsem vyhraněný třeba na určité autory nebo žánry. Poslouchám zkrátka to, co má rytmus a co se mi líbí.

Dá se třeba 1. liga, ve které jste odehrál 56 zápasů, nějak porovnávat s vrchlabskými kvalitami nebo zázemím?

Určitě. První ligu jsem hrál za Hradec a přiřadil bych to asi tak na stejnou úroveň. Je tu skvělé zázemí, kterým se Vrchlabí rozhodně prvoligovým týmům vyrovná.

Ve Vrchlabí nyní působíte už třetím rokem. Jak byste zhodnotil Vaši dosavadní krkonošskou štaci?

První rok ve Vrchlabí byl super. Byl jsem hodně využívaný a hrál jsem. Po sezóně ale přišla změna v realizačním týmu a vyměnil se trenér. Mně moc změna trenéra neprospěla a druhá z těch tří sezón, co tu jsem, byla špatná. Letošní sezónu můžu ale zatím jenom vychvalovat. Dostávám hodně prostoru a daří se mi.

Plánujete i nadále budoucnost ve vrchlabském dresu?

Na tuhle otázku nejsem schopný ještě teď odpovědět. Moc se mi tu líbí, je tu skvělá parta i zázemí, ale jestli tu zůstanu a budu hrát i dál za Vrchlabí, je zatím ještě nejisté.