HC Stadion Vrchlabí – První jména do nové sezóny
A Team

První jména do nové sezóny

18.06.2015
Jana Poskerová

V nové funkci má za sebou Jiří Jakubec jednání na aktivu klubů II.hokejové ligy, pomalu se také chýlí ke konci letní příprava a příznivci vrchlabského hokeje čekají na jména, která se objeví na soupisce.

Co vyplynulo z aktivu klubů?
Osobně jsem se poprvé zúčastnil aktivu klubů - účastníků II.ligy, který se konal v sídle Svazu ČSLH. Je pochopitelné, že do atmosféry se promítly současné události ohledně kauzy spojené s Vladimírem Růžičkou a další aktuální dění. Je znát, že tato soutěž je z celkového pohledu velice nesourodá a že mezi jednotlivými kluby panují poměrně veliké rozdíly v mnoha ohledech - sportovní cíle, finanční zázemí, návštěvnost na utkáních atd. To vede k tomu, že zejména v případě hledání ideálního modelu soutěže je obtížné najít společnou řeč. Nyní k nejdůležitějším bodům:

Zvýšení odměn pro rozhodčí
Pro soutěže A - týmu na úrovni II.ligy činí navýšení cca. 40%. To z pohledu celé sezóny znamená navýšení rozpočtu o zhruba 20 000 Kč. Kluby se proti tomu na aktivu samozřejmě bouřily. Navýšení odměn neznamená jednoznačné zvýšení kvality výkonů rozhodčích, ale hlavně v tuto chvíli mají kluby již hotové rozpočty a zvýšit plošně odměny rozhodčím pro všechny kategorie může znamenat například i stotisícový nárůstek v nákladech na sezonu. Rozhodnutí spadá do pravomocí STK a tak i přes negativní reakce zástupců klubů nám to bylo pouze oznámeno. Jediné, čeho se kluby domohly, byla možnost hodnotit rozhodčí. Hostující i domácí tým tak bude moci ihned po zápase slovně ohodnotit výkon rozhodčího a toto hodnocení bude materiál pro komisi rozhodčích.

Model soutěže
Na druholigovém aktivu před sezonou 2015/2016 byl hlavním tématem model soutěže pro nadcházející sezonu. První, co funkcionáři ČSLH shodili ze stolu, byl pětidivizový návrh Trutnova, se kterým jsme s drobnými výhradami souhlasili. Ve hře tak zbyly pouze možnosti s rozdělením na dvě, respektive tři skupiny. Třískupinový návrh, který vypracoval Žďár nad Sázavou, vyhovoval zejména skupině východ (moravské celky) a střed a nejméně vyhovoval účastníkům z naší skupiny západ. Do naší skupiny byly navrženy kluby z Trutnova, Jablonce, Řisut, Kobry Praha, Sokolova, Děčína, Klatov, Bíliny a Klášterce nad Ohří. Jedním z hlavních argumentů bylo méně cestování a více regionálních derby. Pro Vrchlabí by to ale bylo spíše naopak. Vypadly by nám zajímavé zápasy s Kolínem a Nymburkem a cestování na západ by ještě přibylo. Aby se mohl totiž tento systém stát platným, musela by 2. liga mít 30 účastníků. Prozatím jich má 28, účast bude pravděpodobně nabídnuta i Klatovům a Karviné (týmům, které loni spadly pozn.red.), takže by se s číslem 30 dalo operovat. Zástupci svazu ale jasně řekli, nebude-li rovných 30 účastníků, tento model padá. Ze zmíněných 28 doposavad přihlášených týmů ale mají zatím dva stále nevyřešené nějaké závazky ke svazu a tudíž není jejich účast stoprocentní. To tento model ohrožuje. A nejen to, Jablonec nad Nisou v podstatě tento návrh zazdil. Prezident jabloneckých Vlků Petr Cinibulk veřejně řekl, že jakmile by vešel v platnost třískupinový model, Jablonec se okamžitě ze soutěže odhlašuje. V tu chvíli by nebylo potřebných 30 týmů. O tomto modelu se i hlasovalo a pro bylo 15 účastníků.
Takže jako nejvíce pravděpodobný se v tuto chvíli jeví model dvouskupinový. Dlouho se na aktivu probírali pouze dvě varianty. A to dvě rovnocenné skupiny po 14, respektive 15 týmech, nebo dvě skupiny s počty 16 a 14 bez bližší specifikace, kdo je v jaké skupině. Největším problémem tohoto modelu při pouze dvoukolovém systému kluby viděly v malém množství zápasů. A proto podmínkou pro schválení tohoto systému byla nějaká forma nadstavby, opět bez bližší specifikace. Jako poslední a víceméně "nouzová" varianta se na konci aktivu objevila varianta totožná s loňským modelem. Skupina východ (Morava) 12 účastníků a skupina západ (Čechy) 18 účastníků. Pro nás by to znamenalo 34 zápasů v základní části a o play-off se téměř nediskutovalo. Jak to celé dopadne, se dozvíme tento týden, po zasedání Výkonného výboru ČSLH. Závěry, které vyplynuly z aktivu, nejsou vůbec jednoznačné a jsou pro svaz pouze doporučující.
Dle mého názoru se jako nejpravděpodobnější nyní jeví varianta 18/12 s tím, že z naší skupiny bude do play-off postupovat menší počet týmů - asi 12.

Novinky v pravidlech
Pravidla by měla pro příští sezonu zůstat stejná. Pořád zůstává povinnost 50% odehraných zápasů v základní části pro možnost hraní v play-off, to je pro nás obzvláště důležité. Toto chtěly některé kluby obohatit o výjimku hráčů z juniorských extralig. Vzhledem k tomu, že je ale letos extraliga juniorů uzavřená soutěž, byl tento návrh zamítnut a všichni hráči v týmech (vyjma domácích hráčů samozřejmě) musí mít odehráno oněch 50% zápasu v základní části, aby mohli nastoupit ve vyřazovacích bojích.
Ještě jsou tu dvě novinky pro play-off. Od nadcházející sezony se budou páté zápasy sérií hrát na náhlou smrt, do rozhodnutí, nebudou v nich nájezdy. Ze všech zápasů play-off musí týmy pořídit video záznam.

Z výše uvedeného je zřejmé, že není vůbec jasné, kolik se bude v příští sezóně hrát zápasů v základní části. Na aktivu padly i extrémy - 26 a 46 zápasů. Jelikož jedním z motivačních prvků pro hráče jsou prémie za vyhrané utkání, tak nám fakt, že neznáme počet zápasů, neumožňuje dotáhnout do konce jednání s hráči. Nicméně do konce tohoto týdne Vás seznámíme s nejnovějšími aktualitami v kádru A-týmu.

Letos jste více propojili letní přípravu, osvědčil se tento model?
Letní přípravu absolvují všichni místní hráči spolu s místními juniory. Měl jsem trochu obavy, že účast zejména některých juniorů bude vlažná, ale s velikou radostí musím konstatovat, že jsem velice potěšen přístupem a docházkou. Pravidelně se scházíme v počtu 12 - 18 kluků a letní příprava tak má velice dobrou úroveň. Trénujeme 3x týdně a využíváme terény v okolí stadionu, fotbalové hřiště v Hartě, cyklistické terény a samozřejmě i in-line plochu na ZS.

A jak to tedy vypadá s kádrem na nadcházející sezónu?
Nejprve bych rád načrtnul základní osnovu pro skládání týmu, kterou jsme si s vedením klubu i s realizačním týmem nastavili:
- hráč musí chtít za HC StadionVrchlabí hrát a tomu musí podřídit i své zájmy a jednání - nechceme nikoho přemlouvat
- hráč musí zapadnout herně i osobností do kolektivu
- hráč nám musí zapadnout i do "konceptu logistického" - samozřejmě nejsme schopni tým sestavit převážně z vlastních odchovanců a tak se snažíme skládat posily z jednotlivých směrů tak, abychom minimalizovali náklady na dopravu

Takže to vezmeme od zadních řad:
Na pozici prvního gólmana počítáme s Kubou Jelínkem (23 let)- odchovanec Havlíčkova Brodu, v juniorských soutěžích působil v Liberci a v posledních sezónách hrál střídavě v Jablonci a v Benátkách nad Jizerou. Na pozici druhého brankáře počítáme s Martinem Abrahámem, který na sobě perfektně pracuje, a i on dostane dostatek příležitostí, aby prokázal svoji kvalitu. Jako třetí brankář by měl působit Kuba Sobotka.
V obranných řadách i nadále počítáme s Patrikem Lenochem, Honzou Kadavým, Martinem Klementem.
Nechci a nebudu se vyjadřovat k rozjednaným jménům, příznivce klubu budu informovat jen o těch hráčích, jejichž angažmá bude v našem klubu 100%. Další informace poskytnu během příštího týdne.